Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Deavanja u gradu
Sa Balkane
Obavjetenja
Praznici
mrkonjic-grad.com
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Aktuelnosti -
 

 


Dani gljiva 5 - pregled deavanja

4.10.2008..

Za nama su peti po redu Dani gljiva u Mrkonji Gradu... Ostae zapameni po lošem vremenu i dobrom raspoloenju. Nezapameno nepovoljni uslovi za gljive Lisine poeli su visokim temperaturama i dugotrajnom sušom proteklog ljeta, a onda se polovinom septembra temperatura naglo spustila i na Lisini se 19. septembra zabijelio snijeg.
Cijeli tekst moete proitati u nastavku...

Dva dana prije glavnog sakupljanja gljiva obišli smo Lisinu i zatekli veliki broj smrzlih i trulih gljiva. Sve ovo nas jeste brinulo ali nismo dovodili u pitanje samu manifestaciju i njeno odravanje. Na pitanja zabrinutih gljivara sa svih strana; Ima li gljiva? Hoe li biti gljiva? Kakvo e biti vrijeme? i sl. odgovarali smo ovogodišnjim light motivom - „obavezni su samo osmijeh i dobro raspoloenje", i uz još jednu preporuku - topla odjea i obua. Sve drugo je manje vano. Oni koji su nas poslušali nisu se pokajali!

A evo i zašto...

26. septembra u petak došli su prvi uesnici iz BiH, Srbije i Hrvatske. Uvee, u 20 asova u pozorišnoj sali Kulturnog centra "Petar Koi" odigrana je predstava "Kokoška" u izvoenju glumaca Narodnog pozorišta Banja Luka. Osmijeh uesnika, koji su tada izmamili glumci, nije se skidao cijeli vikend. Poslije predstave slijedio je jedinstveni Štrumf party u restoranu "Agro auto". Toplu atmosferu ambijenta dodatno su podgrijali Sale i Maki svirajui vješto na svojim gitarama sve dok kasno u noi nisu popucale ice...

Štrumf party opustio je štrumfove, Štrumfetu, Velikog štrumfa i pripremio ih za veliki dan i pohod na Lisinu.

27. septembar, kišovito subotnje jutro nije obeavalo ništa dobro, ali kada su se vedri gljivari poeli okupljati na recepciji hotela "Krajina" znali smo da mora izdobriti. Naši volonteri imali su vrlo radno jutro. Prijave uesnika, podjela majica i akreditacija trajali su oko dva sata.

Na listu uesnika upisali su se gljivari iz Mrkonji Grada, Banja Luke, Doboja, Šipova, Prijedora, Beograda, Bakog Petrovca, Rovinja, Solina, Nove Gradiške. Nakon kafe uesnici su se smjestili u kombije, dipove, automobile i krenuli kao karavan ka Lisini. I ove godine su Šumsko Gazdinstvo "Lisina" i "Hidroelektrana na Vrbasu" obezbijedile kombije i vozae ija nam je nesebina pomo mnogo znaila tog dana. Kada smo stigli na Lisinu, uz malu zakusku, dogovorili smo se o planu kretanja, nainu sakupljanja i zbirnom mjestu.

Nakon toga su se gljivari sa kabanicama i korpama, predvoeni vodiima, uputili u dubine smrevih, borovih i bukovih šuma. Dok se organizacioni tim vozio prema selu Šibovi, ulazili smo u sve gušu i gušu maglu. Toliko gustu da nam je drug Tiho promašio put! Na mjestu predvienom za okupljanje jedva se nazirala kua Omiljka Šormaza. Bilo je vrlo sablasno. Parkirali smo se i pošli pješke kroz kišu ka kui.

Na otvorenim vratima saekao nas je Omiljko, vedar i srdaan pozvao nas odmah u kuu i ponudio šljivovicu za promrzle kosti. Kako ne ivi u toj kui, Omiljko je poranio da naloi vatru i ugrije prostoriju za gljivare. Glasan smijeh i domainsko gostoprimstvo uinili su da svi skupa zaboravimo na strašnu maglu i vremensku nedobrotu.

