Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 




Zaustavite nelegalnu gradnju MHE Medna!

25.3.2015..

Više od 200 graana i aktivista okupilo se danas na izvorištu rijeke Sane, u Donjim Vrbljanima kod Ribnika. Oni su, zajedno sa mještanima, protestovali protiv izgradnje MHE „Medna“, na samom izvorištu rijeke.

-Ako gradnja ne prestane Sana e biti uništena, a to e biti sramota cijele drave. Ovo e biti spomenik ljudskoj gluposti, i kad se napravi, morae se zatvoriti, poruka je sa ovog skupa.

Ekolozi, koji ve mjesecima vode aktivnosti protiv izgradnje minihidroelektrane u zoni koja je prostornim planom predviena da bude proglašema zaštienim podrujem prirode, istiu da koncesionar, „LSB Elektrane“ iz Banja Luke, plaa Republici Srpskoj koncesionu naknadu 7%, a Republika Srpska plaa investitoru, samo kroz subevenciju, 5,5 puta više nego što je koncesiona naknada!

Korist koju e od svega imati Republika Srpska bie neznatna, jer e uništiti rijeku Sanu na njenom najistijem dijelu. Investitoru iza kojek stoji austrijska kompanija Kelag, moraemo platiti 12.500.000 KM, tvrde iz Koalicije za Sanu, jer e RS kroz subvencije investitoru isplatiti 5 puta više novca nego što e dobiti kroz koncesionu naknadu.

To znai da za petnaest godina, koliko se investitoru garantuje subvencija, koncesionar plaa Republici Srpskoj oko 3.000.000 KM, a od Republike Srpske, odnosno njenih graana, po osnovu subvencije (razlike garantovane i trišne cijene) e dobiti oko 15.500.000 KM!

-Bosna i Hercegovina ve kao drava izvozi elektrinu energiju, trebali bismo se okrenuti obnovljivim izvorima energije i da odustanemo od ovako štetnih projekata, kae Nataša Crnkovi iz Centra za ivotnu sredinu Banjaluka.

Koalicija za zaštitu, Sane koju ine 23 udruenja ljubitelja prirode i sporta, zajedno sa Opštinom Ribnik ve šest godina pokušava da sprijei ovaj zloin protiv prirode i graana Republike Srpske. Trenutno, Koalicija za zaštitu Sane sa opštinom Ribnik na sudu u Banjoj Luci ima pet pravnih postupaka protiv izgradnje navedene MHE.

-Trenutno smo sad na Okrunom sudu u Banjaluci, protiv ekološke dozvole i protiv Vlade koja je produila koncesiju sa 30 na 45 godina, istie Goran Krivi iz Koalicije za zaštitu Sane.

Izvorište rijeke Sane je trebalo da postane nacionalni park prirode, a sada mu prijeti katastrofa. Nještani tvrde da je nekoliko kua ve ostalo bez vode, jer  investitor namjerava da vodu sa izvora  preusmjeri u tunel koji je u izgradnji. Tako bi oklna sela mogla da izgube pristup gornjem toku Sane, koja je toliko ista da se voda  moe piti direktno iz rijenog korita. Zbog gradnje su im ugroene i kue, koje se danima tresu od detonacija.

Protiv izgradnje se oštro protivi i lokalna vlast. Nejasno im je kako Vlada moe da dozvoljava gradnju elektrane na mjestu koje  po svim planovima treba da bude park prirode.

-U prostornom planu RS ovo je predvieno kao park prirode i u planovima našim opštinskim tako da emo pokušavati sauvati ovo malo prirode što imamo, kategorian je naelnik Ribnika Goran Savi.

Koncesionar i investitor, LSB Elektrane, saopštili su danas da posjeduju svu potrebnu dokumentaciju i dozvole.

Mještani i ekolozi tvrde da je republika vlast korumpirana i da su mirni protesti bili samo upozorenje. Najavili su i oštrije mjere, ako gradnja ne bude zaustavljena.

Izvor: www.istinito.com


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com