Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 
Spalo selo na nejaka plea

24.7.2006..

Ve tridesetak godina itelji Donje Pecke vode grevitu bitku da njihovo selo ne umre.

Naime, od oko dvije hiljade stanovnika, koliko je u selu ivjelo pedesetih godina prolog vijeka, sada ivi dvadeset pet u isto toliko domainstava.

"Nekada je nae selo bilo puno ivota i naroda. Naa dolina odjekivala je momakom i djevojakom pjesmom. Nije bilo nedjelje i praznika da se narod ne skupi oko crkve Svetog proroka Ilije. Gotovo svake subote i nedjelje neko se u selu udavao, enio ili krstio", pria 75-godinji Vojislav Todorovi, kako ree u ali "najsposobniji" mukarac u selu.

U svakom domainstvu, dodaje, bilo je od sedmoro do desetoro, pa i vie eljadi. U koli u Donjoj Peckoj ilo je i po stotinjak aka.

"Sada nema aka u preniku od deset kilometara. To je ono to najvie brine, jer gdje nema djeijeg plaa nema ni ivota i opstanka. Da preko ljeta ne dou naa djeca i dovedu svoje potomke koji ive u Mrkonjiu, Vojvodini ili drugdje u inostranstvu, ostali bismo eljni djece", kae Todorovi.

U Donjoj Peckoj ivi svega dvadeset petoro eljadi, uglavnom starijih od sedamdeset godina.

"Nekada sam sa konjim po 14 dana orao njive i sijao itarice. Slino je bilo i u drugim domainstvima. Ovdje se ivjelo od poljoprivrede, jer su uspjevale sve itarice. Imali smo mnogo stoke, jer je ovaj kraj kao stvoren za stoarstvo. Sada domainstva imaju nekoliko kokoki, a zasijano je svega nekoliko bata, jer zemlju nema ko da radi", ali se Todorovi.

Ipak ohrabruje injenica, kae Vojislav, to posljednjih godina u selo sve vie navraaju nekadanji njegovi stanovnici koji su se odselili u Mrkonji Grad ili inostranstvo. Mnogi su popravili kue, oistili zaputena imanja i vonjake. Nikli su novi vonjaci, zasadi ljive, koja u ovom kraju uspijeva kao u malo kojem.

"U gradu je sve manje posla, pa mnogi dolaze da obnove zaputena imanja, jer od neega se mora ivjeti. Zbog toga selo bar ljeti malo oivi, a mladi ljudi pokreu aktivnosti na rjeavanju komunalnih problema, kao to je struja, put i voda", tvrdi Todorovi.

Posebno je znaajno ureenje pet kilometara puta od Gornje do Donje Pecke. Naime, put od Baraa do Gornje Pecke je asfaltiran, a asfaltiranjem puta do Donje Pecke i izvora rijeke Sane stvorili bi se uslovi da ovaj kraj postane privlaan za turiste.

"etiri vrela iz kojih izvire rijeka Sana neto su najljepe to je priroda podarila ovjeku. Ako se izgradi put, te ljepote bie dostupne i turistima. Jo kad bi se izgradila fabrika za pakovanje vode, za ta su interes pokazali Holanani, ovaj kraj bi ivnuo", pria Todorovi.

Turistiku ponudu uz prirodne ljepote mogu da obogate i drugi sadraji. Srednjovjekovni Prizrenac, grad na Sani, prva partizanska eljeznica na Mlinitima, te Crkva svetog proroka Ilije graena prije 148 godina i koja treba da preraste u Manastir.

Ovaj hram u posljednje tri godine iz temelja je obnovljen. Dobio je novi bakarni krov, stolariju, fasadu i ikonostas, ureenu unutranjost.

"Obnova crkve za nas je od velikog znaaja. Osim duhovna, za narod ovog kraja uvijek je bila i obrazovna vodilja. Nema domainstva u ovom selu, a da neko od njegovih lanova nije zavrio fakultet. Vjerujem da e crkva postatti manastir, koji e ponovo okupiti mlade", kae 79-godinja Jovanka Terzija.

Slobodan Daki, "Glas Srpske" 24.7.2006


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Na istu temu: Donja Pecka
Crkva svjedok postojanja 18.7.2006.
U ast akademika Vasia 3.12.2005.
Lijepa rije vanija od para 21.9.2005.
etnja po snovima 6.8.2004.
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Sjeanje na jedan od najtunijih dana Mrkonji Grada 13.6.2023.
Obiljeen Dan pobjede nad faizmom 10.5.2023.
Ramazanski bajram: naelnik posjetio glavnog imama 20.4.2023.
Gojko Grabe izabran za predsjednika Crvenog Krsta RS 2.2.2023.
Paketi za 43 porodice iz Mrkonji Grada povodom Boia 6.1.2023.
Verica Tegeltija meu najboljim nastavnicima bive Jugoslavije 5.11.2022.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com