Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 




Hoemo li dozvoliti zloin nad Sanom?

25.8.2010..

Bez zakonskog osnova, bez graevinskog odobrenja, bez ekološke saglasnosti i bez ikakvih najava, nepoznati izvoai radova  probili su put od sela Donja Pecka, preko Maria Rusta do mosta za Vrbljane na rijeci Sani.

Odatle je isjeena šuma u pojasu 20 metara i duine oko 500 metara uzvodno bez ikakve konsultacije i dozvole šumara. Doduše, Ministar Poljoprivrede Šumarstva i Vodoprivrede, Radivoje Brati, izdao je sumnjivo rješenje da se šuma u tom pojasu isjee a da se tom zemljištu promjeni namjena ustupajui ga preduzeu L.S.B. Elektrane Banja Luka. Rješenje je izdato 27.07.2010 a mjesec dana je potrebno da isto postane pravosnano.

L.S.B. Elektrane je ne ekajui da rješenje postane pravosnano šumski pojas ve isjeklo. Isto preduzee je ve prosjeklo put iako nema ni graevinsku dozvolu, niti urbanistiku saglasnost a ni ekološku studiju. 

Suluda ideja da se na rijeci Sani gradi hidroelektrana sprovodi se na silu bez obzira što su graani na javnoj raspravi definitivno izjasnili se protiv te gradnje. Bez obzira što je zvanian stav opštine protiv gradnje i bez obzira što je Koalicija NVO-a za zaštitu Sane organizovala kampanju sa preko 8.000 potpisa graana protiv gradnje.

Na kraju, Okruni Sud u Banja Luci po tubi predstavnika Opštine Ribnik i Koalicije, donio je presudu da se Ekološka studija poništi, uvaavajui argumente, graana, Nevladinih organizacija i Opštine.

Da disharmonija i nedestatak uma bude vei Gornji tok Sane sa izvorima, urbanistikim planom predvia da se od strane Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljea proglasi Parkom Prirode.

Potpuno jasno se vidi nedostatak pravne drave i trule sistema. Dva bitna Ministarstva, predstavnici vlasti koje smo mi birali grubo krše zakon, inei, nevien zloin nad najljepšim i najzdravijim kutkom u Republici Srpskoj. U normalnoj, savremenoj dravi, ovakvi postupci koštali bi ih ne samo silaska s fotelje nego i pristojnog zatvora a u ovoj sklepanoj tvorevini gdje korupcija i kriminal caruju oekivati je da pisac ovih redova bude skraen za glavu.

Poštovani itaoci ove vijesti zapitajte se kamo dalje? Moe li se i kako uspostaviti Zakon? A mi koji smo da se prelijepi izvori zaštite, sauvaju i koriste u svrhu zdravlja, uivanja, eko turizma i dragocjenog prirodnog nasljea, uiniemo sve i boriti se do kraja. Naina ima. Svi koji su za to, dobro su došli i neka se ne plaše. Ministri koji za mjesec dana to više nee biti, u svojoj  nezasitosti i gramzivosti ne prezaju da pljunu na Zakon i zakorae u nešto što nije njihovo pa da nagrabe još ovaj put.

Mrtvo More, Šaka Jada, Nejaki Uroši i Kilavi Radovani, neka ne reaguju - nek svojoj djeci ostave suvu slamu, lampu i buav lebac a Ministri nek se tale sa bogatim biznismenom iz nepoznatog svjeta, mjere kilovate i litre najkvalitetnije pitke vode u Evropi. Sila Boga ne moli ali ni Bog silu ne voli. Onima koji su ovdje došli da prave pravnu dravu oi ne mogu biti zatvorene a nama ruke, snaga i pamet ne smiju biti zavezani

