Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Sport
Kultura
Knjievnost
Pozorite
Muzika
Slikarstvo
Fotografija
Tradicija
kolstvo
Ostali dogaaji
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Kultura -
 

 


Jedna dua, dva glasa

29.4.2009..

Braa Teofilovii udahnuli su novi ivot starim pjesmama, kako znanim, tako i zaboravljenim.

Za Ratka i Radišu postoji samo jedan nain pjevanja zatvoriti oi, stisnuti pesnice, podignuti glavu prema nebu i otvorenog srca pustiti glas. Vibracija ljudskog glasa, ljepota i mo pjevanja Radiše i Ratka uinili su da narodna pjesma odjekne, zazvui, i rastui i razveseli. Zbog toga su jedinstveni izvoai drevne srpske i balkanske vokalne muzike. Dok se pripremaju za razgovor s novinarima (iako ne simpatišu medije), izmeu brae blizanaca vlada izuzetan sklad, pa je i razgovor sa njima zajedniki intervju.

FOKUS: Kakvi su bili vaši muziki poeci?

TEOFILOVII: Poeli smo daleke 1983. u Gradskom horu "Stevan Mokranjac" u aku. Poslije dugogodišnjeg iskustva hora i nakon iznenadne smrti dirigenta Petra Peruniia, nama poinje da nedostaje muzika, ono što je bilo naša vjena inspiracija. Tada poinjemo da se bavimo istraivanjem. Prvo smo sakupljali pjesme, potom pjevali, pa poeli i da araniramo, odnosno pravimo te dvoglase, koji su specifini i koji se do sada nisu pojavljivali. Devedesetih godina dolazimo u Beograd, gdje smo upoznali muzike strunjake u domenu tradicionalne muzike. Tada smo i napravili jedan ovakad duet, dvoglas, koji do sada nije zabiljeen ni kod nas ni u svijetu. On je specifian, jer mi note ne znamo, orijentisani smo samo na traganje za zvukom.

FOKUS: Kojom muzikom se vi, u stvari, bavite?

TEOFILOVII: Zapisi etnomuzikologa Miodraga Vasiljevia osnovica su našeg rada. Drugi glas je ono što se negdje duboko nosi u podsvijesti. Mi ne volimo da kaemo da se bavimo etno-muzikom. Nain na koji mi to radimo daje odreeni umjetniki kvalitet, odnosno utisak koji je prepoznatljiv gdje god da se pojavimo. U melodijskom smislu moete uti ova dva glasa od nekog drugog, ali to sigurno nee tako zvuati. To je vjerovatno zbog truda koji ulaemo, ali i naše genetske predodreenosti. Bavimo se muzikom, bavimo se sobom i ivimo taj ivot. To je neka, više alternativna scena. Kao braa blizanci predodreeni smo da to radimo, jer ovakav pristup muzici nije izmišljen, nije naša stvar, mi smo jednostavno vratili zaboravljeni nain oivljavanja narodnih misli u pjesmi.

FOKUS: Muzika koju interpretirate jeste autentina. Posebna je pria pronalaenje i odabir pjesama?

TEOFILOVII: Dosegnuli smo jedan originalan nivo, tako da sada dodirujemo neke druge muzike sfere. Svaka pjesma ima svoju priu. Sa nekim priama upoznajemo publiku na našim nastupima. Pjesme doivljavamo kroz ono što je bilo zaboravljeno. Mora da se osjea dah emocije koji se prenosi dok pjevate. Mnogi to zanemaruju tokom interpretacije. S jedne strane, mi smo negdje uskraeni, jer nismo rangirani ni kao dez, ni klasika, ni etno. S druge strane, ovaj naš dvoglas je prednost jer, kako kau Amerikanci, mi smo unikatna stvar.

FOKUS: U Republici Srpskoj ste gostovali nekoliko puta. Prvi put ste u Mrkonji Gradu. Kako vas publika doivljava na našim prostorima?

