Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Sjeanja
 

 


Zanatsko vee

8.3.2008..

Na Mrkonji, grad zanata. Raznoraznih. Kao malo koja arija. Ponosimo se to ih imamo, ponosimo se ljudima koji svojim vjetim rukama dovode svoj zanat do savrenstva. A oni, jednostavni ljudi, esto zajedno razgovaraju o svom poslu, o svojim sudbinama.

Dogovorie se tako jednom da se okupe na jednom mjestu, da se provesele, da zaborave na svoj teak posao, da daju dusi oduka za sav silni rad i trud. I dogovorie se da jednom u godini organizuju i pripreme graanima Mrkonjia "ZANATSKO VEE" i to u hotelu "Krajina". I bi tako, postade tradicionalno.

...Po gradu se mogu vidjeti plakate kojima se obavjetavaju graani da e se ove subote odrati "Zanatsko vee" u hotelu "Krajina" sa poetkom u 19 asova. Bie muzika, tombola, ie, pie i sve ostalo to ide uz dobru zabavu. A bie i gost veeri. Poznati glumac Adem Cejvan. Sve mirie da e u subotu biti pun hotel graana i da e zabava biti kakva samo moe biti. U gradu se ve osjea da se neto deava, da neto dolazi. Zanatlije se mogu vidjeti u veem broju po gradu nego u druge dane. Zapostavili su za trenutak svoje poslove i rade na organizaciji ove veeri. Kovake radnje utihnule, kod Kome i Alice forange na radnjama, Fado zakljuava radnju i veli erki i Azri da mora gore u hotel da neto pomogne. Stojko i Tanilo samo izbace turu ujutru i zatvore. Mora da i oni imaju neko zaduenje. Tako je i sa mesom, ako ne doe rano ujutro, nee ni naci. I Zim je naravno u organizaciji, a kako bi mogle zanatlije bez Zima. Svi ele da sve bude kako treba, da nita ne promakne. Zanatlije ko zanatlije.

Napokon doe i ta oekivana subota. Masa svijeta ide prema hotelu. Sve je spremno, stolovi rasprodani davno, bie pun hotel. Na vratima hotela predstavnici zanatlija Ibrahim Tulek i Vojo uka saekuju goste elei im dobar provod u ime Udruenja zanatlija. Ve je guva i na recepciji za ankom, neki ve hvataju zalet. Dole u velikoj sali, poprilino puno svijeta. Do vrata od kuhinje veliki sto na kojem su nagrade za tombolu, razni kovaki proizvodi, suveniri, kose , saevi, sklopci, potkovice, razni drveni suveniri, jednom rijeju bogata tombola. Stigle su Majdandije, kovai i Nikica ugostitelj. Gdje bi to bez njih prolo. Mnogi od njihovih rukotvorina su meu nagradama.

Na desnoj strani velike sale ve su zauzeli mjesta braa Buhii, Stipo Jakinov, Ado Grgi, vabo, Braco i Branko Duvnjak, Stipo i Vinko Demirovi. Neto nie njih su se smjestili i glasno smiju Husnija Mujki, Orla, Ljubo Svetinovi, Omer Zoni i Biko. Moe se nauti da se smiju dogaaju u Maarskoj kada su zanatlije ile na ekskurziju, pa ih se dosta izgubilo u Budimpeti. U tom asu se prolomi pljesak i raja zagraja. U salu uose Stojko pekar, Zaim Medi, Troglo i erko, jedni od najstarijih zanatlija. Stojko neto provali kao i obino i nastade smijeh.

Muzika se pomalo utimava, a ispred podijuma Rota nesto avrlja sa Kedom Tatareviem koji e izgleda otvoriti vee i pozdraviti prisutne. Ve su obe sale popunjene, evo dolazi i predsjednik optine Raif eri sa suprugom i sjeda sa zanatlijama. Dooe u tom i Vojo Radovanovi i Lepa. Petar i Vukica Dever i Dragojlo i Rista. Sa stola do prozora im mau Dule i Cana i Enes i emka. Prilaze im Vojo Travar i Desa i Slavko Markovi sa suprugom. Vidimo i predsjednika Privredne komora BiH druga Munira Mesihovia koji je doao iz Sarajeva da uvelia ovo vee. A u dnu sale smjestili se majstori svoga zanata Brane osi, Marko i Sremica, Nedo i Nevenka Svetinovi, Pavo i Marija Duvnjak. Stari Stipo Svetinovi nije doao, neto ga je astma pritegla.

I evo na podijumu Kede Tatarevia koji poeli prisutnima ugodno vee, te ree da se nada da ce svi biti zadovoljni i veseli veeras. Zahvaljuje se svima sto su se odazvali u ovakvom velikom broju. Takoe eli da pozdravi predsjednika optine Raifa eria, zatim posebno predsjenika Privredne komora BiH Munira Mesihovia, a posebno pozdravlja Slavka Markovia, sekretara Uprave prihoda, za kojeg kae da ga zanatlije najvie sanjaju, a posebno kovai, to izazva smijeh kod prisutnih gostiju. I na kraju Kedo poeli svima lijep provod i krenu muzika i pjesma.

