Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 
U ovoj godini najvie lanih novanica od 20 KM

6.8.2007..

Vlasnik trgovake radnje Milan T. iz Prijedora otiao je u banku da poloi pazar i umjesto da radni dan zavri uspjeno morao je da odgovara na brojna nelagodna pitanja o porijeklu novca koji je imao u rukama, jer se ispostavilo da se meu svotom nalazi i falsifikovana novanica od 20 KM.

"Zaista nisam znao da se falsifikuju i konvertibilne marke, posebno ne u tako malim apoenima. Ta lana novanica od 20 KM meni je izgledala kao prava i nije mi bila sumnjiva sve dok u banci nisu vidjeli posebne detalje", pria Milan i dodaje da se obini graani, ni duni ni krivi, suoavaju i s takvim situacijama.

Iz banaka upozoravaju graane da obrate panju na novac koji im se nae u rukama jer se moe desiti da im se poturi i lana novanica.

Komercijalne banke najee predstavljaju "kraj puta" za falsifikovani novac, s obzirom na to da slubenici u bankama posjeduju iskustvo u radu s novcem i educirani su za prepoznavanje krivotvorina, a uglavnom imaju i odreenu opremu za provjeru autentinosti novca, izjavio je Ljubia Vladui, viceguverner Centralne banke BiH.

Centralnoj banci BiH, kao nadlenoj instituciji za vjetaenje sumnjivog, odnosno krivotvorenog novca, najvei broj krivotvorenih novanica na vjetaenje dostavljaju upravo komercijalne banke koje takav novac otkrivaju najee na alterima.

"Moe se pretpostaviti da ta lica nisu ni svjesna da je novac koji predaju u banku krivotvoren", rekao je Vladui.

Komercijalne banke u sluaju da na alteru od odreene osobe dobiju falsifikovanu novanicu dune su da o tome obavijeste policiju i utvrde njen identitet.

"Pozivamo nadlene organe da reaguju da se takvo lice odmah ispita, a banka nema ovlatenja da zadrava ili hapsi bilo koga ve samo moemo pozvati policiju", kazao je Slavia Rakovi, zamjenik direktora Nove banke Bijeljina.

Prema njegovim rijeima u posljednjih nekoliko godina zabiljeena su samo tri do etiri ovakva sluaja.

"Obino falsifikovan novac u banku stie u pazarima firmi i otkriva se tek naknadno, s obzirom da se taj novac ne kontrolie odmah na alteru", kazao je Rakovi.

Prema podacima Centralne banke BiH kod nas se, kao i u veini drugih drava, ee pojavljuju falsifikati domae valute.

Generalno, moglo bi se rei da se falsifikati stranih valuta pojavljuju u veem broju u odnosu na domau valutu jedino u dravama u kojima nacionalna valuta nije stabilna. Najee krivotvorena strana valuta u BiH je evro. Registrovano je i po nekoliko primjeraka krivotvorina drugih valuta kao to su USD, HRK, GBP, CHF, SEK, CAD, AUD.

Kada su apoeni u pitanju, meta falsifikatora su gotovo sve novanice konvertibilne marke.

"Ukupno gledajui, od putanja u opticaj novanica konvertibilne marke 1998. godine najee su krivotvorene novanice u apoenu od 50 KM", naveo je Vladui.

S druge strane, u prvoj polovini ove godine, najvie je registrovano krivotvorenih novanica u apoenu od 20 KM, a slijede apoeni od pet KM, 10 KM, te 50 KM.

"Zanimljivo je da je postotak krivotvorenja dva najvea apoena od 100 i od 200 KM relativno mali", naglasio je Vladui.

Strunjaci kau da svaka novanica ima nekoliko elemenata koji slue kao zatita od krivotvorenja, a koji se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme.

"Prije svega, papir od kojeg se prave novanice je specifian i moe se na dodir razlikovati od obinog papira. U sam papir su ugraena dva zatitna elementa koji se mogu vidjeti ako se novanica promatra prema izvoru svjetlosti: vodeni znak odnosno inicijali CBBH i zatitna nit", rekao je Vladui.

Naglasio je da vei apoeni, od 20, 50, 100 i 200 KM, imaju reljefnu tampu koja se moe osjetiti pod prstima i to portret i slova na licu novanice.

"Kod veih apoena KM, u gornjem desnom uglu lica novanice nalazi se oznaka apoena, koja mijenja boju zavisno od ugla posmatranja. Kod apoena od 200 KM, broj 200 odtampan je u boji koja ima navedena svojstva, nalazi se u donjem desnom uglu na naliju novanice. Kod apoena od jedne, pet i 10 KM, umjesto ovog elementa na desnoj strani lica novanice nalazi se pruga koja 'svjetluca' razliitim intenzitetom kada se gleda pod razliitim uglom", kazao je Vladui.

Prema njegovim rijeima falsifikatori esto pokuavaju imitirati jedan ili vie navedenih elemenata, ali su te imitacije rijetko kvalitetne. Zato preporuuje provjeru to vie elemenata na sumnjivoj novanici i poreenje sa elementima na drugoj novanici koja nije sporna.

"Osim ovih zatitnih elemenata koji se mogu provjeriti bez upotrebe opreme, postoje i zatitni elementi koji se provjeravaju upotrebom odreene opreme, a koje posjeduju banke i druge institucije", rekao je Vladui.

Veina graana tvrdi da je upoznata s ponekim detaljem koji razlikuje pravu od lane novanice, ali se ale da prilikom kupovine nemaju dovoljno vremena niti se sjete da odmah provjere novac. Mnogi i ne posumnjaju da je uopte falsifikovan novac u opticaju.

Vladui je zakljuio da, ipak, trend krivotvorenja novanica u BiH nije zabrinjavajui, te da se najvie krivotvorenih novanica pojavilo 2000. godine, od kada njihov broj konstantno opada.

Nezavisne novine


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Suvoza povrijeen u slijetanju pasata kod Mrkonji Grada 26.4.2023.
Tijelo Banjaluanina pronaeno u vozilu na magistralnom putu 13.4.2023.
Povrijeen suvoza nakon slijetanja vozila sa kolovoza 3.4.2023.
Izgorjela kua u Mrkonji Gradu: Na sreu nema povrijeenih 15.3.2023.
Mrkonji Grad zavijen u crno nakon pogibije sugraana 10.11.2019.
Gorjela kola u Podbrdu kod Mrkonji Grada 9.3.2019.
Povrijeen mladi voza iz Mrkonji Grada 15.2.2019.
Potukla se etvorica Mrkonjiana, dvojica povrijeena 22.1.2018.
Utopio se mladi iz Ribnika 25.7.2017.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com