Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Gazdama preduzea, radnicima otkaz

19.8.2005..

Privatizacija dravnog kapitala nije oivjela privredne tokove u Mrkonji-Gradu. Veina preduzea je kolapsu. Bez posla je ostalo oko 2.000 radnika.

Ovo je trenutno stanje mrkonjike privrede, koja je prije rata imala razvijenu metalnu, drvopreraivaku, tekstilnu, koarsku i graevinsku industriju, gdje je bilo zaposleno oko 7.000 radnika. Sada je zaposleno svega oko 3.000 ljudi.

Vlada Republike Srpske stratekim preduzeima je proglasila "Hidroelektrane na Vrbasu", "Manjau", "Lisinu" i "Park". Kod ovih preduzea jo nije u cjelosti privatizovan dravni kapital. Dodue, drvnoj industriji "Manjaa", ukupne vrijednosti kapitala 23,8 miliona maraka, dva puta nije uspio javni oglas za prodaju, jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Dravni kapital u "Fabrici vijaka" koje je predvien za prodaju jo nije licitiran. Isti sluaj je i sa dravnim kapitalom u konfekciji "Mladost", hotelu "Krajina", "Ugostiteljstvu" i Turistiko rekreacionom centru "Balkana". U "Dimitoru", dravni kapital je dva puta bio na licitaciji, ali nije bilo kupaca. Sva ova preduzea organizovana su kao akcionarska drutva.

"Najvei problem za privredu u naoj optini predstavlja to to nije izvrena vlasnika transformacija u Drvnoj industriji "Manjaa" i "Fabrici vijaka". U "Manjai" ve nekoliko godina nema organizovane proizvodnje, a svi radnici su na prinudnom odmoru. Situacija je neto bolja u "Fabrici vijaka", gdje se odvija kakav-takav proces proizvodnje u koji je ukljueno stotinjak radnika. Kada bi se u ovim preduzeima pokrenula proizvodnja, moglo bi se zaposliti nekoliko stotina radnika", kae naelnik Odjeljenja za privredu i drutvene djelatnosti Krstan Tomi.

"Ukoliko se u ovim preduzeima", kae Tomi, "ne ubrza vlasnika transformacija, prijeti im opasnost od steaja".

Proces privatizacije okonan je u "Fabrici obue", "Mrkonjianki", "Udarniku", "Zadrunoj trgovini", "Veterinarskoj stanici", "Alkonu", "Gradnji", "Rudnicima boksita", "Mrkonji-putevima"...

U svim ovim preduzeima, osim u "Mrkonji-putevima" dolo je do smanjenja broja zaposlenih.

Dravni kapital od 55% privatizovan je kod svih preduzea u privredi. Graani i privatizacioni investicioni fondovi uloili su vauere u 14 preduzea u vrijednosti od 173.600.000 maraka. Vauer ponudom od ove vrijednosti je privatizovano 50.900.000 maraka.

Slobodan Daki, "Glas Srpske" 19.8.2005

Na komentar: Ogroman tekst-nikakve informacije. Da se odmah razumijemo! Privatizacija u Srpskoj je poluprikrivena pljaka. U sprezi sa politiarima, kupac raznoraznim papirima (stara tednja, vaueri kupljeni po smijenoj cijeni od graana i sl) dolazi do toga da bude vlasnik recimo 20-30% vrijednosti kapitala firme. Tu nema svjeeg novca (sve su fiktivni papiri) niti najmanje namjere da se firma dovede na "zelenu granu". U sprezi sa predstavnikom dravnog kapitala (drava obino ostaje i dalje veinski vlasnik) kree se u krmljene imovine preduzea koja jo vrijedi. Proizvodnja se ili gasi ili, pak, tavori negdje u procentu kakva je bila neposredno poslije pljakanje Mrkonjia 1995/96 godine. Predstavnik dravnog kapitala nema nikakve odgovornosti (ili ste moda uli da je neko osuen jer je doveo firmu do bankrota), a ima sva ovlatenja vlasnika firme. Rasprodaje se obino poslovni prostor koji je u vlasnitvu firme po bilo kojoj cijeni. Poslove odrauje najvei akcionar uz blagoslov predstavnika dravnog kapitala. Posao se obavlje bez licitacije. Prikazane cijene prodaje su sumljivo niske. Nita se ne ulae u firmu... Firma se para na nekoliko nezavisnih dijelova. Tako odjednom imamo i "Zadrunu trgovinu" i "Mrkonjianku" i "Balkanu" i "Ugostiteljstvo" i "Krajinu" i "Manjau" i "Dimitor" i sl...

Prosto je nevjerovatno da radnicima nije jasno da nema niti e ikada vie biti dobre firme od "Manjae", "Lisine", "Metalca"... Da je bilo u interesu drave (ili onih koji je toboe predstavljaju) do sada bi se neto i uradilo. Na podruju optine radi na desetine pilana raznih nivoa (od obinih seoskih brenti do itavih malih fabrika drvne galanterije), radi nekoliko fabrika drvene i plastine stolari. Svi rade vrlo uspjeno.Sve imaju svoje vlasnike. A "Manjaa" stoji. Lei zapravo. Mrtvaca bi trebalo sahraniti. Ve zaudara. Ali bi i ubicu trebalo pronai. Neko mora da odgovara. I zato je ranjen i zato nije lijeen.

U bivu "Krajinu" nije uloeno nita. Sruen je motel na Balkani koji je u ratu zapaljen, a poslije rata bio samo pokriven. Prave se bungalovi oko njega. Polako. Okolo... Nita. Prodato je prizemlje hotela, gradska kockarnica... To je prava privatizacija. Rasprodaja. Sada se mijenja hotel. Izbijaju vanjski zidovi. Preziuje, Doziuje. Mijenja izgled. Vjerovatno imaju urbanistiku saglasnost za to. U to ne sumnjam. Da se i to srediti. "Niki problem".


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. Katastrofalan tekst. Toliko napisano a nista receno!!!!
***, AUSTRIA15.12.2008. 11:56:00 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Podrka projektu gradnje solarne elektrane 25.4.2022.
Preduzee Bonel doniralo zimsku obuu za 129 maliana iz socijalno ugroenih i vielanih porodica 4.11.2020.
Neizvjesno pokretanje fabrike 'R-S Silicon' 20.10.2020.
Dvije optine u Republici Srpskoj zabranile rad nedjeljom 11.12.2019.
'R-S Silicon' najavljuje tubu protiv 'uma RS' 26.9.2018.
Podrka razvoju MSP i preduzetnitva 28.11.2017.
Italijani razmatraju novo ulaganje u Mrkonji Gradu 1.7.2017.
Naelnica Divna Anii u posjeti preduzeu za proizvodnju stolica PROWOOD 17.3.2016.
Odran esti sastanak Privrednog savjeta optine 22.2.2016.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com