Borislav Jankovi
Alias Boro sa Zelenkovca


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. Moj Boro i ostali zemljaci, tu se radi o dve stvari: jedna, sto je taj ministar ili jos par ljudi strpali hrpu novca sebi u djepove pa ih ne interesuje nikakva domovina, eko sistem itd..drugo sto bi to radili austrijanci? voda, cista voda, osvajanje prirodnih izvora, eksplotacija, to dolazi posle
rodoljub, UNITED STATES29.8.2010. 15:35:06 
2. koka kola i pepsi kompanije kupuju sve izvore po Rusiji i svijetu, a Sana je predivna da se osvoji kolonizira, a samo ce neki drugi imati koristi od toga, da li taj narod iz okolnih sela, sumnjam, treba ih sve objesiti koji dodju bez dozvole naroda ili gurnuti u Sanu hladnu da se malo otrezne
rodoljub, UNITED STATES29.8.2010. 15:37:51 
3. to je zlocin nad prirodom, draguljem nase Krajine i uzeg Mrc-Ribnickog kraja, to je tuga da ne mozete da stanete u kraj toj bagri korunpiranih pohlepaca, ne treba odustati od borbe, treba ih tuziti evropskom sudu pravde za nelegalnost ili ih natjerati na silu da odustanu od toga, obavjestiti stampu
rodoljub, UNITED STATES29.8.2010. 15:42:24 
4. Rijeka Sana je neto naj ljepe to se ovjeku moe dogoditi kada ju posjeti no naalost slabo iskoritena,pa kad nemamo vlastite pameti da to uradimo onda treba pustiti drugom da to napravi a mi emo im biti sluge pokorne i moliti boga da nas ne poalju na biro dok oni uivaju u svemu tome.Pozdrav.
toma22, Hrvatska2.9.2010. 23:10:31 
5. Pozdravljam sve koji su procitali ovaj tekst a posebno one koji su ga komentarisali. S obzirom da se radi o vrlo bitnoj temi i da je Sana jos jedino sto imamo da vrijedi a da je netaknuto, pozivam sviju da se ukljuce u odlucivanju o njenoj sudbini
boro zelenkovac, 19.9.2010. 19:36:02 
6. postovanje!!! puna podrska autoru teksta! gdje je stalo sa presudom okruznog suda u Banja Luci prema vasoj tuzbi (...koalicija) da se ekoloska studija ponisti...!?! dok LOKALNE godine prolaze, dva DOMACA Twins toversa se mogu izgraditi i sa ZLATNIM ruskim krovovima (SNSD trust holding) .../... (1/2
guest, FRANCE21.9.2010. 0:14:25 
7. re:postovanje!!! "GRESITI JE LJUDSKI, ALI U GRESKAMA USTRAJATI OBELEZJE JE LUDAKA" smrt mudroscu! sloboda (pozitivnim) "ludakama" prirode! (2/2)
guest, FRANCE21.9.2010. 0:23:27 
8. Sanu treba sacuvati po svaku cenu. Nazalost unistavanje ove lepotice je uveliko zapocelo izgradnjom ugostiteljskih objekata koji smece i kanalizaciju bacaju direkno u reku. Isto rade i divlji kamperi na Bojinovcima i ribikradice koji iza sebe ostavljaju haos. Puna podrska i zahvalnost Bori.
spucar, CANADA23.9.2010. 17:51:02 
9. Boro, stanovnici Jasenovih Potoka su upoznati sa desavanjima na samom izvoristu i cekaju upute za dalje djelovanje! Nikada nisu bili odlucniji nego sada! Unisteni putevi, oboreni stubovi,... sve to dodatno motivise da sprijece unistavanje jedinog preostalog bogastva kojeg posjedujemo! MOBILIZACIJA
potocarr, 24.9.2010. 12:17:10 
10. Jedan kilometar vaydusne linije od iyvora Sane, nalayi se zaseok Krkljici koji nikada nisu imali struju! A ovi carevi bez imalo stida i ponosa da prave Hidrocentralu, pred kucnim pragom ponosnih mjestana koji ni za sta ne mole. E NECE MOCI GOSPODO..
potocarr, 24.9.2010. 12:32:50 
11. To sto ste zatrpali korito rijeke Mracaj je neoprostivo. Sto ste isjekli pojas sume uz obalu je nevjerovatno. Nesretnici jedni, niste ni svjesni sta ste vec ucinili a jos bi i da dalje nastavljate sa unistavanjem!? Boze mozda im ti oprostis ali mi necemo!
potocarr, 24.9.2010. 12:36:28 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com