Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Danas Dan rijeke Sane i Svjetski dan ivotne sredine

6.6.2016..

Danas 05.06.2016. godine je Dan rijeke Sane, a ujedno i Svjetski dan ivotne sredine. Koalicija za Sanu ve sedam godina ukazuje na uništavanje rijeke Sane i pokušava da nadlenim organima da do znanja da se gornji tok rijeke Sane treba proglasiti parkom prirode.

Uprkos injenici da je rijeka Sana prema Prostornom planu Republike Srpske, prethodnom do 2015. godine i novom 2015-2025. predviena da se proglasi parkom prirode, uprkos injenici da je prema Uredbi o klasifkaciji voda i kategorizaciji vodotoka ona u prvoj klasi, uprkos jednoglasnom protivljenju Skupštine opštine Ribnik za izgradnju hidroelektrana na rijeci Sani, uprkos stalnom protestu graana protiv izgradnje hidroelektrane „Medna“, uprkos ukazivanjima Koalicije za Sanu na nepravilnosti u dokumentaciji i dozvolama,  uprkos ukazivanjima na vrijednosti rijeke Sane – nadleno Ministarstvo za prostorno ureenje, graevinarstvo i ekologiju izdaje investitoru ekološku dozvolu i djelimino rješenje za graenje.

Hidroelektranu  “Medna” na samim izvorima rijeke Sane gradi investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke (BiH/RS) pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana (Slovenija) vlasništva KI-KELAG INTERNATIONAL GmbH (Austrija) koji kako naglašava ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar oki vana kompanija koja poveava energetsku sposobnost iz obnovljivih izvora energije u Republici Srpskoj.  Koalicija za Sanu je u više navrata dokazala da to nije tano i da takav objekat ne samo da e negativno uticati na ekološkom i socijalnom nivou tog podruja i same Republike Srpske, ve da e se i negativno ekonomski odraziti na sam budet Republike Srpske koji e prema Studiji ekonomske opravdanosti za društvo izgradnjom hidroelektrane „Medna“ biti u minusu više od 1 000 000,00 KM.

Na Dan Sane i Svjetski dan ivotne sredine Koalicija za Sanu zahtjeva da se takvi objekti koji poveavaju energetsku sposobnost tj. poveavaju depove stranih investitora, a uništavaju naše prirodne lijepote zaustave od izgradnje i da se gornji tok rijeke Sane proglasi parkom prirode kako je i predvieno Prostornim planom RS.

Koalicija za Sanu je još 2012. godine pokrenula inicijativu za prethodnu zaštitu izvorišta i gornjeg toka rijeke Sane, prema nadlenom ministarstvu, ali nakon etiri godine dalje od naše inicijative se nije pomaklo.

Iz Kolicije za Sanu ovim putem poruuju da nee odustati od odbrane rijeke Sane i pozivaju sve opštine, gradove, graane i graanke u njenom slivu i šire da stanu u spas rijeke Sane koja je jedno od najvrijednijih prirodnih bogatstava naše zemlje koje treba ouvati.

Izvor: www.infoprijedor.com


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com