Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Hrvatski novinar Margeti: Hrvatska sakrila 'topnike dnevnike' o Oluji

26.11.2012..

Novinar i publicista iz Zagreba Domagoj Margeti izjavio je da je Hrvatska, u vreme kada je premijer bio Ivo Sanader a predsednik Stjepan Mesi, sakrila od Haškog suda "topnike dnevnike" vezane i za delovanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markaa.

Margeti je, u sinonoj emisiji "Da, moda ne" na RTS-u o oslobaajuoj presudi u Hagu Gotovini i Markau za zloine nad srpskim civilima u "Oluji", rekao da je tada na vlasti bio HDZ i da su Mesi i Sanader "smišljeno tvrdili su da u arhivama ministarstva odbrane Hrvatske nema tih dokumenata".

On je naveo da je "to bila la", dodavši da je razgovarao sa svedokom koji je Haškom tribunalu dostavio šezdesetak stranica svog svedoenja u kome se vidi ko je i na koji nain odneo "topnike dnevnike".

Margeti je, na elei da otkrije ime svedoka zbog bezbednosti, kazao i da se u tom svedoenju vidi "po ijem nalogu" je to uraeno.

- U tom svedoenju su bili i vrlo detaljni podaci o skrivanju Gotovine, odnosno da su ga skrivale hrvatske obaveštajne slube i do kog datuma se skrivao u samoj Hrvatskoj uz znanje Sanadera i Mesia - rekao je Margeti.

On je objasnio da "topniki dnevnici" sadre podatke "o korišenju materijalnog tehnikih sredstava, koliko granata je i gde palo, u koji rejon, koliko je koji zapovednik duio i koliko vratio sredstava...", na osnovu ega se moe sagledati vojna operacija.


Margeti je kazao da je "alosno za tu presudu i uopšte za procesuiranje za ratne zloine na ovim prostorima što su rtve uvek problem i politike trgovine", dodavši da je "to sluaj i sa predmetom Mrkonji Grad", odnosno zloinom nad srpskim civilima.

Margeti: Dodikove "kalkulacije" s Kotromanoviem blokirao sluaj "Mrkonji Grad"

On je u emisiji pokazao "papir" za koji je rekao da ga je dobio u institucijama Republike Srpske optuivši pri tom predsednika RS Milorada Dodika da je zabranio da se taj sluaj procesuira zbog njegovih "kalkulacija" sa sadašnjim ministrom odbrane Hrvatske Antom Kotromanoviem.

- Dodik je naredio da se predmet Mrkonji Grad skriva i ne procesuira radi njegovih odreenih politikih kalkulacija sa Kotromanoviem - rekao je Margeti zaloivši se za procesuiranja "bez politikih kalkulacija" svih koji su poinili ratne zloine u regionu tokom devedesetih godina prošlog veka.

U istoj emisiji je gostovao i predsednik "Veritasa" Savo Štrbac koji je podsetio da su "topniki dnevnici" moda jedina mogunost, u skladu sa pravilima Haškog suda, za obnavljanje procesa Gotovini i Markau.

Tanjug, Blic, www.blic.rs


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. Dobra li vakta za one koji nemaju obraza.Obraza ne imadose delati,obraza nemaju ni oni koji dre kantar prvde u svojim rukama,obraza nemaju svi oni koji,iz bilo kojih razloga, prikrivaju zloin.Neka je vjena slava muenicima koji na svirep nain skonase,ne smijemo ih zaboraviti,ako imamo obraza.
Gerzovac, Srbija ili Crna Gora27.11.2012. 9:19:30 
2. E moj Gerzovac udni su putevi gospodnji. Masakr koji se dogodio u Mrkonji Gradu ne zastareva nikad . Proklet bio onaj ko ga zatakava i stiie ga kletva Kosovska makar do devetog kolena. Nisam sujeveran ali ko sprei procesuiranja ili u tom uestvuje nisam siguran u njegov miran san.
GRAANIN, Srbija ili Crna Gora28.11.2012. 10:35:20 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Otvoren poziv za projekte i mikrobiznise Omladinske banke 20.4.2024.
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Sjeanje na jedan od najtunijih dana Mrkonji Grada 13.6.2023.
Obiljeen Dan pobjede nad faizmom 10.5.2023.
Ramazanski bajram: naelnik posjetio glavnog imama 20.4.2023.
Gojko Grabe izabran za predsjednika Crvenog Krsta RS 2.2.2023.
Paketi za 43 porodice iz Mrkonji Grada povodom Boia 6.1.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com