TEOFILOVII: Sale na našim gostovanjima su sve punije i punije. Zanimljivo je da nas u Banjoj Luci nije bilo nekih pet godina, iako smo tamo snimili drugi disk u Banskom dvoru. ak taj materijal nismo ni promovisali u gradu u kojem je nastao. Potrudiemo se da uskoro gostujemo i u Banjoj Luci. Nekako su nam sad vanija manja mjesta i obnovljeni domovi kulture, poput ovog u Mrkonji Gradu. Ovakve ustanove i treba da budu stub, ne samo pribliavanja muzikog kvaliteta publici, nego uopšte kriterijuma i ukusa, jer su nam vrijednosti potpuno skrenule s puta. Ta negativna selekcija dovodi do toga da danas ne znamo šta su osnovni moralni prioriteti. Tako kod nas dvojice, uz estetiku, uvijek ide i etika.

FOKUS: Imate uraena tri CD-a. Spremate li neki novi materijal?

TEOFILOVII: Što se tie novog muzikog materijala, imamo neka pripremna snimanja. Bie to, moda, najbolje snimljeni materijal kod nas, sa nekim posebnim ljudima. Još uvijek nešto eksperimentišemo, ali, otom-potom.

FOKUS. Obišli ste cijeli svijet, izuzev Australije. Uestvujete na etno-festivalima. Kakvi su planovi za ovu godinu?

TEOFILOVII: Ono što je najblie, to e biti sigurno Italija, Trst u avgustu. Bie još nekih gostovanja tokom ljeta, a cijeli septembar provešemo na velikoj turneji po Kanadi. Poslije toga idemo u Linc, koji je ove godine evropski grad kulture. U okviru toga pozvani smo da napravimo koncert.

S.Pijetlovi ("Fokus", www.fokus.ba)


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. postovanje, -["... sto se negdje duboko nosi u podsvijesti... zaboravljeni nacin ozivljavanja narodnih misli u pjesmi... jer su nam vrijednosti potpuno skrenule s puta. ta negativna selekcija dovodi do toga da danas ne znamo sta su osnovni moralni prioriteti... uz estetiku, uvijek ide i etika...]
guest, FRANCE29.4.2009. 23:16:47 
2. .../... kad je bilo ili ce biti gostovanje u domu kulture MG-a!?! da skoknemo u slucaju!!!
guest, FRANCE29.4.2009. 23:20:22 
3. Svaka ast organizatoru za predivan koncert i neka nastave istim putem. Pitanje za "Mentola" koji dri svima "predavanja" o ivotu, za tu avangardu i kulturoloku "ikonu" - Pa gdje si na koncertu, nije valjda da ni ovo NE VALJA.
Graanin, 30.4.2009. 7:19:55 
4. Haha pa Gradjanine ti si totalno odlepio hah pa to tvoje ponasanje je totalno malogradjansko.Al ja cu ga odsat tjerati da bude vidjen u tom Gradjanskom drustvu hahah
vrelo_proljece, Bosna i Hercegovina30.4.2009. 10:42:14 
5. Heeej Graanine jesi li ti iao na koncert da slua brau Teofilovie? Ili si iao da vidi da li e na koncert doi "Mentol" pa da nam to prenese?
GAGA NS, Srbija ili Crna Gora30.4.2009. 19:32:40 
6. Proli put za vrijeme gostovanja Biljane Krsti jedna graanka je pitala:A ko je ta?.I na kraju se ispostavilo da je bila u prvom redu i sa ovacijama aplaudirala.Vjerujem ti Graanine ti si se rodio uz zvuke ove muzike pa nisi mogao doekati da poe koncert.Nisi ni uo za njih kao ova za Bilju
Made in MG, Bosna i Hercegovina1.5.2009. 22:52:55 
7. OOOOOOOOOOJ
lilan, UNITED STATES2.5.2009. 16:20:57 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Odrana smotra uenikih radova u struci tekstilstvo i koarstvo 13.4.2024.
Objavljen konkurs za priznanje Milenko Stojii 9.9.2023.
Na Zelenkovcu otvoren meunarodni dez Festival 12.8.2023.
Odrana 17. Kosaka smotra folklora u Mrkonji Gradu 1.7.2023.
Ivana Lazendi uesnik festivala 'areni vokali' u Somboru 4.4.2023.
Preminuo Radoslav Grai 19.3.2023.
Odran godinji koncert KUD-a 'Petar Prvi Karaorevi Mrkonji' 4.2.2023.
Meunarodni knjievni konkurs ljubavne poezije 6.1.2023.
'tembilj' - najbolja predstava na danima pozorita u Mrkonji Gradu 16.8.2022.
Predstava Vija Doloris otvorila Dane pozorita 12.8.2022.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com