Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 
rtve zasluuju pravdu

10.10.2005..
Na dananji dan prije deset godina Hrvatska vojska i Hrvatsko vijee odbrane, pripomognuti Nato snagama, okupirale su Mrkonji Grad.

Nakon jednomjesenih tekih borbi, kada se podno Lisine sruilo dvadeset hiljada granata, jedinice Vojske Republike Srpske u jutarnjim asovima povukle su se sa poloaja.

Bio je to epilog operacije "Maestral" i "Juni potez" - isplanirane u komandi Operativne grupe u ipovu, koje je okupirano mjesec dana ranije - iji je komandant bio general eljko Glasinovi. Operaciju je vodio tab u kojem su bili generali Ante Gotovina, Rahim Ademi i Ljubo esi-Rojs.

Po prianju preivjelih svjedoka, kljuni dogaaj za odmazdu nad nedunim srpskim civilima dogodio se upravo 10. oktobra, kada je Mrkonji Grad okupiran. Toga dana poginuo je brigadir Andrija Matija-Pauk, zamjenik komandanta etvrte gardijske brigade iz Splita. Njegova pogibija bila je, najvjerovatnije, povod hrvatskim vojnicima za odmazdu

Starica Mileva upi, ija su dva sina, Stevo i ivko, pronaeni u masovnoj grobnici, dok je tijelo treeg, eljka, naeno u jednoj manjoj u selu Surjan, nedaleko od porodine kue u Gustovari, nada se da e pravda stii zloince.

"Moja djeca nikome nita nisu bila duna. Zloinci su mi unitili zdravlje i volju za ivotom", kae Mileva.

Naime, po povratku u svoj grad, 4. februara 1996. godine, nakon petomjesenog izbjeglitva, Mrkonjiani su u Pravoslavnom groblju nali masovnu grobnicu. Iz grobnice, najvee u Srpskoj, ekshumirano je 181 tijelo. Svi identifikovani su bili srpske nacionalnosti, a nalozi patologa dr Zorana Stankovia pokazali su da je veina rtava muena, pa potom ubijena.

Najstariji meu ubijenima bio je Jovo Lazendi iz Podbrda, koji je imao 91 godinu, a od ena Ljubica Oroz iz Boca, devedesetogodinja starica. Poslije otvaranja masovne grobnice na Pravoslavnom groblju, pronaena je jo jedna manja u muslimanskom groblju. Iz nje je ekshumirano est rtava.

Petar Mitri iz Mrkonji Grada kae da e se stalno sjeati 2. aprila 1996. godine, kada je ekshumirano tijelo njegovog brata Duka, kao i brae od strica, Petra i Milorada.

Kompletnu dokumentaciju o zloinima u Mrkonji Gradu, sa imenima odgovornih, Vlada Republike Srpske dostavila je prije pet godina Hakom sudu. Uprkos dokazima o zvjerstvima, niko jo nije odgovarao. A da je zloin poinjen mogao se uvjeriti i predstavnik Tribunala Don Gernes, u proljee 1996. godine, kada je prisustvovao ekshumaciji iz masovne grobnice.

"Prisustvovao sam ekshumaciji. Bili su to najtei trenuci za nau porodicu... Mrkonji Grad je bio zavijen u crno. Vidio sam stravine slike, izmasakrirana tijela", pria Mitri.

Nije mu jasno, kae, zato za genocid u Mrkonji Gradu niko nije odgovarao. Tim prije, jer o kakvim zloinima se tu radi mogli su se da uvjere i mnogi predstavnici meunarodnih organizacija i Hakog tribunala, koji su prisustvovali iskopavanjima iz masovne grobnice prije devet i po godina.

Mnogo je potresnih pria ljudi iji su najmiliji ubijeni tokom okupacije mrkonjike optine, u jesen 1995. godine.

U Surjanu, dvadesetak kilometara od Mrkonji Grada, na zgaritu zapaljene kue Pantelije Grmaa, pronaeni su ugljenisani leevi, njegov, njegove supruge Save i roaka, Jele i Radojke Jorganovi, Branka, Nevenke i Radojke Roi i Branka Kudre, kao i Radojke Roi, zajedno sa invalidskim kolicima u kojima se od svoje sedme godine jedino mogla kretati, a ubijeni su joj tada i roditelji.

Na podruju optine u vie manjih grobnica pronaeno je jo 295 tijela ubijenih srpskih civila i vojnika. Iz masovne grobnice jo nisu identifikovana tijela 30 rtava.

Uz ljudske rtve, pretrpljena su i stravina razaranja. Gotovo pola godine hrvatske snage sistematski su palile i ruile, pljakale... Procijenjena je teta od oko milijardu maraka.

Za rtve iz masovne grobnice i stradale u okupaciji mrkonjike optine danas e se u kapeli Pravoslavnog groblja sluiti parastos. Delegacije optine i Borake organizacije poloie cvijee na spomen-obiljeja.

S. Daki, "Glas Srpske"


 

Podijeli na Facebook-u

Slanje komentara na ovu vijest nije omogueno.
 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Odrana kosidba na Rajcu 20.7.2021.
Obiljeeno 25 godina od eshumacije najvee masovne grobnice u Srpskoj 1.4.2021.
Odrana promocija projekta 'Misli o prirodi' 12.3.2021.
Odrano 'Podraniko prelo' 3.12.2020.
Uenici Mainske kole napravili oglasne table 4.11.2020.
Frizeri prikupili 4.500 KM za djecu sa potekoama u razvoju 22.10.2020.
U ponedjeljak 28. septembra obuka o uzgoju ribe 24.9.2020.
UNICEF BIH donirao Centru za socijalni rad raunarsku opremu 6.8.2020.
Kompanija M:tel optini Mrkonji Grad donirala sportsku opremu 31.7.2020.
Polaganjem vijenaca obiljeen Dan pobjede nad faizmom 11.5.2020.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com