Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Drvni preraivai protiv poskupljenja

13.1.2006..

Nova poskupljenja sirovina bi negativno uticala na drvne preraivae, zakljuak je jueranjeg sastanka izmeu naelnika optina mrkonji-Grad, ipovo, Ribnik i Petrovac s predstavnicima umskih gazdinstava tih optina.

"Poveanje cijena i prole godine bilo je veliko i svako novo znailo bi novi udar na napredak preduzea. To bi negativno uticalo na razvoj ove regije jer bi dolo do smanjenja broja zaposlenih", rekao je Rajko Kalabi, predsjednik Udruenja drvopreraivaa Ribnik.

D.L. "Nezavisne novine", 13.1.2006.

 

OBLOVINA ODE U RAVNICU

Umjesto da se u ravnici razvija poljoprivreda, tamo "cvjeta" prerada drveta od oblovine koja se sjee u Vitorogu, Klekovai, Gorici, Ovari, Otrelju, Lisini i Manjai, tvrde drvopreraivai

Svako novo poveanje cijena oblovine bilo bi pogubno za drvopreraivaku industriju u sedam optina jugozapadnog dijela Republike Srpske. Ovo je jedan od zakljuaka sastanka predstavnika drvopreraivakih preduzea, direktora umskih gazdinstava i naelnika optina ovoga regiona, koji je odran u etvrtak u Mrkonji Gradu.

Na sastanku je raspravljano o problemima snabdijevanja oblovinom drvopreraivakih kapaciteta.

Naime, u ovom dijelu Srpske radi vie od 100 preduzea koja se bave pilanskom i finalnom preradom drveta i koja zapoljavaju skoro dvije hiljade radnika. Veina njih ima potekoe sa urednim snabdijevanjem oblovinom, mada je ovo podruje jedno od najbogatijih umom u Srpskoj.

Kako je reeno na sastanku, razlog tome je to oblovina odlazi "povoljnim kupcima", ije se pilane uglavnom nalaze u ravniarskim krajevima. I tako, umjesto da se razvija poljoprivreda, u tim krajevima "cvjeta" prerada drveta od oblovine koja se sjee u Vitorogu, Klekovai, Gorici, Ovari, Otrelju, Lisini, Manjai...

- Traimo od nadlenih u preduzeu "ume Republike Srpske" da kod umskih gazdinstava u ovom regionu imamo prioritet u snabdijevanju oblovinom - rekao je vlasnik "Iskre" iz ipova Milan Kova.

On je naglasio da ako se eli da rade preduzea i razvijaju drvopreraivaki kapaciteti potrebno je obezbijediti redovno snabdijevanje sirovinom.

- Nemogue je izdrati avansno plaanje oblovine. Traimo da nam se obezbijedi kupovina oblovine uz odgoeno plaanje na 30 ili 60 dana, uz garanciju banaka - istakao je Kova.

Problem predstavljaju visoke cijene drvenih sortimenata, a drvopreraivae je zabrinula najava novog poskupljenja trupaca za 10 procenata.

- Svako novo poskupljenje znailo bi novi udar na poslovanje preduzea, koja se i sada nalaze u izuzetno tekim uslovima privreivanja - tvrdi predsjednik Udruenja drvopreraivaa iz Ribnika Rajko Kalabi. Prema njegovim rijeima, to bi imalo i nesagledive posljedice na ukupan razvoj ovoga regiona, jer je u ovoj oblasti privreivanja zaposlenih najvie radnika.

Kalabi istie da u "umama Republike Srpske" i Vladi treba da imaju na umu da se ovaj region jedino moe razvijati na bazi prerade drveta.

Nedeljko Mii, vlasnik "Drvokomerca" iz Drinia, tvrdi da su cijene oblovine znatno nie u Federaciji BiH i u zemljama u okruenju.

- Mi smo prole godine oko 50 odsto potreba za trupcima obezbijedili uvozom iz Hrvatske i Njemake. Tako e biti i ove godine, ako se poveaju cijene oblovine. Zar nije bolje da novac koji dajemo za uvoz ostane naim gazdinstvima - pita se Mii.
On je naglasio da je prole godine izvoz rezane grae i finalnih proizvoda od drveta manji za 20 procenata nego godinu dana ranije. Ukoliko doe do novog skoka cijena oblovine, oekuje se jo vei pad izvoza.

Odgovorni u umskim gazdinstvima iskazali su spremnost da prioritet u snabdijevanju oblovinom imaju drvopreraivai sa regiona.

- Maksimalno podravamo drvopreraivae da imaju prioritet u snabdijevanju oblovinom. Tako je bilo i do sada. Meutim, mi u umskim gazdinstvima ne moemo da izbjegnemo prodaju putem javnih oglasa, jer na taj nain postiemo bolju cijenu, koja je znaajna za stabilizaciju poslovanja gazdinstava - rekao je direktor umskog gazdinstva "Goroca" Slobodan Medi.

Direktor umskog gazdinstva "Ribnik" Milisav Macanovi iznio je podatak da dravne pilane "umama Republike Srpske" duguju iz ranijih godina ak 32 miliona maraka, to znatno optereuje poslovanje preduzea.

Slobodan Daki, "Glas Srpske" 14.1.2006 

 


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Na istu temu: umarstvo
ume za bogaenje 13.5.2001.
Proitajte jo i...
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Podrka projektu gradnje solarne elektrane 25.4.2022.
Preduzee Bonel doniralo zimsku obuu za 129 maliana iz socijalno ugroenih i vielanih porodica 4.11.2020.
Neizvjesno pokretanje fabrike 'R-S Silicon' 20.10.2020.
Dvije optine u Republici Srpskoj zabranile rad nedjeljom 11.12.2019.
'R-S Silicon' najavljuje tubu protiv 'uma RS' 26.9.2018.
Podrka razvoju MSP i preduzetnitva 28.11.2017.
Italijani razmatraju novo ulaganje u Mrkonji Gradu 1.7.2017.
Naelnica Divna Anii u posjeti preduzeu za proizvodnju stolica PROWOOD 17.3.2016.
Odran esti sastanak Privrednog savjeta optine 22.2.2016.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com