Instalirali smo aparat za toenje piva, pristavili kafu, a onda se pojavio i Tiho. Vrijeme je brzo prolazilo i ve je trebalo krenuti put Podrašnice gdje nas je ekalo brdo domae hrane koju su za nas pripremile ene iz udruenja „Naša ena“ Podrašnica. Na putu do njih sretali smo gljivare, mokre i srene što su pronašli gljive. ene iz Podrašnice ekale su nas u prostorijama Udruenja sa toplom hranom koja je jedva stala u kola. Bilo je tu raznih pita, ljevuša, krompira, sira, kajmaka, kiselog mlijeka, salata, kukuruza, pasulja, kolaa, soka, rakije...

Ova hrana je svake godine zainjena dobrom voljom i eljom da se sve pojede u slast. Kad smo se vratili do Omiljkove kue, veina gljivara je ve sjedila unutra, pili su kafu i kuvano vino, te se hvalili brojem vrsta koje su našli. Ispred kue je, s obzirom da nije bilo dovoljno prostora za sve unutra, naloena velika vatra. Pucketanje vatre, amor gljivara i naš pas iz Solina koji je lajao na Anelkovog konja, jedini su se uli kroz maglu i kišu. Pregledale su se korpe, determinisale vrste, svako je htio da kae ponešto i svako je htio da naui nešto.

U ovim razgovorima, pjesmi i šalama Pere zubara najhrabriji su ostali u šumi do noi. A no je u gradu ponovo bila iva i zanimljiva jer se u Kulturnom centru dešavao "Kratkofil". Saradnja sa Meunarodnim festivalom kratkog filma zapoela je prošle godine kada nas je naš sugraanin i prijatelj Miodrag Manojlovi upoznao sa predstavnicima "Kratkofila". Miodrag je dobio nagradu za najbolji domai kratki film i to je bilo udo i ponos za sve nas. Kako se u našem kraju uda esto dešavaju, na ovogodišnjem Kratkofilu, takvu je nagradu dobio ponovo naš prijatelj iz Mrkonji Grada - Bojan Stevani. Bojan je inae autor našeg Smrkija i dizajna skoro svih materijala koje štampamo zadnjih nekoliko godina. Sve ovo nas je dodatno uveseljavalo i zbliavalo.

Boris iki nam je prikazao najbolje filmove sa festivala, a jedina zamjerka je bila na hladnou u sali, a kako baš nismo navikli na zamjerke i svaki nedostatak elimo popraviti, to emo sve ponoviti na ljeto i na otvorenom. Paralelno sa projekcijom kratkih filmova u hotelu su pranjene korpe i razvrstavane gljive na izlobenim stolovima.

28. septembara, u nedjelju sve je bilo sveano. Gljive na stolovima nisu bile brojne kao inae ali ipak smo skupili preko 180 vrsta što se moe smatrati rekordom s obzirom na nepovoljne vremenske uslove. Rade Gaši je kao i svake godine autor izlobe i glavni determinator ali ve nekoliko godina s njim u ovom poslu je i Mirjana Davidovi, predsjednik izvršnog odbora Mikološkog društva Srbije. Ove godine s njima je bila i Mirjanina kerka, takoe vrsan poznavalac gljiva, a puno su im pomogli i Boris i volonteri. Koje su gljive bile izloene moete vidjeti u spisku gljiva sa Izlobe, ali posebno moramo istai jedan rod Geastrum (zvjezdae) jer ih je na izlobi bilo ak šest vrsta.

Oko podne je poelo okupljanje posjetilaca. Zbog velikih obaveza vezanih za predstojee izbore, naelnik opštine Zoran Tegeltija nije mogao prisustvovati otvaranju kako je bilo planirano pa je nakon podjele zahvalnica i prigodnog govora Borislava Maria izlobu sveano otvorio Radoslav Gaši. Predstavljeno je zaštieno stanište gljiva na Lisini uz veliki aplauz i podršku uesnika i posjetilaca. Zahvalili smo se svim pokroviteljima, partnerima i prijateljima bez kojih ne bi bilo mogue organizovati Dane gljiva.

