Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Sjeanja
 

 


Donja mahala

20.4.2008..

Uvijek mi je problem kako poeti, odakle i od koga a pogotovo kad priam o dijelu grada, koji je "moj". Svaka kua, svaki ovjek, ena i dijete, još uvijek tako svjee u sjeanju. Likovi se smjenjuju, poznati, svak na neki sebi svojstven nain.

Stojim na raskrsnici, djeca prolaze, jedni u školu, jedni iz škole i kroz taj amor i graju kad u prolazu pitaju jedni druge "jel bio kontrolni, pitaju li..." ujem i još dugo u uti, tu na raskrsnici, odakle si sve skoro mogao da vidiš i uješ, glas i smijeh koji se teško zaboravlja.

Raskooooooooo, poleti nalet te nebilo! Otišao Rasko po hljeb pa ga nikad,  a majka Dika treba nahraniti ostalu eljad. Huso, ni briga ga nije, u jednoj ruci cigara, druga ruka u depu od hlaa, u papuama, hoda do raskrsnice i nazad, zna da e to mater sve srediti. Zlatka na vratnicama, nalaktila se i pita "jesil se ti bolan naspavo". . .  ma kakav, odgovara Huso, nešto me bona gušilo noas! Eeee moj Huso, nisam ni ja svu no oka sklopila, zakuka Zlatka pa sve klima glavom. Razmišljam kako je nekako muka lakša kad je imaš s kim podijeliti, a tu u sokaku, sve kua do kue, komšija do komšije i ima se koga za zdravlje upitati, svako jutro, svaki dan.

Prenuh se od Radikinog povika, Miiiiloooooošuuuuu, doziva unuka, ponekad nešto i opsuje a od Miloša ni traga ni glasa, zvao ne zvao baš ga briga a baka i dalje doziva.

Malo dalje, svaka na svojim vratnicama, Munevera i moja tetka Demila, svraaju ko god mahalom proe. "Svraaj malo, odmori" a po škripi vratnica znaš ko je gdje ušao i tako po cijeli dan. Dolaze i odlaze, odmore i odoše dalje a vratnice iz dana u dan stalno škripe. Istrošene, kaem sama sebi, šta je svijeta ušlo i izišlo i ne škripale. Evo pojavi se i Sema iz Kopljevia, nosi mlijeko, što slatko, što kiselo, kako kome. Ako koga nema, ostavi pred vrata pa u povratku svrati po prazne flaše i pare. Osman na svom prozoru a iz prizemlja odjekuje pjesma, Besko kao i svaki drugi dan, pjeva na sav glas. Ako se ne uje da pjeva, pripitujemo se šta je s njim, da nije bolestan? Putalj i njegov Isko, lagano odoše uz sokak, sigurno u njivu. Cako pod punom ratnom ribarskom opremom stoji ispred svoje avlije, eka nekog od ribara da se krene na Ponor a majka Fija, ko mati, zagleda jel se dobro obukao. Hamzo s druge strane vodi kerove, puška preko ramena, on je uranio u lov pa se sad vraa. Uranio, okasnio sa raskrsnice se sve vidi. Dušan Bili sa rukama na ledjima, ode uz sokak na posao a Milja osta za njim gledajui. Pozdravi se Neib s njim u prolazu, veli, urim moram za Banja Luku a Beba i Dragica, trae svaka svoga mangupa, Samira i Draška, boje se zarivae Besku, pa onda belaj.

Eno i Muhamed provede Irhana, gitara vea od djeteta, nemaju kud nego kod Buze na svirku. Ovdje znaš ko kako diše, niko ništa ne mora ni da govori. Mujca i Timka, nagnuti do zemlje, podignu glavu samo kad ko prodje, okopavaju cvjetnjak. Gagi i Ibro, svak na svojoj ogradi, priaju o rasadi, šta se treba sijati, koje cvijee saditi i tako slušajui moeš svašta nauiti. Radulovii stariji , edo i Ana, ispod ruke, odoše u aršiju a Boro i Jelena su ve prošli prema bolnici pa pitaju Ibru je li Sajma ve otišla. Pogled mi see još do kue Stojia, vidim samo Ankicu sigurno je druga smjena, Duško na poslu, Ljilje nisam dugo vidjela a Mile i Dobrila su sigurno u svom stanu. Okrenuh se desno, ika Lazo Vuenovi ve došao do mene, pita ima li tate da malo svrati,  a moj tata ve eka za stolom u cvijetnjaku, mama kafu donijela, još se puši.

