Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 
5 miliona KM za ureenje grada

12.5.2007..

U obnovu gradskih ulica, asfaltiranje lokalnih puteva, gradnju dva trga, vodovodne i kanalizacione mree, javne rasvjete i toplifikaciju gradskog naselja optina Mrkonji Grad ove godine uloie vie od pet miliona maraka.

- Prije dvadesetak dana poela je izgradnja Trga srpskih boraca na prostoru izmeu Doma kulture i hotela "Krajina". Bie to moderno ureen trg sa fontanama i vidikovcem, uz centralni spomenik poginulim borcima u Odbrambeno-otadbinskom ratu. Izgradnja trga kotae 400 hiljada maraka, a radovi treba da se okonaju do kraja juna - rekao je naelnik optine Mrkonji Grad Zoran Tegeltija.

On je dodao da e se graani na trgu okupljati i odmarati, ali e on biti i mjesto gdje e se organizovati asovi istorije za mlade, koji ele da se upoznaju sa stradanjem srpskog naroda u prolom ratu.

Planirana je i obnova ulice Svetog Save, gdje e se postaviti novi trotoar, asfalt, izgraditi kanalizaciona i vodovodna mrea. Ovi poslovi kotae 180 hiljada maraka.

- Planirali smo da se u ovom dijelu grada obnovi krov zgrade pote i "Tranzitnog telekoma", uredi fasada ove i zgrade "Jahorine", "Banjaluke nove banke" i "Hidroelektrana na Vrbasu". Kada se do kraja godine okona obnova Doma kulture ovaj dio grada dobie novi, moderniji i ljepi izgled - smatra Tegeltija.

U Domu kulture, izmeu ostalog, uredie se prostor za spomen-sobu ratnim jedinicama Vojske Republike Srpske i zaviajni muzej. Do kraja godine okonae se i obnova u ratu zapaljene i poruene pozorine sale, te ostalih prostorija.

- Zavrni faza bie postavljanje nove fasade. Vrijednost ovih radova je milion maraka, a novac je obezbijedila optina kroz program kapitalnih ulaganja. Oekuje se i pomo Vlade Srpske - objasnio je naelnik optine.

Gotovo milion maraka kotae izgradnja i ureenje Trga kralja Petra Prvog Karaorevia Mrkonjia. Ovaj centralni gradski trg, gdje se nalazi spomenik kralju Petru Prvom Karaoreviu i gradski park sa bistama narodnog heroja Pavla Devera i skojevke Milje ukanovi, dobie novi i funkcionalniji izgled. Bie to jedinstvena "oaza" u centru grada, po ugledu na evropske metropole.

U toku je izgradnja i pokrivanje tribina na stadionu "Luke" za oko dvije hiljade gledalaca. Planirano je da ovo sportsko zdanje dobije reflektore, a igralita e se urediti prema standardima.

- Obezbijeeno je 732 hiljade maraka za izgradnju 10 kilometara puta za selo Magaljdol, od Previla do Borakog puta. Osim toga, 569 hiljada maraka namijenjeno je za gradnju 4,2 kilometra puta od Medne do Okoandija, prema rijeci Sani. U planu je izgradnja jo desetak kilometara lokalnih puteva, kako bi se sela povezala sa gradom - tvrdi naelnik Tegeltija.

Uz obnovu niskonaponske mree u planu je izgradnja javne rasvjete u naseljima na selu. U selu Podbrdo, koje je udaljeno desetak kilometara od Mrkonji Grada, gradi se vodovod, a za sedam kilometara primarne i sekundarne vodovodne mree izdvojie se 227 hiljada maraka.

U ulici Miloa Obilia gradie se nova kanalizaciona mrea, a u Novom naselju urediti korito potoka Vilenjaka, koji pri obilnijim padavinama priinjava velike tete na stambenim, poslovnim, pomonim objektima, dvoritima i batama. Od Novog naselja do Tomia izgradie se i asfaltirati put i postaviti javnu rasvjetu.

- Planirali smo da zaponemo toplifikaciju gradskog naselja. To je za na grad najznaajniji i najobimniji projekat u poratnom periodu. Njegovim zavretkom stvorie se uslovi da se u gradskom naselju zagrijavaju svi stambeni, poslovni i drugi objekti - rekao je naelnik mrkonjike optine Zoran Tegeltija.

RADNA MJESTA
- Optina je uz fondove sa bankama obezbijedila oko etiri miliona maraka za podsticaj zapoljavanja i samozapoljavanja u malim i srednjim preduzeima i poljoprivredi. Planirali smo da do kraja idue godine na podruju nae optine bude zaposleno vie od pet hiljada ljudi koliko je bilo prije rata - rekao je Tegeltija.

Inae, na podruju ove optine trenutno je zaposleno vie od 4,5 hiljade radnika. Do kraja mjeseca s probnom proizvodnjom poee novosagraena Fabrika za pakovanje flairane vode "Kruna", koje e zaposliti tridesetak radnika. Sa banjolukom "Bemom" rijeeno je pitanje daljeg rada Fabrike obue "FOMG", u kojoj e se pokrenuti nova proizvodna linija, gdje e posao dobiti jo stotinu radnika.

STRATEGIJA
Predsjednik Skuptine optine Divna Anii istie da e do kraja godine optina dobiti dokument "Srednjoroni plan razvoja optine Mrkonji Grad od 2007. do 2011. godine, "Omladinska politika razvoja" i Program kapitalnih ulaganja do 2011. godine.

- Veoma je vano to emo do kraja godine dobiti i certifikat prema ISO standardu 9001/2000. Prva smo optina u jugoistonoj Evropi koja je obezbijedila da se dozvola za preduzetnitvo dobije za jedan dan. Sve to treba da doprinese brem razvoju nae optine i privlaenju ulagaa iz inostranstva i drugih mjesta BiH - objasnila je Aniieva.

S. DAKI, www.glassrpske.com


 

Podijeli na Facebook-u

Slanje komentara na ovu vijest nije omogueno.
 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com