Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Zanimljivosti
 

 




Djedovina se voli i pjesmom i priama

28.12.2010..

Podrašnica se mora voljeti i kada je nikoljdanska cia okuje ledenim minusima, i kada  magle, odozgo s Dimitora i Lisine, prekriju dimove seoskih numera uz koje je, u ovoj naseobini mrkonjigradske opštine, danas malo više od hiljadu i dvjesta duša.

Uz bezbroj pria iz ovog sela, posebno onih o strahotama prošlog rata u kojem je porušeno stotinak kua, ak i crkva Pokrova presvete Bogorodice, te o rtvama i patnjama koje su bile sa seljanima svih ratnih godina, ali i mnogih poratnih, jesu i one o ljudima - Podrašanima, koji ne daju da djedovinu iko više voli od njih samih.

Radomir uza je ljekar, supruga mu Mirjana ekonomista, kerka Milana odnedavno inenjer arhitekture, sin arko je student medicine, a mlai Veljko srednjoškolac. Svi oni su u rodnoj Podrašnici. Iako su imali bezbroj prilika da odu iz rodnog kraja, uze su ostale u zaviaju. Tu ive ivot predaka. Dre stoku, oru djedovinu, melju ita u vodenici na potoiu koji im ubori uz kuu. Ne pada im na pamet na odu iz Podrašnice. Baš kao i Sveti Keiu, prosvjetaru, danas direktoru Osnovne škole "Vuk Karadi", koji ve godinama svoju ljubav prema rodnom kraju i talenat za pisanje dijeli s glumcima i pjevaima, zapravo uenicima Osnovne škole u Podrašnici.

"Raspriale se starice", "Nagluvi djeda", "er mi se udaje", "Ne da mi se lei", "Baka kod ljekara", samo su neke od bezbroj pria koje je Sveto Kei napisao i pripremio za mlade talente iz Podrašnice, koji svu svoju raskoš skrivaju daleko od onih koj bi tu djecu, makar nekad, morali bar posjetiti. I darivati im tada makar rijei podrške.

- Sve što danas ine djeca, a svi oni su uenici sedmog razreda, za svoj konaan cilj imaju elju da od zaborava sauvaju vrijeme predaka u kojem su se lijepa rije i dogodovštine prenosile s koljena na koljeno. I nikada nisu zaboravile. Poput poria o svatovima, o tkanju odjee, o uzgajanju konoplje, o mobama. I još o mnogo emu drugom - kae Sveto.

U Podrašnicu, nakon gotovo šezdeset godina odsustvovanja, vratila se Borjana Jankovi. Ni pet godina nije imala kada je otišla iz Podrašnice. Vratila se poslije krvavih devedestih. Došla u Podrašnicu da iz nje nikad i nigdje ne ode. U Podrašnicu se vratila i starica Rosa ivija, koja, iako  u devedeset i osmoj, još uvlai konac u iglu i to bez naoara. Svoju Podrašnicu nije napustio ni Boro Jankovi. Iako su svi objekti njegovog nadaleko poznatog eko-etno-parka Zelenovac od drveta, oni, ipak, nisu zapaljeni za posljednjeg rata. Ljepotu su, eto, znali uvati i cijeniti i hrvatski vojnici koji su ovuda protutnjali. U Podrašnicu su se vratili još mnogi drugi. Bili su daleko od rodnog kraja. Rasuli se po svijetu, a odmah po potpisivanju dejtonskog mirovnog dokumenta došli ponovo u zaviaj.

Danas je u Podrašnici dvadesetak pogona i u njima stotinak zaposlenih. Imaju u Podrašnici i jedino seosko obdanište u Republici Srpskoj. I Udruenje ena, koje od zabrava pokušava sauvatiu sve vrijednosti prošlosti našeg kraja. Danas je u Podrašnici i pria poput one o Dragici, eni Mile Jakice. Ona je, pred sam poetak rata, kupila ikonu Majke boje koja joj je spasila imanje. Kua je ostala itava. I stvari u njoj netaknute. Ništa nije pokradeno.

- Samo je ikona Majke boje, sa ruom koju je neko stavio uz nju, umjesto na zidu, bila na kuhinjskom stolu. Tu smo je zatekli kada smo se vratili... Hrvatski vojnik, najvjerovatnije vjernik, poštedio nam je sve što smo ostavili kada smo krenuli u izbjeglištvo. Najvjerovatnije je taj ovjek mislio da je umjesto Majke boje, koju sam imala, na zid bila okaena rimokatolika ikona Blaene djevice Marije. Nikada nisam mogla ak ni naslutiti da e mi ikona spasiti kuu. Sa zida je više nikad ne skidam - na kraju e Dragica Jakica.

"Fokus", www.fokus.ba


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. Podrasnica - divno mjesto, puno dobrih ljudi. Nadam se da nece dozivjeti sudbinu Baraca, koji polako ali sigurno, iz dana u dan, nazalost gube stanovnistvo a da nista ne cine protiv toga. Veliki pozdrav, vidimo se uskoro.
Donja Pecka, GERMANY30.12.2010. 0:36:00 
2. Mnogi su napustili Podranicu, a zato? To je pitanje za Vlast Republike Srpske.
graanin, Srbija ili Crna Gora30.12.2010. 11:22:41 
3. Pozdrav svima u podrasnici, rodbini, priljateljima i svima...................
Igor Vuk, 31.12.2010. 10:40:20 
4. Podranici i mestima u okruenju potrebno je zaposliti stanovnitvo otvaranjem fabrike za preradu mleka i mlenih proizvoda ili fabriku za preradu mesa i mesnih preraevina a uporedo odobrito povoljne kredite i subvencije za piljoprivredu i stoarstvo zbog bogatih resursa koji se retko gde mogu nai
graanin, Srbija ili Crna Gora31.12.2010. 12:40:27 
5. Podrasnica je jedno od najljepsih sela na svijetu, imaju sve sto je potrebno covjeku za zivot, a moglo bi se i vise ulagati....a i ljudi su dobri i pitomi..
Rodoljub, UNITED STATES3.1.2011. 17:17:05 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Centar za posjetioce Pecka: Prirodna bogatstva nadomak Banjaluke mame posjetioce 26.6.2022.
Pria o najstarijim kovaima varcarskih kosa 12.5.2021.
Pravopis na stepenitu 16.12.2018.
Dalja arheoloka istraivanja i stavljanje u upotrebu kulturno-arheoloke rute na Prizrenu 25.7.2017.
Nikad nije kasno - Emira Veli Sundkvist 24.2.2017.
Brvnara kod Mrkonji Grada za koju zna i Alice Cooper 3.4.2016.
Lani Norveanin vukao za nos pola Beograda 23.3.2016.
Pecka, mjesto gdje se domainski odnose prema prirodi i ljudima 21.11.2015.
Bitno je da se kopa i da se radi. Do tada 'Arrivederci!' 15.10.2015.
Kuna muzika produkcija (3) 19.3.2013.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com