Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Samou ubija tilerajem

20.3.2008..

U Stuparima, selu na domak Mrkonji Grada, ivi 65-godinji Borislav ormaz, koji se bavi izradom ploski, bardaka, buradi... Jedanaest godina je radio u umskom gazdinstvu "Lisina", druei se sa umom. Mada je u poodmaklim godinama, jo nije ostvario penziju. Nada se da e biti penzionisan do kraja godine.

- Samo da mi je dobiti neto "crkavice" da olakam sebi ove starake dane. Jer, teko je ivjeti bez stalnih prihoda. Treba obezbijediti hranu kako ne bih bio gladan, platiti struju, telefon... Izdataka mnogo, a para niotkud - pria ormaz.

Nevolja je, kae, to ivi sam, jer mu je prije nekoliko godina umrla supruga Zora. Kerka Nevenka je udata i ivi u Sremu, a sin je na privremenom radu u inostranstvu.

- Teko je ivjeti sam. Samoa ubi, pa svata radim da mi vrijeme bre proe. Ipak, najvie vremena provodim u svojoj maloj radionici, gdje se bavim tilerajem. Od drveta izraujem razne predmete. Specijalnost mi je izrada ploski, bardaka, buradi..., ali i vodijera, kosita za kosu, grabulja... - istie Borislav.

Kae da je ljubav prema izradi predmeta od drveta prisutna od ranog djetinjstva.

- Najvei dio svog ivota proveo sam u umi. uma ima udnu mo, koja je sigurno uticala na moje opredjeljenje da se druim sa drvetom. Dok izraujem ploske, bardake, burad..., imam spoznaju da drvo ima duu. Zato se trudim da moji proizvodi imaju duu, da su lijepi, kvalitetno izraeni i privlani za svaije oi - pojanjava ormaz.

ormaz kae da se ozbiljnije izradom ploski, bardaka, buradi... poeo baviti prije 40-ak godina.

- Ploske sam poeo izraivati jo kao mladi. I dok sam bio zaposlen, nisam prekidao izradu predmeta od drveta. Od kada ne radim u preduzeu, posvetio sam se maksimalno izradi ploski, buradi, bardaka... Od prodaje tih proizvoda obezbjeujem sebi egzistenciju. Kada se penzioniem, manje u raditi u radionici, jer su me sustigle godine - rekao je ormaz.

Borislav tvrdi da rakija koja ne "odlei" u buretu, ploski, bardaku... par godina "nije neka". Pojedini, pria, burad parfemiu iznutra da rakija ne dobije boju drveta, to je tetno.

- Vano je od kojeg drveta je izraena ploska, bure, bardak... Ja izraujem uglavnom od ljive, jer ona je najbolja za izradu posuda od drveta. Nekim ljudima izraivao sam bardak od tisovine. Meutim, do tog drveta teko je doi. Izrada ploski i bardaka je izuzetno teak, sloen i precizan posao. Tekuina teko miruje i ako se ploska, bure, bardak... ne uradi dobro, odnosno "slijepi", rakija ili vino sebi lako nau put da iscure - rekao je ormaz.

Ploske koje ormaz izrauje kotaju oko 200, a bardaii 100 maraka. Tvrdi da je svake godine sve manje kupaca, jer narod nema para.

Zanat nee niko naslijediti

Prije petnaestak godina Borislav ormaz nije mogao da proizvede "robe" koliko je mogao da proda. Posebno su bile traene ploske, a uglavnom su ih kupovali nai ljudi koji rade u inostranstvu.

Borislavu je ao to niko u njegovoj porodici, najvjerovatnije, nee naslijediti njegov zanat. Sin mu je, dok je bio s njim, pomagao oko izrade ploski, bardaka, buradi... Dobro je bio savladao zanat, ali je otiao na rad u inostranstvo i Borislav ne vjeruje da e se, i kada se penzionie i vrati kui, baviti ovim zanatom.

Slobodan Daki ("Glas Srpske", www.glassrpske.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Odrana kosidba na Rajcu 20.7.2021.
Prijem za lanove UG Srce Pegaza Banja Luka 24.6.2021.
Obiljeen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi 16.6.2021.
Naelniku optine uruen Projekat turistike signalizacije za podruje optine Mrkonji Grad 7.6.2021.
Prikupljeno 35 doza krvi 17.5.2021.
Otvorena rekonstruisana gradska pijaca 4.5.2021.
Instaliran sistem protivgradne zatite 27.4.2021.
Obiljeeno 25 godina od eshumacije najvee masovne grobnice u Srpskoj 1.4.2021.
Odrana promocija projekta 'Misli o prirodi' 12.3.2021.
Radni sastanak naelnika Voevia sa direktorom Doma zdravlja Dr Jovan Rakovi'' 18.2.2021.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com