Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Mileva upi u ratu izgubila tri sina

24.9.2007..

Sedamdesetjednogodinja Mileva upi iz Mrkonji Grada u Odbrambeno otabinskom ratu izgubila je tri sina - Stevu, ivka i eljka. Oni su ubijeni u jesen 1995. godine, za vrijeme okupacije mrkonjike optine od strane regularnih oruanih snaga Hrvatske i Hrvatskog vijea odbrane.

Tijela Steve i ivka pronaena su u masovnoj grobnici na pravoslavnom groblju u Mrkonji Gradu u aprilu 1996. godine, dok su eljkovi posmrtni ostaci otkriveni mjesec dana kasnije u selu Surjan, svega nekoliko kilometara daleko od njihove rodne kue u Gustovari.

Braa upi sahranjena su na mjesnom groblju u Gustovari.

Njihova majka Mileva, kojoj je jo prije rata umro mu Marko, skrhana bolom za svojim junacima ivjela je jedno vrijeme u tronoj kui u svom selu. Na preporuku optinske Borake organizacije, jer je srani bolesnik, preselila se u Mrkonji Grad.

- Jedno vrijeme ivjela sam u privremenom smjetaju. Prije pet godina dobila sam stan od optine, u ulici Sime olaje. Zadovoljna sam i meni vei stan ne treba - pria Mileva.

Kae da je prethodnih dana imala "veliko spremanje" u stanu.

- Angaovala sam molera da mi okrei i uredi stan, jer ja ne mogu da radim nita od teih poslova. Jedino mogu da loim vatru u poretu i kupim prainu po stanu - ali se Mileva.

Ranijih godina, nastavila je, drva su joj obezbjeivali iz Borake organizacije i optine. Sada vie toga nema, pa ih sama nabavlja. Pomognu joj sestre, njihovi muevi i djeca. U pomo priskoe i komije.

- Bogu hvala, imam dobar komiluk. Srena sam kada mi neko doe na razgovor, jer me samoa ubija - veli ova srpska heroina.

I komije imaju samo rijei hvale o ovoj krepkoj starici. Tvrde da je skromna i ponosna ena, i pored svega to ju je zadesilo u ivotu.

Mileva upi dugo je ivjela od 50 maraka penzije, koju je naslijedila od pokojnog mua Marka. Sada je zadovoljna to prima nacionalnu penziju od 760 maraka.

- Od kada sam ostvarila pravo na nacionalnu penziju, lake ivim. S penzijom i invalidninom mogu obezbijediti sebi sve za ivot. Zahvalna sam vlastima Srpske to su meni i slinim porodicama obezbijedile uslove za normalan ivot. Meutim, moju tugu za izgubljenim sinovima ne moe nita nadoknaditi - Milevine su rijei.

Kae da bi joj bilo lake da je bar jedan od sinova bio oenjen, da je imao suprugu i djecu. Ovako je sama i poredi sebe "kao drvo bez grana".

Dok nam pokazuje fotografije i medalje Zasluge za narod svojih trojice sinova, Mileva o svakom od njih pria kao da je iv i kao da samo to nije stigao sa ratita. Veli da su to bili "najbolji momci u selu", vrijedni, poteni i - iznad svega - hrabri, jer nijednog dana nisu izostali iz svoje jedinice.

Ova skromna starica naruenog zdravlja tvrdi da je zadovoljna brigom drutva, ali joj nedostaje da je ee obilaze predstavnici ovdanje Borake organizacije i optine. Kae, "samoa je ubi", pa se svakoj posjeti silno obraduje, a tako je bilo i kada ju je ekipa "Glasa Srpske" posjetila u njenom toplom domu.

Slobodan Daki ("Glas Srpske", www.glassrpske.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Slanje komentara na ovu vijest nije omogueno.
 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com