Vlado i Jovanka Lisica prate sina im Zdravka, ima još nekoliko ispita a moj drug Mio e dogodine, pa e onda i njega pratiti.  Opet sam kod Heremia, kad ih puno ima uvijek se neko vrti na raskrsnici. Mujo i Tehva na svom balkonu, Meho i Skenderka na svom a Adem i Raza odoše u kupovinu. Kaem Skenderka, mahala je tako prozvala i ja dugo nisam znala kako je eni pravo ime.

Nikica i Boba pourili, samo se u prolazu pozdravismo a Dane i Deva odoše kod Gordane i Omera. Eno i Ljube Demirovi naše poštarke, uvijek mi je bila posebna sa poštarskom torbom preko ramena. Zdravko, Stanko, Seka i Dobrila odrastoše u estitu djecu. Pa u toj zgradi je i samohrana majka Milja, odhrani svojih etvoro radei u Udarniku, osim djeijih nestašluka, niko na njih nije mogao da se poali.

Ve dugo stojim, polako se raskrsnica prazni a ja u ponovo, sutra i koliko još bude trebalo, stajati na raskrsnici i pogledom traiti sjeanja. 


Autor: Dina

 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. ovo Dzeki-znas sjetih se Adise K.Javim ti se!POZDRAV!!!
nina, Bosna i Hercegovina20.5.2008. 10:54:23 
2. Tek sam sad proitao tvoj tekst,Dino i sva ta lica komija (a neke sam, sramota, i zaboravio)pojavie se kao iva. Sjajno si ih opisala, sa toliko topline i,rekao bih,sree to si ih poznavala.Ja sam jedan od mahalana koji je ostao u mahali(valjda u u njoj i umrijeti).estitam na pisanju. Didro.
Didro, Bosna i Hercegovina16.8.2008. 23:14:57 
3. Dino ljepo sjecanj po tekstu sam zkljucio daje tvoje sjecanje jos iz rane mladosti. Do prosle godine tvoj a i nas Besko nastanjen je u Zenici neka stara kuca i nedozvoljava nikome pristup sebi. Dok je Didan Dukic boravio u Zenici Besko je samo njega pustao kod sebe
M. Basic, UNITED STATES17.8.2008. 1:44:37 
15. Zao mi je Didro sto nisi ranije procitao tekst zbog komentara,to je bilo jos ljepse.Na zalost pobrkalo se nesto na sajtu pa je sve izbrisano.Basicu jesu moja sjecanja i iz rane mladosti,ali treba pominjati i bar malo otrgnuti od zaborava djelice mozaika koji nosi naziv Mrkonjic-grad,a svaki komentar
Dina, Bosna i Hercegovina19.8.2008. 22:32:52 
16. doprinosi da se tih djelica rasutog mozaika,sakupi sto vise.Besko je djelic tog mozaika,evo i Didro iako nemam pojma ko je to.Mahalcanin i to je to.Kratko,ali nama mrkonjicanima prepoznatljivo.
Dina, Bosna i Hercegovina19.8.2008. 22:39:55 
17. Ma,Dino,kako me ne zna.Bili smo komije u dva navrata. Prvo u zgradi preko puta milicije,pa onda u Mahali.Ja sam Zoran Draganov i Sekin. Puno pozdrava i vidimo se u Mahali.
Didro, Bosna i Hercegovina24.8.2008. 23:00:59 
18. Stefanovi?
Gost, Bosna i Hercegovina25.8.2008. 8:50:47 
19. Gostu-da Zoran Stefanovi Didro.Ali,da se ne zaustavimo samo na Donjoj mahali.U ono divno doba djetinjstva i odrastanja postojali su,reeno modernim rjenikom,djeiji gangovi u svakom dijelu grada.Pa tako bili su Arfovani, Stambenani,Meetani,Riani, Dediani,Kalaani...i jo mnogi kojih se sad
Didro, Bosna i Hercegovina26.8.2008. 9:52:29 
20. ne mogu sjetiti.Vjerovatno ima ljudi koji e se sa sjetom i radou sjetiti tih bezbrinih vremena.Pa,piite o tome!
