Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Sport
Fudbal
Koarka
Odbojka
Ostali sportovi
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Sport -
 

 


Lete pod oblake

17.6.2008..

Dok pilot priprema paraglajder sa kojim e se vinuti pod oblake nošen tihim povjetarcem, tišinu koja ga okruuje narušava samo skok adrenalina u njemu.

Paraglajding u posljednje vrijeme privlai sve više panje i zainteresovanih u našoj zemlji i zaljubljenici u ovaj ekstremni sport imaju optimizam da e u budunosti biti još bolje. U BiH postoji 15 registrovanih paraglajding klubova i to u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru, Zenici, Cazinu i drugim gradovima.

Klub "Airdrenaline" iz Banjaluke broji oko 30 aktivnih lanova i etiri instruktora za letenje. Od osnivanja 2000. godine osvojili su nekoliko nagrada, a steeno iskustvo i elja za radom garantuju da bi Banjaluka u narednom periodu mogla da postane paraglajding centar.

Banjaluki klub vai za jednog od najuspješnijih u BiH. Trenutno su prvaci BiH u kategoriji XC kako u pojedinanom, tako i u ekipnom poretku.

Andrej Sokoli, sekretar tog kluba, na nedavno odranom takmienju u Mostaru u preciznom slijetanju osvojio je prvo mjesto, dok je Aleksandar Santra bio trei.

Dobri rezultati banjalukih pilota su rezultat organizovanosti, vjebanja i dobrih uslova za letenje. Na Manjai, ali i na planini Lisini nedaleko od Mrkonji Grada, uslovi za letenje su najbolji na podruju bivše Jugoslavije.

Zaetnik paraglajdinga u Banjaluci su braa Dejan i Aleksandar Santra, koji su 1989. godine izveli egzibicioni let sa planine Vlaši.

Najvaniji ljubav i opremljenost

"Letjeti je uvijek lijepo gdje god se nalaziš. Naravno da je ljepše u svom gradu ako za to postoje uslovi. Paraglajding je kod nas još nedovoljno razvijen sport, a skup. Svi se mi takmiimo na amaterskom nivou jer za profesionalni paraglajding treba dosta i vremena i novca…", kae Aleksandar Santra, predsjednik Kluba "Airdrenaline" iz Banjaluke i instruktor za paraglajding.

Prema rijeima tridesetogodišnjeg Andreja Sokolia, zaljubljenici u ovaj sport su posebna vrsta ljudi koji moraju imati osjeaj za letenje, te ljubav prema visinama.

"Od kada znam za sebe elim da letim i to mi se konano ostvarilo. Naravno da se osjea i strah jer nema ovjeka koji se ne plaši, ali kada se odvojiš od zemlje onda nestaje sve i poinje uivanje", kae Sokoli.

Prema njegovim rijeima, za bavljenje paraglajdingom potrebno je adekvatno školovanje, zainteresovanost i elja za letenjem, lijepo vrijeme, brdo, ali i oprema.

"Ko eli da se bavi paraglajdingom prije svega mora da voli taj sport. Poslije toga je bitno školovanje za pilota paraglajdera koje se organizuje u našoj školi. Ali preduslov za to sve je dobra oprema. Potrebno je krilo, sistem veza, kaciga, rezervni padobran i dodatna oprema kao što su varijametar i GPS. Sve to puno košta, ali ko se zaljubi ništa nije skupo", navodi Sokoli.

Dobro školovanje nulira rizik

Paraglajding se kao sport poeo razvijati osamdesetih godina na inicijativu francuskih padobranaca koji su poeli da prepravljaju klasine padobrane, kako bi se mogli spuštati sa brda. Na podruju BiH paraglajding se poeo razvijati devedesetih godina kada su došli Slovenci i obuili prve pilote za paraglajder.

Braa Santra u banjalukom klubu organizuju školu paraglajdinga dva puta godišnje. Prema rijeima Sokolia, škola za pilote paraglajdera se organizuje u jesen i na proljee. Obuka se izvodi praktino i teorijski i sve se odrauje na terenu.

Jedan od problema sa kojima se bore su prostorije koje još nisu pronaene za klub, pa su ga za sada prijavili na privatnu adresu.

"Mi smo jedina škola koja ima licencirane instuktore za paraglajding u BiH.

To je ekstremni sport, ali sa dobrim školovanjem rizik od povreda se svodi na nulu", tvrdi Sokoli.

U paraglajdingu ima nekoliko vrsta letenja od kojih su najzastupljenija dvije: padinsko letenje i jedrenje u termikim uslovima.

Padinskim letenjem uz vjetar odgovarajue brzine paraglajdingom se moe letjeti u visini jednu treinu iznad brda. Termiko letenje je ekstremnije i leti se do baze oblaka. Visina zavisi od vremenskih uslova.


Uskoro pravilnik o paraglajdingu

"Letio sam do visine od 2.600 metara. Osjeaj je predivan. Oko tebe se uje samo vjetar i krilo kako šušti. Tada se prepustiš uivanju. Ko to nije iskusio, ne moe osjetiti niti opisati rijeima", kae Sokoli.

U paraglajdingu postoji nekoliko vrsta takmienja, kros kantri letenje, precizno slijetanje i akro letenje. U banjalukom klubu najviše se bave kros kantri letenjem.

"To je letenje od zadanih taaka do cilja. Ruta za takmienje je od 30 do 40 kilometara pa do 100 kilometara. Pobjednik je ko prvi završi trku", objašnjava Sokoli.

