Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Kinezi u maju alju prijedlog za autoput

12.3.2014..

JP "Autoputevi RS" od kineske kompanije "Sinohydro" do kraja maja oekuje da dostavi prijedlog i finansijsku konstrukciju projekta izgradnje dionice autoputa od Banjaluke do Mliništa.

"Ideja je da oni ponude kredit kineske banke po veoma povoljnim preferencijalnim uslovima i ve su obavljeni razgovori na nivou Ministarstva finansija i ambasada", rekao je Dušan Topi, direktor JP "Autoputevi RS".

On istie da su Kinezi jako zainteresovani za taj projekat te da je sa predstavnicima te kompanije obavljeno ve nekoliko razgovora o temi izgradnje autoputa Banjaluka - Mliništa.

U Vladi RS nam je potvreno da je Ministarstvo finansija RS, Ambasadi Kine ve poslalo pismo u kojem izraavaju zainteresovanost za povlaenje kredita kineskih banaka po preferencijalnim uslovima za infrastrukturalne projekte u jugoistonoj Evropi, od dva odsto kamate na rok otplate od 20 godina.

Nezvanino saznajemo da bi projekat autoputa Banjaluka - Mliništa kroz RS trebalo da bude realizovan kroz lotove i to na nain da se u narednih najdalje dvije godine uradi prvo obilaznica oko Banjaluke.

Prema planovima, trasa dionice budueg autoputa trebalo bi da ide od mjesta Glamoani, kod Banjaluke, preko Kola i platoa Manjae, te dalje zapadno od Mrkonji Grada do mjesta Barai i dalje prema granici sa FBiH. Tako je predvieno Prostornim planom RS uz varijantu da se dionica autoputa od Baraa, kod Mrkonji Grada, usmjeri ili prema Glamou ili prema Kupresu.

Ovaj put bi išao kroz FBiH, koja bi bila nadlena za odreivanje trase i izgradnje te dionice, a zatim kroz Hrvatsku do Splita koja e takoe odluivati o svom dijelu.

Inae, ovaj autoput bie izuzetan graevinski izazov s obzirom na to da se radi o kompleksnom projektu zbog veoma zahtjevnog terena. Sama trasa kroz RS bila bi u duini od oko 100 kilometara, zatim oko 30 kilometara kroz FBiH, a ostalo kroz Hrvatsku.

Iskustva nekih zemalja EU sa kineskim bankama i kompanijama su da se njihovim kreditnim sredstvima finansira od 30 do 40 odsto, a ostalo bi bile obavezne obezbijediti vlade bilo vlastitim sredstvima ili kreditima kod drugih banaka. Autoput Banjaluka - Mliništa - Split kineska kompanija od poetka posmatra kao jedinstven projekat i iz tih razloga FBiH je ve poela s izradom projekte dokumentacije zajedno sa Splitom.

Topi je najavio i da e ove sezone poeti radovi na dionici autoputa od Banjaluke do Prnjavora te da se samo eka da Dom naroda parlamenta BiH odradi svoj dio posla i usvoji sporazum sa EBRD-om kako bi ga Predsjedništvo BiH moglo ratifikovati.

Uroš Vuki ("Nezavisne novine", www.nezavisne.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. Daj Boze, ali kad ja kao okorjeli optimista sumnjam u isplativost ovog projekta, hm...mislim cak da smo jedne prilike na chat-u zbijali sale na ovu temu, kao "Izlaz/Exit/Ausfahrt Donja Pecka" itd...
Donja Pecka, 12.3.2014. 16:11:44 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Stacionarni radari od danas u Mrkonji Gradu, ipovu i Ribniku 17.10.2022.
Javne povrine u Mrkonji Gradu kontrolie 46 kamera 30.9.2021.
Zimsko ienje gradskih saobraajnica i lokalnih puteva 25.11.2020.
Poelo nasipanje lokalnih kategorisanih i nekategorisanih puteva 1.5.2020.
Sanacija puta od Novog Naselja prema ehovcima i Trijebovu 1.12.2019.
Rekonstrukcija asfaltne podloge u Brki Bati 25.7.2019.
Vodostaji u Srpskoj u porastu, u Jezeru poplavljeno 20 kua 4.2.2019.
Uskoro gradnja mosta preko Crne Rijeke 19.8.2018.
Povrijeenog konopcem izvukli iz korita Crne rijeke 20.8.2017.
Asfaltiran put Surjan-Racune 3.5.2017.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com