Didro, Bosna i Hercegovina26.8.2008. 9:59:13 
21. Popovani.
Gost, Bosna i Hercegovina26.8.2008. 13:25:19 
22. ZOKA IZVINI KAKO DA NE ZNAM ALI JEDVA SE SAD SJETIH DA SU TE TAKO ZVALI POZDRAVLJAM TE
DINA, SWEDEN26.8.2008. 20:29:57 
23. Sad sam zbunjen!Da li je Dina,Sweden(26.8.u 20:29)Dina Enesova ili Dina efkina?
Didro, Bosna i Hercegovina26.8.2008. 21:44:36 
24. Bogami,Dina Sefkina jos uvijek zna da je Didro jedan u carsiji!Dragi komsija,puno pozdrava od Dine i Sukija.PS imas i ti materijala za pisati,pa hajde obraduj nas!
Jedna druga Dina, SWEDEN27.8.2008. 14:42:43 
25. Pozdrav Didri, mom skolskom.
Jaca, SWEDEN27.8.2008. 19:05:21 
27. POZDRAV ZA DIDRU,JEDNO LJEPO GRADSKO CELJADE.POPILI SMO ZAJEDNO KAFU U VENUSU .
GOST, GERMANY27.8.2008. 22:17:37 
28. ,,Pozdrav svima koji ste se javili! I Dina i Suki i Dina Enesova i Gost i Jaca i mnogi, mnogi drugi kojima je arija u srcu, ona stara arija bez predrasuda, nacionalizma, mrnje,ponienja...Mi smo takvu ariju izgradili jednom, a zato ne bismo opet?
Didro, Bosna i Hercegovina28.8.2008. 15:16:57 
29. Pozdrav za Gost,Germany,naravno da znam ko si.Pozdrav tebi i tvojoj divnoj porodici!Dino,draga kominice,hvala to si se javila i dala podrku pisanju o naem gradu kakav je bio, i bogami kakav mora ponovo postati, inae e nestati.Pozdravi Sukija i naravno djecu. Jaco,jaranice,zna kako smo bili
Didro, Bosna i Hercegovina28.8.2008. 17:53:15 
30. bliski, a sad priamo preko satelita? A ta e! Ja samo molim da ova stranica ne bude stranica za elje i pozdrave,nego, elio bih da piete o svojim sjeanjima,bilo lijepim, boli runim(to kad mora),da se obnove stara prijateljstva,a moda i stare ljubavi(!?).
Gost, Bosna i Hercegovina28.8.2008. 18:05:59 
31. Didri-druzenje,prijatelji i drugarstvo koje se steknu u skolskom dobu nikad se ne zaboravljaju niti blijede bez obzira na daljinu.Vazno je,skolski,da se javimo jedni drugima makar i ovako. Cuvaj nam carsiju. Imas mahanje od skolske.
Jaca, SWEDEN28.8.2008. 19:01:17 
32. Postovani gost 30!Ne smatram da ima ista lose u tome sto jedni druge pozdravljamo "preko satelita"-nevjerovatno je lijepo da se sjetimo jedni drugih.Kako god,ja sam se strasno obradovala Didrinom javljanju i pitanju "Dina Sefkina?"!Zamisli da smo i ja i moj tata nekom ostali u sjecanju,divno zar ne?
Jedna druga Dina, SWEDEN28.8.2008. 19:17:40 
33. Uh,sto se preletih!!!Didro, izvini na mom komentaru za br 30-prvo sam mislila da nam se neko "ubacio" i tek kad sam poslala poruku,shvatih da je to nastavak tvoje prethodne.Isprepadali me ranije svojim upadicama,sta ces?!Jos uvijek sam za to da ti nesto napises prvi,a mi cemo vrlo rado nastaviti.
Jedna druga Dina, SWEDEN28.8.2008. 20:20:26 
34. lanak 30. nije ni napisao ni potpisao Gost,BiH,nego je greka u kompjuteru, da se ovjek ne bi naao uvrijeen, ve ,kao to ste sami skontali, nastavak prethodnog teksta.
Didro, Bosna i Hercegovina28.8.2008. 20:34:14 
35. E,dragi moji, ako vam se Didro ne javi uskoro, ne zamjerite, od danas pravi zimnicu sa njegovom majkom, teta Sekom. Zaista, Didro, zasto ti ne pises o ljudima iz naseg grada? Imas sta, a imas i o kome. Pozdravljam te...
