Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Aktuelnosti -
 

 


Crkva svjedok postojanja

18.7.2006..

Episkop bihako-petrovaki Hrizostom, uz sasluenje svetenika ove eparhije, osvetao je obnovljenu crkvu Svetog proroka Ilije u Donjoj Peckoj kod Mrkonji Grada.

Crkvi je kumovao Milan Gaji iz Baraa, a obnovu su pomogli vjernici iz ove parohije i brojni dobrotvori iz Republike Srpske i inostranstva.

Crkva u Donjoj Peckoj, naselju udaljenom trideset kilometara od Mrkonji Grada, sagraena je prije 148 godina na mjestu gdje se nalazio srednjovjekovni manastir.

"Prema podatku iz turskog deftena 1517. godine u Peckoj se nalazio manastir u kome se pominje jedan monah. U istom dokumentu navodi se da se ovdje nalazio manastir sredinom 16. vijeka, na elu sa kaluerom Maksom i popom Jovanom", zapisao je akademik istoriar Milan Vasi koji je rodom iz ovoga sela.

Vasi dalje istie da je ovaj manastir dugo bio i jedini centar pismenosti za cijeli kraj. Kasnije je taj manastir poruen, ali se ne zna ko je i kada to uinio.
- Sadanju crkvu gradio je Bodo Simi, trgovac roen u selu ipuljii kod Bugojna. Od izgradnje crkva nije znaajnije obnavljana, osim to je 1907. godine dobila bakarni krov - kae protojerej Nikola Peno.

Crkva Svetog proroka Ilije je jednobrodna sa petostranom apsidom, a iznad portala se nalazi ploa sa uklesanim natpisom "Hram sija sjajem". Ovo je ujedno i jedan od najstarijih hramova u ovom kraju koji je u posljednjih nekoliko godina temeljno obnovljen. Dobio je novi bakarni krov, fasadu, stolariju i ikonostas, a ureena je i unutranjost crkve.

Mjetani ovog kraja nisu skrivali sreu to je njihova bogomolja obnovljena. Mnogi se sjeaju ranijih vremena kada su dolazili na liturgiju i okupljali se oko crkve.

- Bila su to nezaboravna vremena. U crkvi smo krstili i vjenavali, a na zborovima upoznavali su se momci i djevojke. Naalost, sada toga gotovo i nema, jer je u selu malo stanovnika. Ni omladine nema kao nekada - kazuje sedamdesetdevetogodinja Jovanka Terzija.

Jovo Mari, koji je rodom iz Donje Pecke, ve 40 godina ivi u Parizu. Kad god moe, doe u rodni kraj.
- Kua i imanje su mi u ratu zaplijenjeni, a majka nestala. Ipak, za zaviaj me veu i lijepe uspomene - pria Jovo i dodaje da nije elio propustiti osvetenje crkve.

Novi susret kod crkve u Donjoj Peckoj vladika Hrizostom zakazao je za godinu dana. Naime, svake godine polovinom jula u hramu Svetog proroka Ilije sluie se liturgija i okupljati vjernici u znak sjeanja na dan kada je obnovljen i ponovo osvetan.

Sveanostima u donjoj Peckoj prisustvovalo je vie od hiljadu vjernika, za koje su prigodan program izveli lanovi Kulturno-umjetnikog drutva "Petar Prvi Karaorevi - Mrkonji" iz Mrkonji Grada.

Legenda
Za crkvu u Donjoj Peckoj vezana je legenda o takozvanom prelijetanju crkve. Po ovoj legendi crkva se nalazila na oblinjoj visoravni zvanoj Crkvina, ali je tokom noi preletjela na mjesto gdje se sada nalazi.

Posjeta
Osim brojnih mjetana, osvetenju crkve Svetog proroka Ilije prisustvovali su studenti teologije Vladimir Vukanovi iz Trebinja i eljko Dimitri iz Banje Luke. Ovi mladii studiraju u San Peterburgu u Rusiji. U Donju Pecku sa njima je dola i student muzike iz Krasnodarskog kraja Natalija Golovinja.
- Ovo su izuzetno lijepi predjeli, mnogo ljepi nego u mom zaviaju. Drugi put dolazim u RS i ovu posjetu u dugo pamtiti - kae Natalija

Slobodan Daki, "Glas Srpske" 18.7.2006


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. drago mi je da se neguje pravoslavlje na tim prostorima. Nisam bila jako dugo u Peckoj, ali volela bih da u skorije vreme posetim rodno mesto moga oca.
jaca, Srbija10.7.2008. 16:31:26 
2. Ja nisam iz Pecke i o tom selu,sve dok ga nisam upoznao,imao sam neke predrasude kao kraju bogu iza nogu.Na svu srecu otkrio sam Pecku kao prelijepo selo sa izvanrednom prirodom,mjestom koje moze pruziti sve uslove za odmor i to onaj pravi.E kad bi opstina pomogla oko vode i puta u Peckoj bi se..
Gost, Bosna i Hercegovina10.7.2008. 23:25:40 
3. ..normalno zivjeti i privtedjivati.Sa 50-ak kosnica,solidnim vocnjakom moglo bi se bolje zivjeti nego u gradu.
Gost, Bosna i Hercegovina10.7.2008. 23:28:55 
4. Pecka je raj ya odmor. Mjesto je prelijepo.
slavko, 6.12.2009. 11:35:56 
6. za svaku pohvalu nema sta samo sramota je sto nas crkva u mrkonjicu samo sto se srusila nije ko da zivimo u federaciji nek je sramota one koji vode racuna o njoj pa "sto visi to i otpada" bitno je da oni imaju cime da se voze..
mg, 6.12.2009. 22:40:16 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Na istu temu: Donja Pecka
Spalo selo na nejaka plea 24.7.2006.
U ast akademika Vasia 3.12.2005.
Lijepa rije vanija od para 21.9.2005.
etnja po snovima 6.8.2004.
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Sjeanje na jedan od najtunijih dana Mrkonji Grada 13.6.2023.
Obiljeen Dan pobjede nad faizmom 10.5.2023.
Ramazanski bajram: naelnik posjetio glavnog imama 20.4.2023.
Gojko Grabe izabran za predsjednika Crvenog Krsta RS 2.2.2023.
Paketi za 43 porodice iz Mrkonji Grada povodom Boia 6.1.2023.
Verica Tegeltija meu najboljim nastavnicima bive Jugoslavije 5.11.2022.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com