Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Sport
Kultura
Knjievnost
Pozorite
Muzika
Slikarstvo
Fotografija
Tradicija
kolstvo
Ostali dogaaji
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Kultura -
 

 



Svjetska elita animiranog filma u oktobru u Banja Luci

7.8.2010..

Meunarodni  festival animiranog filma BANJALUKA 2010  bie odran od 22. do 27. oktobra u šest gradova Bosne i Hercegovine: Banja Luci, Sarajevu, Gradišci, Mrkonji Gradu, Bjeljini i Trebinju. Na ovogodišnjem, treem po redu, festivalu bie prikazano više od 300 animiranih filmova, a za nagrade festivala takmiie se etrdeset filmova. Glavna nagrada iznosie 3.000 evra, specijalna nagrada 1.000 evra, a bie dodjeljene i tri nagrade za tehnike animacije, nagrada publike i dvije specijalne nagrade strunog irija.

U fokusu ovogodišnje manifestacije bie kanadska animacija, te e tim povodom festival otvoriti kultni kanadski animator Cordell Barker, izborom svojih filmova. Retrospektivu kanadske animacije prireuje  Marcel Jean reditelj i profesor istorije i estetike animiranog filma iz Montreala, a u okviru autorskih retropektiva bie uprilien i izbor filmova još dva kanadska animatora Norman McLarena i Pierre Heberta, koji e prirediti i animirani performans u Muzeju savremene umjetnosti u Banja Luci.

Jugoslovenska kinoteka iz Beograda predstavie se sa interesantnim programom pod nazivom "Rana srpska animacija". U okviru ovog programa bie prikazana i dva propagandna filma iz perioda kvislinške okupacije Srbije, na elu sa Milanom Nediem koji e po prvi put, poslije Drugog svjetskog rata biti javno prikazani na ovogodišnjem festivalu u Banjaluci. Program ‘’Rane srpske animacije’’ sadri  filmove nastale u period od 1925. do 1957. godine, a neki od njih su:’Trai pa eš nai’’ i ‘’MiliJon’’ reisera Ernesta Bošnjaka te ‘’Svjetlan i zmaj", reditelja Radivoja Lole ukia. 

Istoriju animiranog filma bivše Jugoslavije dopunie i program "60 godina zagrebakog crtanog filma", u okviru koga e biti predstavljena kultna ostvarenja kao što su "Veliki miting" iz 1950/51. godine i dokumentarno-animirani film ‘’1001 crte’’ oskarovca Dušana Vukotia. Prireiva ovog programa je Borivoje Dovnikovi, koji e tim povodom odrati i prigodno predavanje.

Jubilej 50 godina Svjetske asocijacija za animirani film ASIFA bie predstavljen najznaajnijim animiranim filmovima po izboru generalnog sekretara ASIFA Vesne Dovnikovi, kao i izborima nagraenih filmova sa festival animiranog filma festivala ANIMAZING 2009, najboljih evropskih animiranih filmova 2010. godine i izbor filmova Istone Evrope CARTOON EAST, za koji je banjaluki festival animiranog filma ove godine kandidovao film sa prostora Bosne i Hercegovine,’’udotvorno mlijeko’’ autora Ivana Ramadana.

Festivalskoj publici u Banjaluci predstavie se i poznata svjetska teroretiarka animacije Clare Kitson iz Velike Britanije, izborom animiranih filmova nastalih u produkciji KANALA 4, najznaajnijeg producenta britanske nezavisne autorske animirane scene.

Program festival sadrae i brojna ostvarenja iz oblasti djeije animacije. Tako e mališani imati priliku da se upoznaju sa remek-djelima eške lutka-animacije, koja e im predstaviti Mihaela Mertova iz eškog nacionalnog filmskog arhiva. Program obuhvata filmove Jirija Trnke, Bretislava Pojara,  Hermine Tyrlove i Jaroslava Zahradnika, snimljeni u periodu od 1951. do 1986. godine.

U okviru programa dugometranog animiranog filma bie prikazana ostvarenja: "Tajna Kelsa"(The Secret of Kells) reditelja Tomma Morra i Nore Twomey. Ovo remek-djelo animacije spoj je  fantastike i legende o nastanku Knjige Kelsa, a rezultat je zajednike saradnje Francuske, Irske i Beligijske produkcije. Film "Sita pjeva Bluz"(Sita Sings the Blues), mlade amerike rediteljke Nine Paley je pria o istini, pravdi, i enskom kriku za jednakošu. Film je  proet muzikom Annete Hanshaw, dez pjevaice iz 1920-tih godina i vizueleno impresivnih slika leteih majmuna, zlih udovišta, bogova, boica, ratnika, mudraca i krilatih onih jabuica. Ostvarenje "Metropia" autora  Tarika Saleha je psihološka pria kojom autor  impresivnom animacijom secira sloeni muško-enski odnos.  

Specijalni gost festivala bie i veteran svjetske animacije i proslavljeni majstor Zagrebake škole animiranog filma Nedeljko Dragi. Na ovogodišnjem festivalu e se predstaviti i jedan od etiri najznaajnija svjetska festivala ANIMAFEST iz Zagreb, izborom svojih nagraenih filmova, kao i  festival animiranog filma ‘’NAFF 2010’’ iz Neuma, koji je  ujedno i naš partnertski festival.

iri ovogodišnjeg festivala inie prošlogodišnja pobjednica Sandra Desmazije iz Francuske, te Clare Kitson iz Velike Britanije, Pierre Hebert iz Kanade, Dino Krpan iz Hrvatske i Vesko Kadi iz Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj Meunarodnog festival animiranog filma ‘’BANJALUKA 2010’’ je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a znaajnu fanansijsku pomo obezbijedio je i Savjet ministara Bosne i Hercegovine.

Generalni medijski pokrovitelji su Radio televizija Republike Srpske i dnevne novine PRESS Republike Srpske, te prijatelj festivala Radio M.                                               

Neda Spasojevi, portparol festivala    


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Objavljen konkurs za priznanje Milenko Stojii 9.9.2023.
Na Zelenkovcu otvoren meunarodni dez Festival 12.8.2023.
Odrana 17. Kosaka smotra folklora u Mrkonji Gradu 1.7.2023.
Ivana Lazendi uesnik festivala 'areni vokali' u Somboru 4.4.2023.
Preminuo Radoslav Grai 19.3.2023.
Odran godinji koncert KUD-a 'Petar Prvi Karaorevi Mrkonji' 4.2.2023.
Meunarodni knjievni konkurs ljubavne poezije 6.1.2023.
'tembilj' - najbolja predstava na danima pozorita u Mrkonji Gradu 16.8.2022.
Predstava Vija Doloris otvorila Dane pozorita 12.8.2022.
Za renoviranje O Ivan Goran Kovai preko pola miliona KM 4.4.2022.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com