Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Porodice ubijenih Srba 15 godina ekaju pravdu

6.2.2011..

U Mrkonji Gradu u petak je obiljeen Dan opštine i 15. godišnjica povratka Mrkonjiana na svoja vjekovna ognjišta, poslije petomjesenog izbjeglištva.

U kapeli Svetog apostola Marka na pravoslavnom groblju sluen je parastos za 181 rtvu iskopanu iz masovne grobnice, a na spomen-obiljeje poloeno cvijee.

Cvijee je poloeno i na centralni spomenik poginulim borcima u Odbrambeno-otadbinskom ratu na Trgu Srpske vojske.

U jesen 1995. godine podruje mrkonjike opštine okupirale su oruane snage Hrvatske i HVO, koje su za 117 dana okupacije poinile stravine zloine nad 364 neduna civila i zarobljena srpska vojnika, a da do danas zbog toga niko od zloinaca nije odgovarao.

- Nepobitne su injenice da su u Mrkonji Gradu oruane snage Hrvatske i HVO poinile stravine zloine. Za te zloine postoji obimna dokumentacija koja se nalazi u Tuilaštvu i Sudu BiH i krajnje je vrijeme da ove institucije procesuiraju odgovorne i izvršioce zloina - rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS eljko Kovaevi, koji je prisustvovao obiljeavanju.

On je istakao da e Vlada RS uiniti sve da se vinovnici ovog zloina privedu pravdi i dodao da e Vlada dati punu podršku nastojanju opštine Mrkonji Grad da podnese tubu protiv Hrvatske.

Predsjednica mrkonjike Skupštine opštine Divna Anii rekla je da opština nije, niti e ikada odustati od namjere da tui Hrvatsku za nadoknadu ratne štete, koja iznosi 680 miliona maraka i za poinjeni urbicid.

- Podnošenje tube protiv Hrvatske uslovljeno je da neko od izvršioca zloina bude kanjen pravosudnom odlukom. Mi smo sigurni da e se to dogoditi uskoro, jer protiv onih koji su poinili zloine postoji neoboriva dokumentacija - istakla je Aniieva.

Predsjednik Borake organizacije Mrkonji Grad Milan Stevani najavio je da e, ako Tuilaštvo i Sud BiH ne procesuiraju odgovorne za zloine, organizovati podnošenje pojedinanih i kolektivnih tubi protiv lica koja su poinila zloine.

- Sramota je da je proteklo 16 godina, a da niko ni prstom nije mrdnuo da se procesuiraju ratni zloini u našem gradu. Apelujemo na Tuilaštvo i Sud BiH da konano ponu sa procesuiranjem optuenih za ratne zloine - rekao je Stevani i dodao da su imena zloinaca poznata i da ih mora stii zasluena kazna.

Opstrukcijom Tuilaštva i Suda u Sarajevu razoaran je i Petar Mitri, iji su brat i dvojica brae od strica ubijeni i sahranjeni u masovnoj grobnici.

- Tragedija je da za zloin niko nije odgovarao. Ne znam šta bi još trebalo da se Srbima desi pa da Sud BiH osudi nekoga - rekao je Mitri.

Mileva upi u masovnoj grobnici pronašla je tijela ubijenih sinova Stevana i ivka, dok je tijelo treeg sina eljka pronaeno u selu Surjan.

- Moji sinovi su na zvjerski nain ubijeni i mueni. Ubijeni su zato što su bili Srbi. ivim za dan kada e biti osueni zloinci i njihovi naredbodavci - rekla je upieva. Dokumentacija o zloinima, koja je bila proslijeena Tuilaštvu u Hagu stajala je u ladici šest godina, poslije ega je Hag vratio Sudu BiH, koji još ništa nije preduzeo u vezi s tim pitanjem.

Porodice ubijenih tvrde da su za zloine u Mrkonji Gradu odgovorni ljudi iz tadašnjeg najvišeg politikog i vojnog vrha Hrvatske.

Izloba o stradanju Srba

U Domu kulture u Mrkonji Gradu u petak je otvorena izloba fotografija na temu stratišta i grobnica srpskog naroda u Srpskoj. Izloeno je 68 fotografija i 59 dokumenata, koje svjedoe o stravinim zloinima koji su uinjeni u proteklom ratu nad Srbima.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila mrkonjike opštine Vojo avi naglasio je da zbog svih rtava i njihovih porodica niko nema pravo da negira zloine nad Srbima.Slobodan Daki ("Glas Srpske", www.glassrpske.com)

 

 


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. Ovo je nacionalna sramota,da se niko od politiara Srpske ne angauje na Tubi protiv zloina masovne grobnice u Mrkonji Gradu i nadoknadi tete prouzrokovane okupacijom strane Armade koja je besomuno ubijala Srpski narod i pljakala pokretnu i nepokretnu imovinu.
graanin, Srbija ili Crna Gora7.2.2011. 9:38:46 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Teretana na otvorenom 1.10.2022.
Poela realizacija 'DogsTrust' projekta 25.8.2022.
Odrana Konferencija beba 2022. 1.7.2022.
Mrkonji Grad raspolae brojnim turistikim potencijalima 17.6.2022.
Zapoeti radovi vrijednosti 800.000 KM 17.6.2022.
Nezakonita taksa uz raun za vodu u Mrkonji Gradu 30.5.2022.
Noni uspon na brdo Oruglu 2.5.2022.
Podrka projektu gradnje solarne elektrane 25.4.2022.
Proljeno ureenje grada 18.4.2022.
Optina Mrkonji Grad se pridruila inicijativi Optine bez brana 28.3.2022.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com