Dvadesetdvogodišnji Konstantin Raki u klubu je od njegovog osnivanja. Koristi svaku priliku, slobodan dan ili trening da sa kolegama krene put Manjae i Lisine kako bi poletio.

"Sreom da su mi osnivai kluba, braa Santra, prve komšije i da sam saznao na vrijeme da se otvara klub. Kada sam uzeo krilo prvi put osjeao sam se neopisivo lijepo, ali i neobino. Poslije sve ide svojim tokom... Samo uivaš", kae Raki.

Pri Vazduhoplovnom savezu BiH postoji Komisija za paraglajding koja je zaduena za organizovanje sporta i takmienja. Ovih dana bie donesen pravilnik o paraglajdingu.

Kako je rekao Emir Akvi, predsjednik Komisije za paraglajding BiH, u našoj zemlji je registrovano 150 pilota paraglajdera, a ovaj sport doivljava sve veu ekspanziju.

Na Manjai dravno prvenstvo

"U BiH smo imali pokušaj organizovanja dva ili tri takmienja, ali zbog vremenskih uslova nisu odrana. Tokom ovog ljeta na Manjai e se odrati dravno prvenstvo u kros kantriju, dok e prvenstvo u preciznom slijetanju biti odrano u avgustu na Trebeviu. Takoe e na Manjai biti odrano polaganje pilotskih dozvola", navodi Akvi.

Takoe, ako dozvole finansijski uslovi takmiari iz BiH pojavie se u junu na otvorenom prvenstvu Srbije "Kraljevo open", ali i na svjetskom kupu u Nišu gdje e biti prisutni kao gosti.

Kako je rekao Akvi, paraglajding je sport koji se moe iskoristiti.

U Francuskoj je registrovano više od 70.000 pilota, a sport dobija na velikoj popularnosti u zemljama bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta.

eljko Deraji ("Nezavisne novine", www.nezavisne.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. Nikice mogla si i ti ovo probati.
Gost, Norway17.6.2008. 11:12:27 
2. Zar mislis "Gost" da nisam probala? Pa i vise od toga- uzivam u paraglajdingu! Ali,to je moja privatna stvar, zar ne?
Nikica, Srbija17.6.2008. 13:22:03 
3. pa sta si ti neki univerzalac sve sto se pojavi ti si probala pa sta si ti vanzemaljac
Gost, 17.6.2008. 14:32:40 
5. Svaka cast Nikice, bilo bi super kad bi nas pocastila sa kakvom slikom tokom tvog uzivanja u paraglajdingu a usput da nam rijecima docaras taj dozivljaj.
Gost, Norway17.6.2008. 15:54:47 
6. Ja sam mislila da vam je dosta mojih slika! Bas me raduje sto prvi komentar na ovu temu pocinje mojim nickom :))). Pojedini mi jednostavno ne dozvoljavaju da napustim ovaj sajt!
Nikica, Srbija18.6.2008. 8:33:50 
7. ajoooj Nikice nemoj se provaljivati...hahahahah pfff
Gost, Bosna i Hercegovina18.6.2008. 16:24:52 
8. Teta Nikice Vasih slika nikad nece biti dosta, pogotove one na kojim uzivate u paraglajdingu, skakanje iz aviona pomocu padobrana i slicno. Ujedno razmisljam da kontaktiram Miami Inc famozna tatto kuca , da mi pomognu oko tetovaze na temu Nikica & Paraglajding uspomena u slucaju da nas napustite. :(
Gost, Norway18.6.2008. 17:24:50 
9. Naravno da leti, jos malo, ali ce i jako nisko da padne. Vec polako pada!!!
gost -samo u prolazu, Denmark20.6.2008. 15:29:32 
10. Ha-ha-ha,Gostu dragi ovako se niam nasmijala bas odavno,nemoj nam Nikicu pusti je neka leti
Alma, United States21.6.2008. 10:58:57 
11. Deset komentara na ovu temu i bas svaki posvecen meni! :)
Nikica, Srbija22.6.2008. 8:00:10 
12. hajde nikice ziva bila malo nam opisi kako je bilo dok si paraglajdirala.
nikac, United States24.6.2008. 20:02:24 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Na istu temu: Paraglajding
Zavreno Otvoreno prvenstvo BiH u paraglajdingu 4.8.2009.
Paraglajding prvenstvo BiH na Lisini! 31.7.2009.
Balkan League na Balkani 31.7.2004.
OPEN 2003 - Takmiari oduevljeni 1.8.2003.
OPEN 2003 - Takmienje u paraglajdingu 22.7.2003.
Paraglajding na Manjai 4.10.2001.
Proitajte jo i...
Odran Memorijalni ahovski turnir 23.3.2024.
Odrana Gospojinska ulina trka 23.9.2023.
Milo Trkulja iz Petrovca najbolji kosac na Balkani 1.7.2023.
Snjeana Pisari najbolji sportista Mrkonji Grada u 2022. 10.2.2023.
Zavrnica projekta 6 gradova - 6 sportskih avantura 14.11.2022.
Vie od hiljadu uenika tralo Gospojinsku trku 26.9.2022.
Atletiarka Snjeana Pisari najbolji sportista u proloj godini 10.2.2022.
Humanitarna akcija 'Igrajmo zajedno do pobjede' za Ruicu Kokeza 30.11.2021.
U srijedu 21.07. kola stonog tenisa 20.7.2021.
Uruene nagrade najboljim polaznicima kole aha 12.7.2021.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com