crnka, Bosna i Hercegovina28.8.2008. 22:12:51 
36. Pa, prvo da vam kaem, izgubio sam se u Dinama(kao u "Izgubljen u prevodu),ali to je super.Jaco,draga moja prijateljice,totalno si u pravu,i dolazim do zakljuka da ivot nije ono to smo proivjeli, ve ono ega se sjeamo.Hej, crnka ti sve vidi,pa pogledaj malo i mene a ne samo zimnicu(hahaha).
Didro, Bosna i Hercegovina29.8.2008. 0:31:06 
37. Rijesili smo misteriju sa "Dinama",pa mozemo dalje.Ja se sjetih kartaroskih noci kod Didre i Sase u stanu.Ja i Ana negdje oko 10 ujutro na kafu,a momci cijelu noc kartali!U to i teta Seka na dorucak s posla-kakva je to krasna zena i majka,tako divne uspomene immam na nju...
Jedna druga Dina, SWEDEN29.8.2008. 10:00:25 
38. Skolski, kad se vec motas oko sporeta i zimnice mogla bi koja "tuhafija" pasti za slobodu...znam da se sjecas onih studentskih, sarajevskih tufahija kojima smo se castili kad lova stigne. Vjeruj, to mi je jos uvijek najdraza poslastica.Pozdrav tebi i tvojoj mami.
Jaca, SWEDEN29.8.2008. 19:05:39 
39. Ma nisu,Dino,karte bile vane nego druenje.Zamisli Sukija,Cibera,Fajku,Bracu,Radu Sladojevia,zvanog Lipo na jednom mjestu i zna da je pala ega do neba.Sad u,ba, zvati Anu neka se ukljui na stranicu.
Didro, Bosna i Hercegovina30.8.2008. 12:09:11 
40. Jaco, to se tie zimnice,mora se.Majka stara i bolesna a ovaj magarac nee da se eni, e kad nee onda spremaj zimnicu!Naravno da se sjeam naih studentskih dana i legendarnih sarajevskih tufahija(ini mi se da su bile najbolje u hotelu Central).Ali kad se sjetim toga sa tugom se sjetim Melise
Didro, Bosna i Hercegovina30.8.2008. 12:18:36 
41. koja je redovno sa nama ila u pohode na tufahije.Ali ta e cest la vie.Bog uzima ono to je najbolje, jer mu najbolje i treba.Bio sam ti nedavno sa bratom u Konobi pa smo se fino ispriali. kolska,lijepi pozdrav!
Didro, Bosna i Hercegovina30.8.2008. 12:31:35 
42. Da ne bi bilo zabune Dina Enesova se javlja iz Svedske.Trenutno sam u gostima u Geteborgu i Didro imas pozdrav.Sjetila sam se poslije ali ja sam te samo zvala Zoran pa sam se zbunila,a pocesto se u zadnje vrijeme zbunim ha ha.Nastavi pricu bar ti to znas.
DINA, SWEDEN30.8.2008. 21:46:29 
43. Gdje u Gteborgu i koga imas tamo
Gost, SWEDEN31.8.2008. 22:46:17 
44. Imam familiju gost Sveden a jedna od lokacija je Hjelbo,valjda sam dobro napisala.
Dina, SWEDEN14.9.2008. 21:29:51 
45. Pozdrav Dininoj familiji Omerspahicima.
Jasusi Akasi, UNITED STATES15.9.2008. 0:35:59 
46. Dino u 9 po evropskom vremenu Akasi ce se javiti sutra.tj.ponedeljak.Obezbijedi prisustvo i sefa ako nije poodavno smijenjen jer koliko sam cuo da nema vise pravo glasa i da samo klima glavom i govori"nema problema draga".
Jasusi Akasi, UNITED STATES15.9.2008. 7:46:45 
47. Sef kaze da Visokog predstavnika Donje mahale mogu smijeniti samo Ujedinjeni narodi a posto ima primjedbe gosp.Akasi, pozvace on vas u 9,00 tj.21.00 clok!
Dina, SWEDEN15.9.2008. 11:39:04 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Vai tekstovi
Znate neku dobru priu o nekadanjem Mrkonjiu?
Podijelite je sa ostalim posjetiocima...
