Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Deavanja u gradu
Sa Balkane
Obavjetenja
Praznici
mrkonjic-grad.com
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Aktuelnosti -
 

 







Nadmetale se delije

3.7.2006..

Turistiki centar "Balkana" kod Mrkonji Grada u subotu je bio domain 15. sportsko-turistike manifestacije Dani kosidbe "Balkana 2006" - Memorijal "Lazar Laketa".

U prisustvu oko dvije hiljade posjetilaca, manifestaciju je otvorio predsjednik Narodne skuptine RS Igor Radoji, a nagrade najboljim koscima uruio ministar poljoprivrede, umarstva i vodoprivrede Slaven Peki.

Titula delija Balkane pripala je Milivoju Novakoviu iz Gustovare kod Mrkonji Grada. On je bio najbolji u tradicionalnim narodnim sportovima, dok je u koenju trave kosom zauzeo drugo mjesto, to mu je u sveukupnom zbiru obezbijedilo laskavu titulu delije Balkane.

"Ovo je za mene veliko priznanje i podsticaj za sljedea takmienja. Dobro sam se pripremio za takmienje i rezultat nije izostao. ao mi je to nisam pobijedio i u koenju. Imao sam problema s parcelom, jer je bila 'prljava'. Ipak, uspio sam da je pokosim nisko i u drugom vremenu u brzini koenja", rekao je Novakovi.

On je na Balkani pobijedio 2000. i 2003. godine, a sljedee putuje na takmienje na Rajcu i Pljevljima u Srbiji, odnosno Crnoj Gori.

Prvo mjesto u koenju trave kosom kovanicom zauzeo je prologodinji delija Balkane Milorad Sladojevi - eli iz ehovaca kod Mrkonji Grada, a tree Blao Kotlaja iz Pljevalja u Crnoj Gori. Sladojevi je parcelu duine 25 metara i irine sedam metara, povrine 175 kvadrata pokosio za 11 minuta, "uhvativi" je u dva kosaka maha.

"Konkurencija je bila izuzetno jaka. Nisam zadovoljan parcelom koju sam izvukao iz eira, jer je bila neravna. Svojski sam se trudio i uspio da je pokosim prije drugih kosaca. Da nisam kosu zatupio na kamenu, imao bih jo bolje vrijeme", veli Sladojevi.

Vjetinu koenja trave kosom kovanicom odmjerilo je 14 kosaca iz RS, Ljiga i agubice u Srbiji i Pljevalja u Crnoj Gori.

Krni Crnogorac Blao Kotlaja, momak kao od brijega "odvaljen" i visok gotovo dva metra, zadovoljan je osvojenim treim mjestom. "Imao sam solidnu parcelu. Brzo sam otrio kosu, nisko kosio i rezultat nije izostao. Meutim, Sladojevi i Novakovi bili su bri. Za mene je takmienje na Balkani veliko iskustvo, jer je jedno od najjaih u Evropi", iskren je Kotlaja.

On je najavio da e se Sladojeviu i Novakoviu revanirati ve u sljedeu subotu na takmienju "Prva kosa Crne Gore" u Pljevljima.

I njegov sugraanin Milorad Gazdi, koji se na Balkani nije plasirao u sami vrh, kae da se "otri" za takmienje u Pljevljima.

Meu koscima najmlai je bio 17-godinji Nenad uranovi iz Donjih ehovaca kod Mrkonji Grada.

"Jo kao mali nauio sam da kosim" kada je ljeti vrijeme kosidbe, sa svojim komijama kosim livade i po dva mjeseca. Mada se veina livada kosi motornim kosaicama, ima mjesta gdje se to mora raditi runo. Koenje trave sa kosom nee nikada izmrijeti. Radujem se to u mom selu ima sve vie mladih momaka koji kose i idu na mobe", veli uranovi.

Vjetinu koenja trave na Balkani okuali su i Milovan Petrovi iz Ljiga i Slobodan Milankovi iz Krepoljina kod agubice u Srbiji.

"Na Balkani sam prvi put i oduevljen sam prirodnim ljepotama ovog kraja i samom manifestacijom. Nije mi jasno samo to sve ovo nije jo znaajnije iskorieno u turistike svrhe. Na promocije ove i kosidbe kod nas na Rajcu treba uloiti vie novca. One moraju da dobiju meunarodni karakter, kako bi se privukli gosti iz inostranstva, pogotovo iz Zapadne Evrope", kae Petrovi.

Da manifestaciju na Balkani treba iskoristiti za razvoj turizma slae se i ministar Slaven Peki, koji je svoju ministarsku fotelju za trenutak zamijenio kosom kovanicom, demonstrirajui svoje znanje u koenju trave.

Posjetioci Balkane, koje nije obeshrabrila kia, uz nadmetanje kosaca mogli su da uivaju u zanimljivom kulturno-zabavnom programu, koji su izveli lanovi kulturno-umjetnikih drutava "Mladost" iz Krepoljina kod agubice i "Petar I Karaorevi - Mrkonji" iz Mrkonji Grada.

Vieboj
Poslije nadmetanja u koenju, kosci su se takmiili u vieboju: skok udalj iz mjesta, bacanju kamena s ramena, tranju oko jezera i obaranju s brvna. Najvie uspjeha imao je Milivoje Novakovi, to mu je uz drugo mjesto u koenju obezbijedilo laskavu titulu delije Balkane.

Nagrade
Za sve takmiare organizator ovogodinjih Dana kosidbe, optina Mrkonji Grad, obezbijedila je diplome i po 50 maraka. Novana nagrada za prvo mjesto bila je 400 maraka, kosa i kosaki alat. Drugo mjesto 300 maraka i kosa, a tree 200 maraka i kosaki alat.
Uz novanu nagradu za drugo mjesto od 300 maraka, delija Balkane Milivoje Novakovi dobio je jo 200 maraka i kosu kovanicu.

Memorijal
Dani kosidbe na Balkani nose naziv Memorijal "Lazar Laketa". Rije je o jednom od utemeljivaa ove manifestacije i nekada najboljem koscu Evrope. Laketa je bio i prvi pobjednik, a bio je i viestruki pobjednik na Rajcu i Kupresu. Poginuo je na poetku Otadbinskog rata, zbog ega ova manifestacija nije ni odrana 1992. godine.

Slobodan Daki, "Glas Srpske" 3.7.2006



 

Podijeli na Facebook-u

Slanje komentara na ovu vijest nije omogueno.
 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Vee Mrkonjiana u Beogradu - obavjetenje 19.3.2024.
Srean 8. mart! 8.3.2024.
Program obiljeavanja Dana optine - 4. februar 25.1.2024.
Mir Boji, Hristos se rodi! 7.1.2024.
Srena Nova godina!!! 1.1.2024.
estit Boi! 25.12.2023.
Odran Aranelovdanski vaar 20.11.2023.
5. Oktobarski ahovski turnir 30.10.2023.
Poele pripreme za 11. Aranelovdanski vaar 13.10.2023.
Odrana priredba 'Dobro doli aci prvaci' 1.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com