Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Zablistao hram kulture u Mrkonji Gradu

29.2.2008..
Renovirani Dom kulture u Mrkonji Gradu u srijedu navee sveano je predat na upotrebu graanima ove optine.

U obnovu Doma uloeno je 1,7 miliona maraka, a Vlada Srpske je obezbijedila milion iz sredstava Razvojno-investicionog programa. To je ujedno i prvi projekat realizovan sredstvima dobijenim od prodaje "Telekoma Srpske". Ostatak novca, tanije 700 hiljada maraka, obezbijedili su optina Mrkonji Grad, privredni subjekti i dobrotvori.

Predstavnici Vlade Srpske rekli su da e ove godine samo iz oblasti filma finansirati tri znaajna projekta i da ve sada razmiljaju da dio tih projekata narednih godina realizuju u Mrkonji Gradu.

Oni su znaajnim ocijenili obnovu Doma kulture u Mrkonji Gradu, ukupne korisne povrine 3,5 hiljada kvadratnih metara, jer taj grad ima bogatu kulturnu tradiciju. Prije rata u ovom gradu odravano je mnogo manifestacija od republikog znaaja. Tako je sedamdesetih godina prolog vijeka godinje odravano prosjeno 25 pozorinih predstava.

Predsjednik Narodne skuptine Republike Srpske Igor Radojii izrazio je zadovoljstvo realizacijom ovog projekta, ponajprije zbog toga to je on prvi iz Razvojnog programa Srpske.

- Ima mnogo simbolike to je taj prvi projekat realizovan u Mrkonji Gradu i to je rije o poslu iz oblasti kulture. Veeras se Dom kulture vratio kui. Kao to se itav Mrkonji Grad poslije ratnog palea i izbjeglitva dizao, tako i veeras, pred svojim Mrkonjianima, stoji novi Dom kulture - rekao je Radojii.

Naelnik mrkonjike optine Zoran Tegeltija podsjetio je da su za vrijeme okupacije Mrkonji Grada, oruane snage Hrvatske razruile i zapalile Dom kulture.

- Mi smo zavrili ovaj objekat i veeras ga predajemo glumcima, piscima, slikarima, umjetnicima..., svim ljudima kojim imaju sklonost da iskau kulturno stvaralatvo. Ovaj objekat jeste u Mrkonji Gradu i jeste na Dom kulture, ali svojom pozorinom scenom, galerijom, bibliotekom... on stoji na raspolaganju svim kulturnim stvaraocima kod nas - poruio je Tegeltija.

U kulturno-umjetnikom programu, koji su u direktnom televizijskom prenosu na programu Radio-televizije Republike Srpske mogli da prate gledaoci irom Srpske, nastupila je Biljana Krsti i grupa "Bistrik".

Sadraji

U Domu kulture uz pozorinu salu nalaze se galerija, etno-muzej, biblioteka, itaonica, spomen-soba, sluba Kulturnog centra "Petar Koi", Agencija za privredni razvoj, prostorije za nevladin sektor. Sveanom otvaranju Doma kulture prisustvovali su i brojni privrednici, ugledni kulturni radnici, glumci, pisci...

Dobrotvori

U holu Doma kulture postavljen je pano sa natpisima svih preduzea, ustanova i dobrotvora, koji su svojim prilozima dali doprinos obnovi Doma kulture. Najvei iznos dala je Fabrika duvana iz Sarajeva, a najmanji - pet maraka - jedan student iz Mrkonji Grada.

Slobodan Daki ("Glas Srpske", www.glassrpske.com)



 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Otvoren poziv za projekte i mikrobiznise Omladinske banke 20.4.2024.
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com