Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Gubitai duguju milione

4.5.2006..
Odbornici Skuptine optine Mrkonji Grad usvojili su izvjetaj o izvrenju budeta za tri mjeseca ove godine. Budet je ostvaren u iznosu od 1,77 miliona maraka. Usvojena je informacija o poslovanju privrednih i drutvenih djelatnosti za prolu godinu. Gubitak je iskazalo 29 preduzea i ustanova u iznosu od 5,4 miliona maraka.

Inae, za prva tri mjeseca ove godine budet je ostvaren sa 103 procenta od plana, odnosno 26 odsto u odnosu na godinji plan. Zadovoljstvo ostvarivanja budeta iskazali su odbornici oba skuptinska bloka, istiui da oekuju da e ovogodinji budet od 8,47 miliona maraka ispuniti i premaiti.

Prema rijeima naelnice Odjeljenja za finansije eljke Stojii, za tri mjeseca iz optinske kase potroeno je 885 hiljada maraka, to je 10 odsto u odnosu na ukupni godinji plan. Naime, u kasi je ostalo neutroeno 909 hiljada maraka.

- Osnovni razlog zato izvreni rashodi nisu pratili ostvarenje prihoda je to u protekla tri mjeseca nije dolo do ostvarenja planiranih sredstava za potrebe kapitalnih ulaganja i za podsticaj zapoljavanja - rekla je Stojiieva.

Informacija o rezultatima poslovanja privrednih i drutvenih djelatnosti za prolu godinu nije privukla znaajniju panju odbornika, i pored injenice to je 29 preduzea i ustanova poslovalo sa gubitkom.

Naime, iskazan je gubitak od 5,4 miliona maraka, to je ak za 80,1 odsto vie nego godinu dana ranije. S gubitkom je poslovalo 14 privatnih i jedno dravno preduzee, 12 akcionarskih drutava i dvije ustanove.

Zabrinjava injenica da je trenutno u mrkonjikim preduzeima zaposleno samo 2.360 radnika, ija je prosjena plata 278 maraka, to je znatno ispod republikog prosjeka. Nekim preduzeima, ko to je sluaj sa Drvnom industrijom "Manjaa", prijeti steaj, poto u posljednje tri godine gotovo da i nema procesa proizvodnje. to je najgore, ovaj drvopreraivaki kombinat proglaen je stratekim preduzeem, a nekoliko pokuaja za prodaju dravnog kapitala nije uspio. Posljednji prije petnaestak dana, to brine oko 230 radnika koji su ve godinama "ni na nebu, ni na zemlji".

Na ovom skuptinskom zasjedanju odbornici su usvojili informaciju o zdravstvenoj zatiti ivotinja, stanju u lovstvu i ribolovu na podruju optine.

Razmatrali su i izvjetaj o ostvarivanju prava u oblasti borako-invalidske zatite i visini naknade za nepriznato uzurpirano zemljite u 2006. godini. Prema odluci, visina naknada za nepriznato uzurpirano zemljite utvruje se kada se jednogodinji katastarski prihod sa plodnog uzurpiranog zemljita pomnoi koeficijentom 6,5 a za neplodno koeficijentom pet.

Krediti
Odbornici su podrali nacrt odluke, osim tri odbornika Srpske demokratske stranke, o kreditnom zaduenju optine u iznosu od 1,6 miliona maraka radi ostvarivanja programa kapitalnih ulaganja. Usvojen je i nacrt odluke o nainu finansiranja izgradnje infrastrukture u urbanom gradskom podruju, te nacrt odluke o kunom redu u stambenim zgradama.

Slobodan Daki, "Glas Srpske" 4.5.2006


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Podrka projektu gradnje solarne elektrane 25.4.2022.
Preduzee Bonel doniralo zimsku obuu za 129 maliana iz socijalno ugroenih i vielanih porodica 4.11.2020.
Neizvjesno pokretanje fabrike 'R-S Silicon' 20.10.2020.
Dvije optine u Republici Srpskoj zabranile rad nedjeljom 11.12.2019.
'R-S Silicon' najavljuje tubu protiv 'uma RS' 26.9.2018.
Podrka razvoju MSP i preduzetnitva 28.11.2017.
Italijani razmatraju novo ulaganje u Mrkonji Gradu 1.7.2017.
Naelnica Divna Anii u posjeti preduzeu za proizvodnju stolica PROWOOD 17.3.2016.
Odran esti sastanak Privrednog savjeta optine 22.2.2016.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com