Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Deavanja u gradu
Sa Balkane
Obavjetenja
Praznici
mrkonjic-grad.com
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Aktuelnosti -
 
Akademici u Podgoriji

11.6.2010..

Iako je Podgorija samo petnaestak kilometara udaljena od Šipova, a ak tri puta više od Mrkonji Grada, ovo pitomo planinsko selo, teritorijalno i administrativno pripada mrkonjikoj gradskoj opštini.

Upravo u tom pitomom kutku, prijatelju i ovjeku od nauke, Panteliji Dakiu, ove godine stigli su u goste akademici Ljubomir Zukovi, Vaskrsije Janji, Rado Mihalji, Slobodan Remeti, Branko Škondri i Dragoljub Mirjani. Podgorija je toga dana ugostila i vladiku bihako-petrovakog Hrizostoma i mnoge druge linosti, meu kojima je bila i generalna direktorka Elektroprivrede Srpske Branislava Mileki i, naravno, naelnik opštine Mrkonji Grad, Zoran Tegeltija. Došli dragi gosti u Podgoriju da druguju s mještanima ovog pitomog i nadaleko uvenog sela. Da uju prie s datumima davnih vremena, te da još jednom namjerniku potvrde kako je ishodište srpske pameti u selu i kako su iz sela u svijet otišli i u njemu postali neko i nešto najvei srpski umovi.

Kad god bi u Podgoriji pripovijedali o onom što je u ovom selu bilo jue i davno, uvijek bi isticali da je iz ovog kraja sa samo dvjestotinak numera, osamdesetak fakultetski obrazovanih ljudi, tridesetak magistara i doktora nauka i jedan akademik.

- Mnogo griješimo što smo zaboravili sela bez kojih nam nema ni budunosti. Nevolje, nude i problemi, a svega toga je mnogo samo u selu, bude u narodu snagu i esto iznjedruje nešto ega nismo ni svjesni. Te nevolje, nude i problemi koji su bili svakodnevica srpskog sela svih prošlih vjekova proizvele su mnoge veliine. Sve što smo imali i što imamo dala su nam naša sela. Zbog toga i ono s poetka moje besjede - rekao je sa sjetom akademik Nebojša Zukovi.

Za drugovanja u Podgoriji Pantelija Daki gostima podari i priu o davno zaboravljenoj zgodi koje se u Podgoriji sjete tek o nekakvim prigodama.

- Kada su Austrijanci planirali trasu budue pruge koja je trebalo da ide šumama i vrletima Podgorije, nisu je mogli trasirati pošto je bila kratka, a uz to i vrlo strma. Mještanin Ostoja Prole priskoio im je u pomo. Natovario je svoga konja cjepanicama i kud god bi Dorat išao tu su inenjeri crtali trasu.

Tako su Austrijanci i trasirali prugu. Poslije su u Beu govorili kako su ovdašnji konji pametniji od bekih inenjera - ponosno pria Pantelija Daki.

Starina Relja Vasi danas pripovijeda o tome kako su Srbi ove prostore naselili još 1427. godine kada su u velikim kolonama gladnih, iznemoglih i ljudi bez nade, ovdje stigli ak iz Dubrovnika i mjesta u njegovoj okolini.

Priali bi u Podgoriji i o tome kako je od prvih godina prošlog vijeka pa do danas iz šumskih revira Lunje Glave i Smiljevca posjeeno gotovo trideset miliona kubika uglavnom crnogorice.

- Izraunali smo da se za svih tih godina, na ime posjeene šume, u tue depove slilo više od dvije i po milijarde maraka. Da su samo mrvu ostavljali nama, odnosno onima od kojih su to uzimali, gdje bi bio kraj nama i našoj Podgoriji - pita se Boro Daki.

Priali bi u Podgoriji i o zloinima koje su poinile ustaše iz Jajca i Šipova. Oni su na prilazima selu, u septembru 1941. godine, umorili osmadesetak seljana iskljuivo vojno sposobnih muškaraca. Tu je i drugi zloin nad stotinak seljana, uglavnom ena i djece, koje su nekako u isto vrijeme pobili pripadnici istih ustaških jedinica.

Priali bi u Podgoriji i o zadubini koju je starina Relja Vasi planirao zaveštati našoj crkvi. I o asfaltnom putu kojeg je podigla republika vlada.

Priali su u Podgoriji akademicima i o dva hrama nedavno podignuta, koji svjedoe o korijenima pravoslavlja i vjeri koja srpski narod ovog sela, nikada nije ostavljala po strani i na samo.

www.fokus.ba

10.6.2010


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. Ma Podgorija je uvijek bila napredna. Malo selo ali produktivno u svakom pogledu.
sonja, CANADA11.6.2010. 15:59:27 
2. Zanimljiv tekst, ali me zadnja rec iznenadi. Ne samo zato sto je rec o akademicima, moram da naglasim, pise se NASAMO, a ne " na samo"!
Nikica, Srbija12.6.2010. 8:08:22 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Sretan Uskrs! 31.3.2024.
Vee Mrkonjiana u Beogradu - obavjetenje 19.3.2024.
Srean 8. mart! 8.3.2024.
Program obiljeavanja Dana optine - 4. februar 25.1.2024.
Mir Boji, Hristos se rodi! 7.1.2024.
Srena Nova godina!!! 1.1.2024.
estit Boi! 25.12.2023.
Odran Aranelovdanski vaar 20.11.2023.
5. Oktobarski ahovski turnir 30.10.2023.
Poele pripreme za 11. Aranelovdanski vaar 13.10.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com