Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Pronalazak motiju u Mednoj (2)

19.10.2006..

U selu Medna, tridesetak kilometara od Mrkonji Grada, podno planine Dimitor i u dolini rjeice Mednjanke, prole sedmice dogodilo se nesvakidanje otkrie. Na lokalitetu Crkvite, u zaseoku Lekii, dva kilometra od crkve Roenja presvete Bogorodice pronaene su moti trojice monaha, stare oko 340 godina.

Nesvakidanje je i to da su moti pronaene na osnovu vizije koju je imala jedna ena iz Medne. Naime, Serafim, Avakum i Mardarije imena su trojice postradalih monaha, koje Srpska pravoslavna crkva smatra prvomuenicima.

Da su tu zakopani postradali monasi od davno zaboravljenog predanja, znala je samo Petra Topi, roena Tegeltija, iz Medne. Njoj su se kao djevojici trojica monaha ukazivala. U prvi mah nije znala koga je vidjela, pa ih je svetenicima opisivala kao popove u crnim mantijama.

O svom ukazivanju obavijestila je nadlenog vladiku, pokazavi mu mjesto gdje su sahranjeni, jer su, kako kae, od nje to traili ubijeni monasi, kako bi njihove kosti bile pronaene i iskopane.

- Kako su stradali i odakle su monasi doli treba da se utvrdi, ali po nekoj legendi i predanju, koje je Petra imala, oni su doli iz Hercegovine iz manastira Svetog Petra i Pavla. Oni su se u Mednoj zadrali u manastiru, a poslije su ubijeni.

Po predanju, monasi su ubijeni zbog manastirskog zlata, koje je potom opljakano. A prema nekim verzijama, zlato je stiglo do Novog Sada, a potom i do Maarske.

Ukazanje mjesta gdje su sahranjeni monasi, Petri se javlja ve 30 godina, od njene 12. godine. Kae da joj niko nije vjerovao, pa ni roditelji. Zbog ove vizije, neki mjetani smatrali su da Petra nije "iste" savjesti.

- Kada smo poeli iskopavati prostor gdje su se Petri ukazivali monasi, vladika Hrizostom je pozvao i nju da doe iz Vojvodine, gdje sada ivi - pria svetenik iz Medne, Nikola Peno. - Poto smo otkopali dio terena i nita nismo pronali, Petra nas je uputila da otkopamo dio terena i zemljita kod jednog bukovog drveta, jer su se njoj, navodno, tu prikazivali monasi. I nakon skidanja nekoliko slojeva zemljita, nali smo kosti monaha. Bile su u dobrom stanju, s obzirom na duinu perioda koje su bile u zemlji. Na jednoj lobanji primijeeno je oteenje duine oko pet centimetara, koje ukazuje da je najvjerovatnije nastalo od udara, moda prilikom ubistva monaha.

Snimatelj RT RS Mladen krbi, koji je prisustvovao otkopavanju, tvrdi da su moti bile ute kao zlato.

- Kada su moti pronaene, Petra je kazala s uzdahom: "Hvala ti Gospode i Bogorodice" - kae krbi. - Nije eljela da stane pred kameru, ali je u neobaveznom razgovoru kazala da se nedaleko od groba nalaze zakopani krst i zvono. Tvrdi da nije dala prije dvadesetak godina da se gradi umski put, ija je trasa trebalo da proe preko groba. Da bi sprijeila gradnju, morala je ak da legne ispred graevinskih maina.

Ona tvrdi, kae krbi, da e kada se iskopa krst i zvono, na mjestu gdje se nalazio manastir grom da udari u bukovo drvo iz kojeg e da potee "iva" voda, ljekovita za oi.

Zanimljivo je i to da je nedaleko od groba gdje su bili sahranjeni monasi pronaen kameni krst. Mada je natpis, zbog zuba vremena, izblijedio, na njemu je uoljiva godina 1.711. Krst je, najvjerovatnije, bio podignut ubijenim monasima, ali je s mjesta pomjeren, ne zna se kada, najvjerovatnije kada su mjetani iz oblinje ume zapregom vozili balvane.

Vladika Hrizostom kae da je krst sada postavljen na mjestu gdje su iskopane moti. U planu je da se tu sagradi kapela, kako bi ovo mjesto postalo svetilite cijelog pravoslavnog naroda. Ako dozvole vremenske prilike, do zime e biti izgraen i prilazni put do Crkvita.

Dalje radove na iskopu i pronalasku zvona, krsta i ostataka manastira nastavie strunjaci iz Arheolokog instituta.

Sljedeih 40 dana u crkvi u Mednoj svaki dan sluie se liturgija. Uz Nikolu Pena, svaki dan sluie je jo neko od svetenika iz Bihako-petrovake i Banjoluke eparhije. Interes vjernika za liturgiju i posjetu mjestu pronalaska moti je veliki. Vladika Hrizostom, koji odlazi u Australiju, djeli moti predae patrijarhu Pavlu.


SUZE

Prema rijeima svetenika Nikole Pene, iskopane moti prenesene su u crkvu Roenja presvete Bogorodice u Mednoj.

- Stavili smo ih u kivot, koji je sagraen od jasenovog drveta, u srijedu prole sedmice. Prva dva, tri dana nismo primijetili neobine promjene - kae Peno. - U nedjelju uvee na staklenom dijelu primijetili smo vlagu u obliku suza. Vlagu sam obrisao. Meutim, u ponedjeljak se ponovo pojavila. Da li e se ova neobina pojava iznova javljati, vidjeemo. Ali, oigledno je da se neto neobino deava.

Slobodan Daki, www.glassrpske.com, 19.10.2006


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Na istu temu: Medna
Bolji uslovi ivota, a mjetana sve manje 22.9.2010.
Bolji uslovi ivota, a mjetana sve manje 23.9.2009.
Peti Sabor Medljanaca 25.9.2007.
Voljeti i ljubiti svoj zaviaj 19.9.2007.
Antropoloka i paleopatoloka analiza motiju 17.8.2007.
Hodnikom do riznice 14.5.2007.
Skeleti u stijeni 10.5.2007.
Poelo iskopavanje u Mednoj 27.4.2007.
etrdesetodnevna liturgija 27.11.2006.
Liturgije svakog dana 8.11.2006.
Pronalazak motiju u Mednoj 18.10.2006.
Lijepa rije vanija od para 21.9.2005.
Asfalt u Mednoj 8.6.2005.
Medna on-line 28.8.2004.
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com