Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Kotlaja najbolji kosac, a Stankovi prvi delija

4.7.2011..

Blao Kotlaja iz Pljevalja, kosibaša, pobjednik je ovogodišnje turistiko-sportske manifestacija "Dani kosidbe Balkana 2011".

Ova smotra još nosi naziv Memorijal "Lazar Laketa", a snagu i vještinu u runom košenju trave kosom kovanciom odmjerilo je dvadeset kosaca iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

Inae u Turistikom centru "Balkana" kod Mrkonji Grada u subotu je sve bilo u znaku kose i košenja trave. Padinama Balkane orila se kosaka pjesma "Oj, kosibašo uvaj lea, daleko je mea...". Fijukale su kose, padali otkosi planinske trave, odzvanjao zvuk oštrenja kose, lila znoj niz lice kosaca... Ljudske ruke i mišice još jednom su bile jae i bre od mašina.

Drugo mjesto zauzeo je prošlogodišnji pobjednik Milorad Sladojevi iz Šehovaca kod Mrkonji Grada. Zanimljivo je da on parcelu površine od 210 kvadrata pokosio prvi za samo 11,30 minuta. Meutim, po ocjeni irija, to nije bilo dovoljno da zauzme prvo mjesto, jer je Kotlaja po mišljenju irija "nie" pokosio parcelu, ali je od Sladojevia imamo lošije vrijeme za jedan minut. Tree mjesto pripalo je koscu iz Pljavalja Miloradu Gazdiu, koji je godinama na Balkani meu tri prvoplasirana kosca.

Pobjedom na Balkani Blao Kotlaja bio je prezadovoljan, jer je konkurencija bila izuzetno jaka.

- Imao sam dosta tešku parcelu, ali sam uspio da je dobro i nisko pokosim. Pobjeda mi mnogo znai i podsticaj mi je da se i dalje takmiim, a prvo veliko iskušenje imau za sedam dana na takmienju "Prva kosa Crne Gore" u Pljavljima. Nadam se pobjedi, jer sam se za ovu sezonu dobro pripremio - rekao je Kotlaja.

Milorad Sladojevi rekorder je po broju pobjeda na Balkani, ali i na "Danima kosidbe na Rajcu" u Srbiji.

- Nisam nezadovoljan drugim mjestom. Imao sam izuzetno lošu parcelu, sa mnogo krtinjaka. Dao sam sve od sebe i uspio sam da je pokosim za 11,30 minuta. Za ovu sezonu pripremio sam se dobro i vjerujem da i na sljedeim takmienjima nee izostati dobri rezultati - vjeiti je optimista Sladojevi.

U "stroju" dvadeset kosaca sa 77 godina najstariji je bio Stojan Vraar iz Boca, a najmlai šesnaestogodišnji Mrkonjiani Pea Kreka.

- Imam šesnaest godina, druenje sa kosom poeo sam od svoje deset godine. Volim da kosim i da se takmiim. Dobro sam se pripremio za ovo takmienje, ali pored iskusnih kosaca teško je bilo oekivati plasman meu prva tri kosca - rekao je Kreka.

Po završetku takmienje u runom košenju kosci su se takmiili u višeboju; traanju, skoku udalj, bacanju kamena s ramena, obaranju s brvna...

U tim disciplinama najviše uspjeha imao je kosac iz Teslia Jadranko Stankovi, kojem je dobar plasman u košenju i višeboju donio laskavu titulu delije Balkane.

- Presrean sam. Nisam oekivao ovo priznanje, jer mi je ovo prvi pu da se takmiim na Balkani. Ovo je najbolja manifestacija na kojoj sam uestvovao - tvrdi Stankovi.

U sklopu manifestacije odrana je Peta kosaka smotra folklora "Kosa", na kojoj su nastupili KUD "Mladost" iz Krepoljina, "Vlastimir Pavlovi-Carevac" iz Smoljinca u Srbiji, "Nikola Kokoša" iz Šipova i "Petar Prvi Karaorevi Mrkonji" iz Mrkonji Grada.

Spomen - ploa


Prije poetka manifestacije na Balkani je otkrivena spomen-ploa Lazaru Laketi, jednom od utemeljivaa manifestacije i nekadašnjem šampionu Evrope, koji je poginuo u Odbrambeno-otadbinskom ratu.

Slobodan Daki ("Glas Srpske", www.glassrpske.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Dvije optine u Republici Srpskoj zabranile rad nedjeljom 11.12.2019.
Mrkonjiani dobrovoljno darivali krv - prikupljeno 30 doza 9.12.2019.
Sanacija puta od Novog Naselja prema ehovcima i Trijebovu 1.12.2019.
Nikievi: treba brendirati mrkonjiku ljivovicu 21.11.2019.
Mrkonji Grad zavijen u crno nakon pogibije sugraana 10.11.2019.
Rekonstruisano djeije igralite u naselju Rijeka 1.11.2019.
Tender poniten, opasni medicinski otpad pokupljen 28.10.2019.
Maliani Djeijeg vrtia 'Milja ukanovi' obiljeili djeiju nedjelju 15.10.2019.
Realizovan projekat 'Djeiji osmijeh' Omladinske banke Mrkonji Grad 19.9.2019.
Informativni sastanak za potencijalne podnosioce prijava za dodjelu bespovratnih sredstava 29.8.2019.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com