Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 
Zajednika pomo za povratnike

10.11.2007..

Izbjeglicama iz sela Liskovica, zainteresovanim da se vrate na svoja ognjita, izgradnjom puta i dovodom elektrine energije u narednom periodu bie omogueni uslovi za povratak i ivot na ovom podruju, rekao je Miroslav Bulii, generalni konzul Republike Hrvatske u Banjaluci, na jueranjem sastanku odranom u optini Mrkonji Grad.

Sastanku sa predstavnicima nadlenih ministarstava Vlade RS i Vlade Hrvatske prisustvovalo je vie od 60 izbjeglica iz sela Liskovica, udaljenog 10 kilometara od Mrkonji Grada. U Liskovici je prije rata ivjelo 186 hrvatskih porodica, a do danas je obnovljeno samo osam kua.

"Ovo je prvi pokuaj da povratnicima ovog sela pruimo mogunost da, sukladno propisima koji vae i u RS i u Hrvatskoj, iskau svoju volju za povratkom i obnovom kua i ukoliko sve bude onako kako smo isplanirali, vjerujem da emo na proljee imati jednu dosta svjetliju sliku", naglasio je konzul Bulii.

Perica Koljanin, rukovodilac banjaluke kancelarije Ministarstva za izbjegla i raseljena lica u Vladi RS, je naglasio da je Vlada obeala pomo u izgradnji infrastrukture u selu Liskovica, kako bi se omoguili uslovi za povratak izbjeglica.

"Premijer Dodik je obeao da e Vlada finansirati izgradnju infrastrukture, odnosno dovod elektrine energije u onom obimu u kome bude povratka, to znai da e rjeavanje pitanja elektrine energije pratiti sistem povratka na ovo podruje", istakao je Koljanin.

I Vlada Hrvatske e putem programa pomoi u obnovi kua dati doprinos za povratak u selo Liskovica davanjem donacija graevinskog materijala. To je potvrdila Ana Marija Radi, naelnica Odjeljenja za prognanike, povratnike i izbjeglice u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka u Vladi Republike Hrvatske.

"Kroz taj program do sada je obnovljeno ukupno oko 2.000 kua, a za sljedeu godinu planiramo isporuke za jo najmanje 500 kua. Potrebno je samo da nam se izbjeglice koje ele pomo obrate sa zahtjevima", navela je Radieva i dodala da Ministarstvo do sada gotovo uopte nije imalo zahtjeva mjetana iz ovog sela.

Nakon razgovora sa nekadanjim iteljima sela Liskovica, predstavnici hrvatskog Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka podijelili su im obrasce kako bi mogli konkurisati za pomo.

Zoran Tegeltija, naelnik optine Mrkonji Grad, naglasio je da e i ova optina, u svojoj nadlenosti, pomoi izgradnju lokalne infrastrukture, prije svega kvalitetne putne mree i snabdijevanje elektrinom energijom.

Pavo Helava, izbjeglica iz Liskovice, kae da bi se on sa porodicom rado vratio u selo.

"Kao i mnogi ovdje, elim se vratiti u Liskovicu. Imam etvoro djece i poslije rata bio sam prinuen kupiti kuu u Glamou, koja je jako neuslovna. Nadam se da e nam biti pruena obeana pomo, kako bismo mogli nastaviti ivot u ovoj optini", kae Helava.

Sastanak je u saradnji sa Ministarstvom mora, turizma, prometa i razvitka Vlade Republike Hrvatske organizovao Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjaluci.

T.ikanju, Nezavisne novine 10.11.2007 


 

Podijeli na Facebook-u

Slanje komentara na ovu vijest nije omogueno.
 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Odrana kosidba na Rajcu 20.7.2021.
Obiljeeno 25 godina od eshumacije najvee masovne grobnice u Srpskoj 1.4.2021.
Odrana promocija projekta 'Misli o prirodi' 12.3.2021.
Odrano 'Podraniko prelo' 3.12.2020.
Uenici Mainske kole napravili oglasne table 4.11.2020.
Frizeri prikupili 4.500 KM za djecu sa potekoama u razvoju 22.10.2020.
U ponedjeljak 28. septembra obuka o uzgoju ribe 24.9.2020.
UNICEF BIH donirao Centru za socijalni rad raunarsku opremu 6.8.2020.
Kompanija M:tel optini Mrkonji Grad donirala sportsku opremu 31.7.2020.
Polaganjem vijenaca obiljeen Dan pobjede nad faizmom 11.5.2020.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com