Konobari su ve startovali na svoje dionice, jede se, pije se, veseli se. Vesele se ovi vrijedni ljudi veeras za sav svoj trud, znoj, ispucane ruke. U tom ustaje majstor Suljo Palavra, ide prema podijumu, uzima mikrofon i dogovara se neto sa muzikom. Onda zausmo prve taktove pjesme "UL ZULEJHA PO MOSTARU ETA...". Naravno odmah ustaje Zim, ostali zapljeskae Zimu jer svi znaju da je to njegova pjesma. A Suljo pjeva samo onako kako to on zna, neko sa strane bi pitao koji je ovo umjetnik. I blicevi pooe raditi. Azra veeras radi, erko odmara, u sali je. Vidjeli smo ga. A na drugoj strani takoe blicevi, to je Boro Tolomir, fotograf i on ce ovjekovjeiti ovo vee svojim fotografijama.

U srednjoj maloj sali su Huso evapdija sa surugom Stanom, koro cevapdija, Komo, Tulek Ibrahim. Za stolom do njih je Milenko Mali, on je u drutvu sa komijom Suljom Palavrom. Evi i naih brica, svi zajedno. uka, Suljo, Fado, evdo i Anto Bakovi, a u dnu sale se smjestili Stojko, Tanilo, Duan Vukovi i supruga Marija koja vodi knjige za zanatsko udruenje. Predsjednik Raif je u razgovoru sa Ninom Mosunjcem, Reljom Erakom i kovaima Hamkom i Krivdom. Prilazi im i Zjajo automehaniar. Izgleda kao da se sjelo po zanatima.

Kod stola sa nagradama za tombole ugostitelji Zaim Medi i sin Osmo, Pedlji iz Starog sela, Nikica iz Majdana, Pante, Veli. Iza njih su Troglo i Adem, Alica, Sidim Eminovi i sin Nihad. Svugdje je veselo raspoloenje, oekuje se i tombola. Sada izlazi na podijum Adem Cejvan i govori pjesme antia, Preradovia, Maka Dizdara, monologe. Zaista kao da smo u nekom teatru. Na kraju veliki aplauz, a Branko Duvnjak mu poklanja veliki sa za uspomenu na ovo vee.

Poinje i ples, mnogi ustaju plesati, a na sredini sale neki frizerski razgovori izmeu Mine, Erne, Zdenke i Nerke, vjerovatno o najnovijim frizurama mrkonjikih dama.

Malo su i zakasnili, a vele i nee dugo, stare zantlije ipura Kotromanovi, Zeir Dedi i Simo Kaar. Imaju oni svojih pria iz davnina. Smjestie se do stola brae Hamidi, naih vrijedniih poslastiara. Svi su tu. Midho, Hamid, Nasuf , Jusuf i Cerim koji je stigao maksuz iz Baraa. Malo je ko ostao kod kue, izgleda da je sav zanatski Mrkonji veeras u hotelu. Evo i porodice Mili, stari Luka i sin Vojo sa surugom Zagom. Oni su naravno u drutvu Omera i Gordane, starih prijatelja. Vidimo i krojaa Franju Bakaja i suprugu Zoru, zlatara Ljorenca Bataljakua, urara Midhu Durakovia i Srbijanca vunovlaara. Odnekud stie i jedan od najmlaih zanatlija Zlatan Medi i stade da se pozdravi sa Fudom Dediem, bojadijom. Kasne taksisti, sigurno su imali ugovorene ture ali ipak su tu Vela Tosara, Rasim Veli, efko, Topalovi, Mirsad Medi Turin. Neto priaju sa kovaima Makovi Lalom i Mai Mustafom.

Evo i tombole, prozivaju se brojevi, neko se ljuti, neko skae od radosti. Vrijedne kovake rukotvorine su otile u ruke sretnih dobitnika, a i glavna nagrada kosa kovanica "VARCARKA" e kositi travu u neijim vjetim kosakim rukama. Na kraju svi su zadovoljni, nasmijani i veseli. Neki stariji majstori, ve su otisli. Vrijeme je spavanja, vele ne ele prekinuti svoje dugogodinje navike, a mnogi e ostati do kasno u no, jer i treba veeras ostati. Ovo je njihova no. Naih zanatlija.


