Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Uslikao preko 30.000 ljudi

30.6.2008..

Osamdesetšestogodišnji Stevan Novakovi iz Gerzova, sela 30-tak kilometara od Mrkonji Grada više od šezdeset godina bavi se fotografijom i "hoda" za fotoaparatom i izazovima. Uz fotografiju , svoju najveu ljubav, Stavan piše pjesme. Bavi se i etno-istraivanjem gerzovakog i barakog kraja u mrkonjikoj opštini.

Ni sam ne zna koliko je nainio fotografija, koliko je ovjekovjeio likova, ali siguran je da ne bi mogle stati u veu traktorsku prikolicu.

- Drugovanje s fotoaparatom poeo sam 1942. godine u vihoru Drugog svjetskog rata. Umjesto puške, fotoaparat. Uzor mi je bio (or) Skriging koji je bio velianstven fotograf i od njega sam nauio mnogo o fotografiji. Prvi aparat kojim sam snimao bio je marke "pentonaks". Dobar fotoaparat za to vrijeme, ali smiješan za današnje savremene mašine. Da bi nainio fotografiju morao sam korakom da izmjerim rastojanje izmeu "objekta" koji fotografišem i mene s fotoaparatom - kae Stevan.

Sjea se da je prvu fotografiju nainio snimajui majstora koji ga je uio fotografisanju. Potom je fotografisao prirodne ljepote i zanimljivosti svog rodnog kraja. Oko je letjelo na brda iz djetinjstva.

- Ovjekovjeio sam na hiljade ljudi meu kojima su bili dravnici, knjievnici, glumci i druge poznate linosti. Fotografisao sam maršala Tita sa udaljenosti od dva metra na Mliništima 1942. godine , te generala Kostu Naa, uru Pucara, Šefketa Maglajlia... Bilo ih je mnogo i ne mogu da se sjetim svih imena. Jer je kroz moj objektiv "prodefilovalo" ko zna koliko hiljada osoba. Sve moje fotografije nastale su iz ljubavi i uglavnom su u mojim fijokama kupile prašinu - pria stari fotograf.

Sjea se da je nekoliko puta fotografije izlagao na izlobama u Gerzovu, Baraima i Mrkonjiu.

- Mislim da sam nainio "mali milion" raznih fotografija. Na nesreu 90 odsto fotosa mi je uništeno za vrijeme okupacije mog sela Orozovo u prošlom ratu od strane oruanih snaga Hrvatske. Ipak, uspio sam u bjeaniji da ponesem albume u kojima imaju fotografije oko 29 hiljada ljudi. ao mi je svih mojih fotografija, jer je to bilo jedino moje bogatstvo. Bogatstvo mi je dao i Bog jer imam dobro zdravlje. Dok god mognem micati rukama, hodati i nositi aparat snimau. Mene ne privlae digitalni aparati jer oni nemaju dušu - iskreno e Stavan.

Kae da uiva dok snima panorame, ali i zanimljive ljude, predmete...

- Naši predjeli su nevjerovatno zanimljivi za fotografisanje. Takve ljepote nema nadaleko. Nainio sam mnogo fotografija u Srbiji kada odem kod kerke Vere u Boru. Posebno mi je draga fotografija stadiona JNA i beogradskog Zoološkog vrta - nastavlja Novakovi.

Uz fotografiju, velika mu je i ljubav pisanje pjesama o rodnom kraju. Ima više od dvije stotine dobrih pjesama o Gerzovu, Baraima, Mrkonjiu, Vojvodini, Srbiji... Uglavnom su to rodoljubive pjesme.

- Bavio sam se mišlju da štampam knjigu, ali sam odustao, jer sam ostario. Kome je do štampanja knjige sa 86 godina - pita se Stevan Novakovi.

Da se ne misli da Stevan nije ništa drugo radio. Itekako je grbaio. Imao je zanimljivo "radnikovanje". Tvrdi da je svašta radio - bio je oban, drvosjea, miner, telefonista i.... zaradio penziju. Poruuje da ovjek ako eli da radi, ne treba da brine za svoju budunost. Jer od svakog rada se moe ivjeti. Najbitnije je samo da ne bude rata, jer on nikome ne donosi dobra, ree Stevan Novakovi.

Stevan ivi i provodi penzionerske dane u jednoj kolibi, jer se ne moe rei da je to kua. Nije mu kako kae, loše i ne kuka.

- Strašno me nervira kada ujem u medijima kao svi kukaju. Ko hoe da radi moe da solidno ivi. Bez rada nema ivota. Naalost, sada malo ko eli da radi tei posao. Svi ele da dobro ive, a da malo rade. Nemam veliku penziju, ali je to meni dovoljno za normalan ivot - tvrdi Stavan.

Kae da u Gerzovu provede u godini oko 90 odsto dana. Jedino kada stigne jaka zima ode nekoliko nedjelja kod kerke Vere u Boru kod Beograda.

Stevana ne privlae digitalni aparati, jer oni "nemaju dušu". Uiva snimajui panorame, ali i zanimljive ljude, predmete... Posebno mu je draga fotografija stadiona JNA i beogradskog Zoološkog vrta

Uz fotografiju, velika mu je ljubav i pisanje pjesama o rodnom kraju. Ima više od dvije stotine dobrih pjesama o Gerzovu, Baraima, Mrkonjiu, Vojvodini, Srbiji... Uglavnom su to rodoljubive pjesme. 

Slobodan Daki ("Glas Srpske", www.glassrpske.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. Balasevic u jednom stihu kaze: "Snovi vrede tek kad s tobom osede, kad s tobom ostare..." Zato cu reci da je taj poduhvat za divljenje i zelim da pozelim gospodinu Stvenanu Novakovicu srecu i dugovjecnu starost!!! UZDRAVLJE
BobanBoban, Bosna i Hercegovina30.6.2008. 9:24:00 
2. Zanimljivo, impresivno a i poucno.
Suni, Srbija ili Crna Gora30.6.2008. 10:34:14 
3. Stevu sam samo par puta video iz auta, nisam znao za njegove aktivnosti i interesovanja.Pozdrav starini, svaka cast.......
Igor Vuk, Srbija ili Crna Gora30.6.2008. 14:35:08 
4. Mora da je partizanovac cim mu je draga slika stadiona JNA.
...., Bosna i Hercegovina30.6.2008. 19:21:09 
5. Ziv i zdrav bio jos toliko.
Baja, AUSTRIA30.6.2008. 21:30:38 
6. Fino, veoma me dirnulo ovo "Stevana ne privlae digitalni aparati, jer oni "nemaju duu"." Takodje, ellim Stevanu sve najbolje!
Marko, Bosna i Hercegovina1.7.2008. 2:31:52 
7. fascinantno, svaka cast!!
minks, AUSTRIA1.7.2008. 11:58:08 
9. Купио сам ову слику што држи у руци, ал ме разочара к&
Влад, Bosna i Hercegovina3.7.2008. 22:24:25 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com