Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Strategija razvoja Mrkonji Grada do 2012.

9.11.2007..
Optina Mrkonji Grad dobila je najznaajniji dokument - Strategiju razvoja optine od 2007. do 2012. godine.

U ovom periodu mrkonjika optina treba da postane atraktivna sredina za ulaganja, ugodno i prestino mjesto za ivot, pruajui prave prilike mladim ljudima.

Inae, realizacijom strategije razvoja do 2012. godine Mrkonji Grad treba da u partnerstvu sa susjednim optinama i Vladom postane regionalni centar jugozapadnog dijela Republike Srpske, koji omoguuje saobraajnu i drugu integraciju ovoga prostora u evropske tokove.

- Mi smo izradi strategije razvoja godine posvetili posebnu panju. Na izradi ovog dokumenta uz optinski razvojni tim i partnersku grupu bila je angaovana Regionalna razvojna agencija "Eda" iz Banje Luke. O nacrtu dokumenta voena je iroka javna rasprava i uvaeni su svi argumentovani prijedlozi i sugestije - rekao je naelnik mrkonjike optine Zoran Tegeltija.

On je naglasio da je strategija razvoja najvaniji dokument za budunost mrkonjike optine. Ona "trasira" sve puteve razvoja ove krajike optine, koja ima ambiciju da to prije dospije u krug razvijenih optina u Srpskoj.

Za to postoje prirodni i ljudski potencijali, jer povrina optine, u kojoj ivi oko 22 hiljade stanovnika, iznosi 685 kvadratnih kilometara, tako da je gustina naseljenosti 31 stanovnik po kvadratnom kilometru.

Procjenjuje se da 48 odsto stanovnitva ivi u gradskom, a 52 u naseljima na selu. Stanovnitvo na selu posebno dobre rezultate postie u proizvodnji mlijeka. Tako je u proloj godini od poljoprivrednika otkupljeno 9,9 miliona litara mlijeka.

Na podruju mrkonjike optine postoje znaajna nalazita rude boksita, bentonita, uglja, kvarca, mermera..., ija je eksploatacija na niskom nivou. Naime, osim eksploatacije boksita u Liskovici i Peckoj i bentonita u Gerzovu, druga rudna bogatstva se ne eksploatiu. Upravo u oblasti rudarstva, drvopreraivake industrije, preduzetnitva i malog biznisa lee najvee rezerve za bri razvoj.

Strateki cilj u strategiji je razvoj malih i srednjih preduzea i poveanje izvoza te razvoj preduzetnitva da se dostigne odnos od najmanje 30 stanovnika po poslovnom objektu. Naime, planirano je da se u narednih pet godina otvori u privredi 800, a u uslunim djelatnostima jo 400 novih radnih mjesta.

Jezero Balkana i Boac, te Zelenkovac pruaju mogunosti razvoja izletnikog i sportsko-rekreativnog turizma. Na raspolaganju su potencijali za lovni i vjerski turizam u Mednoj, Gustovari i Gerzovu.

- Grad i optina koji su udaljeni pedesetak kilometara od glavnog grada Republike imaju realnu ansu za brz razvoj. To je naa velika ansa, a ako se tome doda najavljena gradnja autoputa Srednja Evropa - Jadran, preko Mrkonjia i ipova to nam daje dodatan optimizam i uvjerenje da emo u naim planovima uspjeti - optimista je Zoran Tegeltija.

Turizam

U strategiji je naznaena promocija Mrkonji Grada kao atraktivne investicione i turistike lokacije. Tako je predvieno da se godinje organizuje najmanje 60 dana turistikih atraktivnih dogaaja. Predviena je izgradnja Master plana za Balkanu, Studije "Manifestacioni turizam i razvoj preduzetnitva u Mrkonji Gradu", te pilot projekta seoskog turizma.

Slobodan Daki ("Glas Srpske", www.glassrpske.com)

 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com