Proitajte jo i...
In memoriam - Tatla Sena Kotromanovi 3.9.2023.
Ribarenje po Crnoj rijeci 14.6.2022.
Riki 8.3.2019.
О куме Нина 24.10.2018.
Неће крме пара 23.10.2018.
Jedno davno skijako takmienje na Balkani 1.8.2016.
I ja sam, kanda vidjeo Djeda Mraza 21.12.2015.
Aneo uvar 28.7.2015.
Zbor u Bjelajcu 17.4.2015.
ale iz zaviaja 6.11.2014.
In memoriam: Anto Kotromanovi 24.10.2014.
Odlazak u zadrugu 24.11.2013.
GAO-X 18.3.2013.
Komuanje 22.2.2013.
Bogdanova jabuka 11.1.2013.
Orao i lisica 17.11.2012.
Stari mlin 25.9.2012.
Slatkarija 11.9.2012.
Pijaca u Baraima 27.8.2012.
Baba Semica 20.8.2012.
Jadikovanje 14.8.2012.
Mrkonjiki slastiari 25.7.2012.
Drug Tito 4.5.2012.
Pismo 16.4.2012.
Vridba 24.3.2012.
iro 1.3.2012.
Zimske arolije 6.2.2012.
ak prvak 18.1.2012.
Rakijada 16.12.2011.
usnjarev gaj 9.12.2011.
Kusija 5.12.2011.
Ujak Uro 18.11.2011.
Stigli 'banati'! 20.10.2011.
Mjesec na kapnici 29.8.2011.
Kosidba 6.6.2011.
Uskrs 19.4.2011.
Hrvin orkestar 23.1.2011.
Grlom u sjeanja (6) - Mlin 6.1.2011.
Zna li, bolan, e e? 28.12.2010.
Malji, malji! 13.11.2010.
Paraglajding 1.11.2010.
Humoristike pjesmice iz moje Velike avlije 15.10.2010.
Grlom u sjeanja (5) - Tikva 7.9.2010.
Novakovia vir 3.9.2010.
Evo kotla, evo garavoga 13.5.2010.
Prvi put u Mrkonjiu 22.4.2010.
David protiv Golijata 22.3.2010.
Brancilov televizor, II dio 3.3.2010.
Brancilov televizor 25.2.2010.
Baraki turnir 8.2.2010.
kola u Gerzovu 1.2.2010.
Veliki ampion iz malog grada 26.12.2009.
Branko opi: 'Varcar-Mrkonji' 14.12.2009.
Три слике из живота проте Дејана 10.12.2009.
Прота Дејан Дејановић 10.12.2009.
Hajduk i Dobrotvor 6.12.2009.
ta li smo mi sada: Mrkonjiani ili Varcarani? 16.11.2009.
Vatrogasci 8.9.2009.
Crna rijeka 18.8.2009.
Lipanj 16.6.2009.
Grlom u sjeanja (4) - Maioniar 2.6.2009.
Grlom u sjeanja (3) - tafeta 28.5.2009.
Grlom u sjeanja (2) - 'Kocka' 25.5.2009.
Grlom u sjeanja (1) - Balkana 22.5.2009.
Kako se zove ono...... 8.5.2009.
Istina je moja istinu govorim 7.5.2009.
Njemu 28.4.2009.
Stihovi iz due 19.4.2009.
Na prota Dejan Dejanovi 18.4.2009.
Jesu li stavljeni katanci na srca naa? 14.4.2009.
Majstor Nine Mounjac 12.4.2009.
Franjo Idoti - roditelj, trgovac, maestro 4.4.2009.
Raspjevani slavuj 1.4.2009.
Ti, ja i ostali 28.3.2009.
Dolazak u rodni kraj 26.3.2009.
Gost u rodnom kraju 24.3.2009.
Pod zvijezdama 22.3.2009.
Stari dobri Tanilo 20.3.2009.
Prvi razred 1981.god u Orahovljanima 5.3.2009.
Kad ptice polete 28.2.2009.
Druenja 25.2.2009.
Suza na kamenom obrazu 22.2.2009.
Krajina 9.2.2009.
Lijepa vremena 6.2.2009.
Simpatija 3.2.2009.
Ljubav (iz jednog spomenara) 31.1.2009.
Moja generacijo 20.1.2009.
Uz vruu lepinu nije tako ni hladno 20.1.2009.
Turizam na seoski nain 1.1.2009.
Jedna stara slika! 26.12.2008.
Na male golove 21.12.2008.
Zaimova kafana 16.12.2008.
Sluajni susret 15.12.2008.
Nebo iznad mrkonjike doline! 11.12.2008.
Riki most 2.12.2008.
Moj otac - kova kosa 27.11.2008.
Pismo V iz tople sobice 25.11.2008.
Kada su neije rue cvatale! 20.11.2008.
Stara gimnazija 20.11.2008.
Autobus FK Sloboda 11.11.2008.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com