Potom je eljko Katalina, predsjednik Filatelistikog društva iz Banjaluke govorio o zajednikom projektu gljivara i filatelista koji je rezultirao poštanskim markicama na temu "otrovne gljive". Svi posjetioci imali su mogunost da iz Mrkonji Grada pošalju razglednicu "Dani gljiva" sa nekom od etiri razliite markice otrovnih gljiva i sve to je 29. septembra, u ponedjeljak, u gradskoj Pošti ispeatirano prigodnim igom "Dani gljiva 2008" i poslano na adrese u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Rusiji i ko zna gdje... Saradnja sa Filatelistikim društvom je bila izvrsna i svakako nastavljamo sa novim projektima.

Posjetioci su zatim uz koktel pogledali izlobu, postavljali pitanja i dobijali odgovore, pogledali projekciju fotografija od prethodnog dana i doekali degustaciju koja je takoe bila iznenaenje ali nama organizatorima, a ne posjetiocima koji su je svakako oekivali. Kako je gljiva bilo malo i za izlobu, ove godine smo mislili odustati od degustacije ali nam to nije dozvolila naša prijateljica Stoja iz rafting kluba "Kanjon" koja je donijela svoje ali i prikupila suve i zamrznute gljive od naših lanova, okupila kuvarice i za nekoliko sati trpeza je izgledala kao one iz prethodnih godina. Hvala puno!

Uvijek nakon izlobe i druenja doe onaj tuniji dio kada se ve moramo opraštati od uesnika. Nekako, nikad dovoljno vremena da se sa svima druimo koliko bismo htjeli, ali se mirimo s tim jer znamo da e godina brzo proi i da su ve sada pred nama Dani gljiva 2009.

29. septembar, ponedjeljak, prvi radni dan u sedmici ali i pijani dan u Mrkonji Gradu. Ulice pune ljudi, festival posveen medu na Trgu, glasna muzika i konano sunce! Iz svih škola u gradu kolone uenika idu prema hotelu "Krajina". U grupama od 50-ak uenika od jutra do kasnog popodneva izlobu su posjeivali uenici u pratnji svojih nastavnika. Zauena lica, zagledanja, zapitkivanja ali i vrlo ozbiljni razgovori o gljivama sa onim uenicima koji dolaze ve nekoliko godina na izlobe. Dan je prošao za tren. Pored uenika, izlobu je posjetio i veliki broj graana. Oko 20 asova izloba je zatvorena, a s tim zatvaranjem su i Dani gljiva 2008 bili završeni.

Nama ostaje da se još jednom zahvalimo Opštini Mrkonji Grad i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koji su finansijski pomogli Dane gljiva, Agenciji za privredni razvoj koja nas je podrala u organizaciji, kao i Kulturnom centru "Petar Koi", hotelu "Krajina" i Green Tour-u, ali svakako i Banjalukoj pivari "Nektar" i fabrici vode „Kruna“ koji nisu dozvolili da uesnici oedne, Omladinskoj organizaciji "Centar" i volonterima koji su bili od velike pomoi, šumskom gazdinstvu "Lisina" i HE "Boac" jer ve tri godine prevoze gljivare na Lisinu, zatim Šik radiju, RTRS-u, Kablovskoj televiziji, autorima web stranica: www.mrkonjicgrad.com, www.mrkonjic-grad.com, www.leusaba.org, www.gdnasice.hr, www.boletus.hr, bez kojih se sve što smo radili ne bi tako daleko ulo, konano hvala i Kodaru na dizajnu zahvalnica, Zoki Vuenoviu na dizajnu razglednica, posebno Bojanu za odlinu ilustraciju na majicama, billboardu, sity light-u, Mikiju i Dejanu za štampu, enama Podrašnice na ukusnoj hrani, domainu Omiljku na toploj kui i svima drugima koji su bili ukljueni na bilo koji nain...

Veliko hvala i svim uesnicima i posjetiocima koji e, sigurni smo, priu o gljivama i potrebi ouvanja prirode prenijeti dalje u svoje krajeve, u svoje šume.