Autor: Mlao Svetinovi

 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. A to niste spomenuli i Bakovi Karla (Gruju) sa Zborita.
Ana, Bosna i Hercegovina30.10.2009. 16:00:02 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Vai tekstovi
Znate neku dobru priu o nekadanjem Mrkonjiu?
Podijelite je sa ostalim posjetiocima...
Proitajte jo i...
In memoriam - Tatla Sena Kotromanovi 3.9.2023.
Ribarenje po Crnoj rijeci 14.6.2022.
Riki 8.3.2019.
О куме Нина 24.10.2018.
Неће крме пара 23.10.2018.
Jedno davno skijako takmienje na Balkani 1.8.2016.
I ja sam, kanda vidjeo Djeda Mraza 21.12.2015.
Aneo uvar 28.7.2015.
Zbor u Bjelajcu 17.4.2015.
ale iz zaviaja 6.11.2014.
In memoriam: Anto Kotromanovi 24.10.2014.
Odlazak u zadrugu 24.11.2013.
GAO-X 18.3.2013.
Komuanje 22.2.2013.
Bogdanova jabuka 11.1.2013.
Orao i lisica 17.11.2012.
Stari mlin 25.9.2012.
Slatkarija 11.9.2012.
Pijaca u Baraima 27.8.2012.
Baba Semica 20.8.2012.
Jadikovanje 14.8.2012.
Mrkonjiki slastiari 25.7.2012.
Drug Tito 4.5.2012.
Pismo 16.4.2012.
Vridba 24.3.2012.
iro 1.3.2012.
Zimske arolije 6.2.2012.
ak prvak 18.1.2012.
Rakijada 16.12.2011.
usnjarev gaj 9.12.2011.
Kusija 5.12.2011.
Ujak Uro 18.11.2011.
Stigli 'banati'! 20.10.2011.
Mjesec na kapnici 29.8.2011.
Kosidba 6.6.2011.
Uskrs 19.4.2011.
Hrvin orkestar 23.1.2011.
Grlom u sjeanja (6) - Mlin 6.1.2011.
Zna li, bolan, e e? 28.12.2010.
Malji, malji! 13.11.2010.
Paraglajding 1.11.2010.
Humoristike pjesmice iz moje Velike avlije 15.10.2010.
Grlom u sjeanja (5) - Tikva 7.9.2010.
Novakovia vir 3.9.2010.
Evo kotla, evo garavoga 13.5.2010.
Prvi put u Mrkonjiu 22.4.2010.
David protiv Golijata 22.3.2010.
Brancilov televizor, II dio 3.3.2010.
Brancilov televizor 25.2.2010.
Baraki turnir 8.2.2010.
kola u Gerzovu 1.2.2010.
Veliki ampion iz malog grada 26.12.2009.
Branko opi: 'Varcar-Mrkonji' 14.12.2009.
Три слике из живота проте Дејана 10.12.2009.
Прота Дејан Дејановић 10.12.2009.
Hajduk i Dobrotvor 6.12.2009.
ta li smo mi sada: Mrkonjiani ili Varcarani? 16.11.2009.
Vatrogasci 8.9.2009.
Crna rijeka 18.8.2009.
Lipanj 16.6.2009.
Grlom u sjeanja (4) - Maioniar 2.6.2009.
Grlom u sjeanja (3) - tafeta 28.5.2009.
Grlom u sjeanja (2) - 'Kocka' 25.5.2009.
Grlom u sjeanja (1) - Balkana 22.5.2009.
Kako se zove ono...... 8.5.2009.
Istina je moja istinu govorim 7.5.2009.
Njemu 28.4.2009.
Stihovi iz due 19.4.2009.
Na prota Dejan Dejanovi 18.4.2009.
Jesu li stavljeni katanci na srca naa? 14.4.2009.
Majstor Nine Mounjac 12.4.2009.
Franjo Idoti - roditelj, trgovac, maestro 4.4.2009.
Raspjevani slavuj 1.4.2009.
Ti, ja i ostali 28.3.2009.
Dolazak u rodni kraj 26.3.2009.
Gost u rodnom kraju 24.3.2009.
Pod zvijezdama 22.3.2009.
Stari dobri Tanilo 20.3.2009.
Prvi razred 1981.god u Orahovljanima 5.3.2009.
Kad ptice polete 28.2.2009.
Druenja 25.2.2009.
Suza na kamenom obrazu 22.2.2009.
Krajina 9.2.2009.
Lijepa vremena 6.2.2009.
Simpatija 3.2.2009.
Ljubav (iz jednog spomenara) 31.1.2009.
Moja generacijo 20.1.2009.
Uz vruu lepinu nije tako ni hladno 20.1.2009.
Turizam na seoski nain 1.1.2009.
Jedna stara slika! 26.12.2008.
Na male golove 21.12.2008.
Zaimova kafana 16.12.2008.
Sluajni susret 15.12.2008.
Nebo iznad mrkonjike doline! 11.12.2008.
Riki most 2.12.2008.
Moj otac - kova kosa 27.11.2008.
Pismo V iz tople sobice 25.11.2008.
Kada su neije rue cvatale! 20.11.2008.
Stara gimnazija 20.11.2008.
Autobus FK Sloboda 11.11.2008.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com