Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Deavanja u gradu
Sa Balkane
Obavjetenja
Praznici
mrkonjic-grad.com
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Aktuelnosti -
 

 


I Alpine u koncesiji za autoputeve

28.3.2008..

Austrijski koncern "Alpine Mayreder" jue se iznenada pridruio "Strabagu" u tri milijarde evra vrijednom projektu izgradnje mree autoputeva kroz Republiku Srpsku, mjesec dana uoi najavljenog potpisivanja ugovora s Vladom.

elnici dva konkurenta jue su u Banjaluci sa Miloradom Dodikom, premijerom RS, objavili da e, suprotno najavama, zajedno ui u projekat izgradnje oko 430 kilometara autoputeva i brzih puteva, za šta je "Strabagu" prošlog mjeseca ve dodijeljena koncesija.

Kako je najavljeno, posao, oko kojeg se vode teški pregovori ve godinu i po dana, finale e doivjeti 26. maja, kad bi trebalo da bude potpisan ugovor sa "Strabagom" i "Alpineom".

"Zajedno s našim partnerom lakše emo završiti veliki zadatak koji preuzimamo na sebe. Zadovoljni smo što smo došli do ove faze, u kojoj ve moemo poeti s realizacijom svih priprema kako bismo što prije izašli na trasu", izjavio je Ditmar Aluta Oltijan, predsjednik Uprave "Alpinea".

Hans Peter Hazelštajner, predsjednik Uprave "Strabaga", istakao je da e se truditi da na "najbolji mogui nain izvrše sve prihvaene obaveze".

Datum poetka radova nije saopšten, a poznato je da svi pravci treba da budu završeni do 2014. godine. Prema Dodikovim rijeima, sa Austrijancima se, uz pomo Vladinog konsultanta, još dogovaraju detalji koncesionog ugovora.

"Okupili smo dvije najmonije kompanije u oblasti izgradanje autoputeva, zbog ega vjerujemo da e posao biti uspješno završen. To je dovoljna garancija da e ovo biti jedan od najuspješnijih projekata ove vrste u regiji", rekao je Dodik.

Ipak, on je istakao da tek predstoji veliki i teak posao oko izrade projekata i rješavanja imovinsko-pravnih pitanja, što e, kako je ranije dogovoreno, platiti Vlada.

Koncesijom je predviena izgradnja sljedeih pravaca: Banjaluka - Doboj (72 km), Glamoani - Kupres (110 km, do granice sa FBiH), Doboj - Jakeš (46 km), Banjaluka - Novi Grad (71 km, do granice sa Hrvatskom), Jakeš - Šamac - Bijeljina (98 km). Kao svoj zalog u zajednikom preduzeu, koje e odravati pravce i naplaivati putarinu, RS e uloiti autoput Banjaluka - Gradiška, iju izgradnju e sama finansirati. Taj put bi, kako je ranije najavljivano, Vladi donio ueše od oko osam odsto u zajednikom preduzeu.


Otvaraju radove na drugoj dionici

Poetak druge faze radova na autoputu Banjaluka - Gradiška/Bosanska Gradiška, koji e Vlada uloiti kao svoj dio u koncesiji, danas e biti ozvanien, najavljeno je iz Vlade.

Kako je reeno, danas e poeti pripremni radovi na izgradnji 26 kilometara nastavka autoputa, na potezu od banjalukog aerodroma do rijeke Save. Dionicu e graditi italijanska kompanija "Vidoni" i konzorcijum "Integral inenjeringa" i splitskog "Konstruktora". Vrijednost poslova iznosi 80 miliona evra, a projekt je finansiran ino-kreditom. Dionica, kojom bi put bio kompletiran, trebalo bi da bude izgraena do kraja sljedee godine.

Nezavisne novine


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Vee Mrkonjiana u Beogradu - obavjetenje 19.3.2024.
Srean 8. mart! 8.3.2024.
Program obiljeavanja Dana optine - 4. februar 25.1.2024.
Mir Boji, Hristos se rodi! 7.1.2024.
Srena Nova godina!!! 1.1.2024.
estit Boi! 25.12.2023.
Odran Aranelovdanski vaar 20.11.2023.
5. Oktobarski ahovski turnir 30.10.2023.
Poele pripreme za 11. Aranelovdanski vaar 13.10.2023.
Odrana priredba 'Dobro doli aci prvaci' 1.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com