Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Deavanja u gradu
Sa Balkane
Obavjetenja
Praznici
mrkonjic-grad.com
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Aktuelnosti -
 

 


Etno-kua uvar narodnog blaga Zmijanja

26.5.2010..

U Gustovari, selu udaljenom desetak kilometara od Mrkonji Grada, u stotinak domainstava ivi par stotina stanovnika. Mještani jednog od najstarijih naselja u ovoj opštini, koje se "prikailo" na jugozapadne padine planine Manjae, veliki su uvari kulturno-istorijskog nasljea ovoga kraja.

U selu se nalazi crkva Svetih apostola Petra i Pavla, koja je sagraena prije 105 godina i koja istinski svjedoi o vremenu postojanja i bitisanja srpskog naroda ovoga kraja. Ovaj boiji hram uskoro treba da dobije status manastira, jer je jedan od najstarijih u ovom dijelu mrkonjike opštine i Zmijanja.

O velikom bogatstvu kulturno-istorijskog i etno-nasljea Gustovare i okolnih sela na padinama Manjae svjedoi i etno-kua "Rolji".

Rije je o etno-zbirci izuzetno vrijednih predmeta i eksponata.

- Još kao djeak i srednjoškolac volio sam da skupljam i uvam stare predmete. Manju etno-zbirku prikupio sam poetkom osamdesetih godina prošlog vijeka. Pokojni djed imao je veliku kuu, koja je bila dotrajala pa smo je morali srušiti. Dio eksponata iz kue sam sauvao i od tada poeo da sa mnogo ljubavi prikupljam stare predmete - pria Zoran Rolji.

Dodaje da je dio te zbirke uništen u ratu, ali je poslije rata ponovo poeo da prikuplja stare predmete i eksponate, koji imaju veliku istorijsku i muzejsku vrijednost.

Eksponati su smješteni u prostorijama nove kue, koju je Zoran namjenski izgradio i uredio za etno-postavku.

- Moj djed je imao osmoro djece, etiri sina i etiri keri. U poetku sam eksponate prikupljao od njih i iz njihovih domainstava. Kasnije sam eksponate poeo da dobijam i od komšija, prijatelja i svih onih koji su znali da skupljam starine. Trenutno naša etno-zbirka ima više od 600 "veih" eksponata sa prostora Gustovare, okolnih sela i Zmijanja, a neki od njih stari su više od 200 godina - istie Zoran. Dodaje da je stalna postavka u etno-kui postavljena prošle godine i da je dostupna svima onima koji ele da je vide.

- Eksponate smo u poetku uvali u potkrovlju stare kue. Kada sam sagradio novu kuu, dio eksponata smješten je u taj prostor. Meutim, pošto ih je bilo mnogo, moj brat Goran i ja odluili smo da adaptiramo prostor jednog pomonog objekta i pretvorimo ga kao cjelinu u etno-kuu. Planiramo da taj prostor još uredimo kako bi dobio pravi muzejski izgled. U posljednje vrijeme javlja se sve više ljudi i daje stare predmete na uvanje kod nas u etno-kuu - objašnjava Zoran Rolji.

Veina eksponata je sreena, ali dosta njih nije zaštieno od propadanja. To je veliki posao, a Roljii zbog obaveza ne stiu sve da završe.

- U poslovima na zaštiti i "sistematizaciji" eksponata meni i bratu Goranu pomau roditelji Dušan i Mira, te naše supruge Lena i Dragana. Planiramo da do idue godine "obradimo" svaki eksponat, njegovo porijeklo, starost, znaaj, namjenu… To je veoma znaajno, jer u posljednje vrijeme imamo sve više posjetilaca koji dolaze da posjete našu etno-kuu i zbirku. Dolaze i organizovane grupe, tako da naš "mali muzej" postaje prava turistika atrakcija. Imamo najavu da e biti uvrštena i u zvaninu turistiku ponudu Mrkonji Grada - tvrdi Zoran.

Jedna od ideja je bila da ova etno-kua bude prethodnica manastiru, jer je planirano da crkva u Gustovari dobije status manastira.

- Nadamo se da e Eparhija banjaluka uskoro donijeti tu odluku, a tada e naša etno-kua dobiti svoj puni znaaj. Svi oni koji bi dolazili da posjete manastir imali bi priliku da posjete i etno-kuu, koja je nekoliko stotina metara udaljena od crkve - tvrdi Zoran.

Etno-kua "Rolji" ve sada je prerasla lokalne okvire, jer raspolae najbogatijom etno-zbirkom na prostoru jugozapadnog dijela Srpske.

Vrijednost

Goran Rolji kae da poklanjaju mnogo panje tome gdje e se neki eksponat postaviti, jer svaki eksponat ima svoj znaaj, namjenu, istoriju, dušu…

- U poetku su naše komšije sa uenjem pratile šta mi to radimo. Meutim, sada se sve promijenilo i sada nam oni donose i poklanjaju stare predmete koje pronau u svom domainstvu. Mnogi eksponati imaju veliku materijalnu vrijednost, po nekoliko desetina hiljada maraka. Meutim, ta vrijednost ne moe da se mjeri novcem, jer ovdje svaki eksponat ima neprocjenjivu istorijsko-kulturološku vrijednost - istie Goran Rolji.

Slobodan Daki ("Glas Srpske, www.glassrpske.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Sretan Uskrs! 31.3.2024.
Vee Mrkonjiana u Beogradu - obavjetenje 19.3.2024.
Srean 8. mart! 8.3.2024.
Program obiljeavanja Dana optine - 4. februar 25.1.2024.
Mir Boji, Hristos se rodi! 7.1.2024.
Srena Nova godina!!! 1.1.2024.
estit Boi! 25.12.2023.
Odran Aranelovdanski vaar 20.11.2023.
5. Oktobarski ahovski turnir 30.10.2023.
Poele pripreme za 11. Aranelovdanski vaar 13.10.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com