Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Odrana sveana akademija

6.2.2020..

U Kulturnom centru "Petar Koi" sino je odrana sveana akademija povodom Dana opštine Mrkonji Grad, a koji se obiljeava u znak sjeanja na 4. februar 1996. godine, dan kada su se stanovnici vratili na svoja ognjišta poslije petomjesenog izbjeglištva.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihako-petrovaki Sergije, rekao je da je  Mrkonji Grad istinski stradalnik ovog vremena, ali i grad heroj u kojem je ivot nadvladao smrt, a vjera – sumnju.

"Sabrali smo se na akademiji da se prisjetimo zajedniki proivljene nesree i da sebi i drugima ponovimo davno izreenu istinu da sve moemo kada smo zajedno i da nema tog iskušenja koje nismo u stanju zajedniki prebroditi - slogom, vjerom i ljubavlju", rekao je vladika Sergije u besjedi.

Predsjedavajui Savjeta ministara Zoran Tegeltija, koji je bio naelnik ove opštine, podsjetio je prisutne na to da je donosio mnoge odluke, ali da je posebno ponosan na odluku da 4. februar bude Dan opštine Mrkonji Grad.

"Sasvim sam siguran da je to datum bez kojeg ne bi bilo više ovog grada. Ako ikad zaboravimo da se naš grad ponovo stvorio 4. februara, onda emo izgubiti sebe i identitet. Naša je obaveza da djecu koja ne pamte slike razorenog grada podsjeamo u kakav su se grad naši ljudi vratili", poruio je Tegeltija.

Naelnica opštine Divna Anii rekla je da je Dan opštine prilika za prisjeanje na stradale, ali i za sumiranje rezultata rada iz prošle godine.

"U prošloj godini smo imali 3.974 zaposlena lica, a to je najvei broj od 2010. godine. Uloeno je oko 2,5 miliona KM u razne kapitalne projekte i trudili smo se da obuhvatimo razliite sfera ivota", navela je Aniieva.

Na sveanoj akademiji poveljama opštine nagraeni su zasluni pojedinci i kolektivi.

Povelju poasnog graanina opštine Mrkonji Grad sa zlatnim simbolom opštine za izuzetna djela dobili su predsjednik Srbije Aleksandar Vui, predsjednik Republike Srpske eljka Cvijanovi i vaterpolisti Duško i Gojko Pijetlovi.

Povelju opštine Mrkonji Grad sa zlatnim simbolom opštine za izuzetna ostvarenja dobili su preduzee za preradu drveta "Iskra MG" i italijanska firma za proizvodnju drvenih dijelova za stolice "Provud".

Povelju zaslunog graanina opštine Mrkonji Grad sa zlatnim simbolom opštine dobio je privrednik Miroslav Pekez.

U umjetnikom dijelu programa uestvovali su Srpsko pjevako društvo "Jedinstvo", glumica Ljiljana Blagojevi i Djeiji hor "Mali princ" iz Mrkonji Grada.

Sveanosti u Kulturnom centru "Petar Koi" prisustvovali su potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske eljka Stojii i naelnici susjednih opština.

U Mrkonji Gradu otkrivena je jedna od najveih grobnica u Republici Srpskoj u proteklom ratu u kojoj je pronaeno 181 tijelo, a u manjim grobnicama još 176 tijela civila.

Tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kua ošteeno i opljakano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM. Iako se zna ko su poinioci, za zloine u Mrkonji Gradu niko nije odgovarao.

Izvor: www.mrkonjic-grad.rs.ba


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com