Svi oni koji su propustili ovogodišnje iskustvo neka se pripreme za "Dane gljiva" koji e se odrati od 25-28 septembra 2009. Do tada, srdaan pozdrav iz Mrkonji Grada!

Borislav Mari, www.gljive.com

Foto galerija "Dani gljiva 2008." - Foto Libac


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. maricu koliko uze para ovaj put...
pupavka, Bosna i Hercegovina7.10.2008. 14:58:47 
2. sta te briga koliko je covijek uzeo ako si yavidan onda organiyuj ti dane gljiva
cule, 17.10.2008. 15:34:00 
3. Sto su ova djeca zinula ko da su videli....
sector, AUSTRIA13.11.2008. 20:22:28 
4. U minusi je bar 1.500 KM!
Gost, 13.11.2008. 22:16:41 
5. E pa i ja bi zinuo da sam vidio ovoliku pecurku.
Gost, Bosna i Hercegovina13.11.2008. 23:06:35 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Na istu temu: Gljivari
Centar za posjetioce Pecka: Prirodna bogatstva nadomak Banjaluke mame posjetioce 26.6.2022.
Obavjetenje: Obuka za odrivo sakupljanje gljiva 10.1.2018.
Priroda je puna darova, to je jedan veliki supermarket na otvorenom krcat organskom hranom 19.11.2014.
Ljubitelji prikupili oko 350 vrsta gljiva 29.9.2013.
Balkana: Otvorena izloba gljiva 1.10.2012.
Dani gljiva 2012 24.9.2012.
Dani gljiva 2012. 14.9.2012.
Obuka za gljivare 29.2.2012.
Gljivarima na Lisini sua ispraznila korpe 26.9.2011.
VII Dani gljiva u Mrkonjiu 12.9.2011.
Lisina dragulj prirode 12.10.2010.
Zavreni 7. Dani gljiva 7.10.2010.
Lisina jedinstven rezervat gljiva 27.9.2010.
7. Dani gljiva od 25. do 27.9.2010. 22.9.2010.
UNDP: 'Veze meu nama' 21.12.2009.
Vikend na Lisini - Izvjetaj 12.12.2009.
Ljubitelji prirode na Lisini 28.9.2009.
Vikend na Lisini 9.9.2009.
Promocija projekta Put gljiva 30.7.2009.
Pronaena rijetka biljna vrsta na Lisini 9.7.2009.
Organizovana posjeta farmi gljiva 18.5.2009.
Poeo proces deminiranja Lisine 15.5.2009.
Sauvati blago planine Lisine 19.12.2008.
Sa mapom lake kroz gljivarske puteve 8.12.2008.
Radionica o uzgoju gljiva 26.11.2008.
Dani gljiva 5 - Foto galerija 1.10.2008.
Dani gljiva 2008. 19.9.2008.
Zatieno najvanije stanite gljiva na Lisini 25.6.2008.
I etvrti put uspjeno 8.10.2007.
Dani gljiva 2007. 17.9.2007.
Lisina okupila ljubitelje prirode 8.10.2006.
Za stomak i oko 4.10.2005.
Zatitimo Lisinu! 30.11.2004.
Gljivarski vikend 21.10.2004.
Druguje sa gljivama 26.5.2004.
Udruenje gljivara i ljubitelja prirode 17.4.2003.
Proitajte jo i...
Vee Mrkonjiana u Beogradu - obavjetenje 19.3.2024.
Srean 8. mart! 8.3.2024.
Program obiljeavanja Dana optine - 4. februar 25.1.2024.
Mir Boji, Hristos se rodi! 7.1.2024.
Srena Nova godina!!! 1.1.2024.
estit Boi! 25.12.2023.
Odran Aranelovdanski vaar 20.11.2023.
5. Oktobarski ahovski turnir 30.10.2023.
Poele pripreme za 11. Aranelovdanski vaar 13.10.2023.
Odrana priredba 'Dobro doli aci prvaci' 1.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com