Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 




Odran Aranelovdanski vaar

25.11.2016..

Na etvrtom Sajmu poljoprivrednih proizvoda Aranelovdanski vašar danas u Mrkonji Gradu predstavljene su narodne rukotvorine, tradicionalna jela, zanatski proizvodi, razne vrste rakija i med.

Uz bogate trpeze, neizostavna je bila igra i pjesma lokalnih kulturno-umjetnikih društava.

Prema ocjeni lanova irija Ninoslava Nikievia iz Beograda i Nermine Spaho iz Sarajeva, najkvalitetniju šljivovicu imao je Gojko Jovi iz Mrkonji Grada, najbolju kruškovau eljka i ore Landeka iz Ribnika, najbolju jabukovau Mile Grujii iz Potkozarja, a najbolju drenovau Nikola Grubor iz Drvara.

Nagraeni su dobili novane nagrade.

Jovi, ija je šljivovica bila najbolja i koji je ujedno i predsjednik Udruenja voara, proizvoaa rakija i drugih proizvoda "MG Savka", kae da je ovaj kraj poznat po kvalitetnoj šljivovici.

"U proizvodnji rakije je bitno da je zdrav i ist plod, da se šljiva ukomi, pee po tehnološkim propisima i da odlei u buretu. Imam razne vrste rakija krušku, jabukovau, dunjevau i do sada sam dobio dosta nagrada za njihov kvalitet", kazao je Jovi.

oro Cviji iz Mrkonjia proglašen je za najboljeg "gradimira" Republike Srpske, jer je pokazao najviše umijea prilikom ocjenjivanja jaine mrkonjike šljivovice.

U sklopu današnjeg Aranelovdanskog vašara odran je festival domae rakije, Etno-festival "Jabuka", Dani meda, te Izloba rukotvorina "Zlatni prsti".

lanice Udruenja ena "Naša ena" iz sela Podrašnice i ove godine donijele su kvalitetnu domau hranu.

"Prezentujemo stara, domaa jela, sve je prirodno. Donijele smo i naše rune radove - pletiva, heklanja, tkanja", navela je predsjednik Udruenja Borjana Jankovi i dodala da ovaj kraj ima potencijale za razvoj turizma.

Najljepši domai hljeb napravila je Ana Janji iz Brkog, a najljepšu kukuruzu Kolo srpskih sestara "Roenje Presvete Bogorodice" iz Mrkonji Grada.

Najljepšu pogau napravile su ene iz Kola srpskih sestra "Blaga Marija" iz Orahovljana, a najljepši suvenir Ostoja Anti iz Šipova.

Najljepši štand imali su Boo Vlai iz Trebinja i Radovan Vuenovi iz Mrkonjia. Posebnu je panju skrenuo Vlaiev najljepši štand sa proizvodima od smokve.

"Preraiva sam smokve. Došao sam na festival da vidim kvalitet moje rakije. Donio sam slatko, pekmez, likere, rakiju od smokve, kao i brašno od smokvinog lista", rekao je Vlai i dodao da bi za rakiju od smokve trebalo izdvojiti oko 50 evra.

Neizostavan i ove godine na ovoj manifestaciji bio je Milenko Milovac iz Šipova, poznat po svojim proizvodima od drveta.

"esto kaem da je ovaj kraj najvee etno-selo na svijetu, poev od planine Manjae do Vitoroga. Donio sam danas kašike, anke, kao i pticu od drveta da podsjetimo turiste da ove ima najviše vrsta ptica, meu kojima je veliki tetrijeb rijetka zaštiena vrsta", rekao je Milovac.

ane Jakši na vašar je donio bogatu paletu proizvoda od meda. Kazao je da pele uzgaja na porodinom imanju u mjestu Sokolac kod Šipova.

"Dugo se godina bavim pelarstvom. Poznato je da je med lijek. Redovnom i pravilnom upotrebom pelinjih proizvoda /propolis, matina mlije, polenov prah/ ovjek moe da rješava mnoge zdravstve probleme", istakao je Jakši.

Posjetioci vašara mogli su danas da litar rakije od šljive kupe za 10 KM, kilogram meda i medovau za 15 KM, drenju za 20 KM, jabukovau i dunjevau za 10 KM.

Pekmez od drenia i šipaka košta 10 KM, a od šljiva pet KM. Za janjski tronoac trebalo je izdvojiti 200 KM, za kašiku preklapau 10 KM, a za anak 20 KM.

Današnju manifestaciju organizovala je Agencija za privredni razvoj u saradnji sa opštinom Mrkonji Grad, Sportsko-kulturnim centrom "Petar Koi", Udruenjem pelara "Matinjak" i Udruenjem voara, proizvoaa rakija i drugih proizvoda "MG Savka".

Pokrovitelji manifestacije su opština Mrkonji Grad, Ministarstvo trgovine i turizma, te Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Izvor: www.mrkonjic-grad.rs.ba


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com