Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Sport
Kultura
Knjievnost
Pozorite
Muzika
Slikarstvo
Fotografija
Tradicija
kolstvo
Ostali dogaaji
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Kultura -
 

 


Nebeski dar za izradu ikona

7.3.2011..

U jednoj od uliica, uskoj i strmovitoj, tipinoj za nekadašnji Varcar Vakuf a današnji Mrkonji Grad, našli smoVladimira Jovanovia (62), koji u svojoj radionici u hladne i duge zimske noi rezbari drvo i u njega unosi svoju ljubav i strpljene. Kod njega, sigurni smo, nema zime jer je prisutna uzajamna toplota izmeu njega i drveta.

Jovanovi koji inae radi na izradi linih karata oblikovanjem predmeta od drveta bavi se posljednjih desetak godina. U slobodno vrijeme pravi ikone, krstove, grbove, slavske aše, nakit, kao i brojne suvenire svoje opštine. Svaki je predmet na svoj nain neobian i unikatan. Ipak, ikone su se izdvojile, potrebno ih je vidjeti i osjetiti jer e one sve o sebi same rei.

Jovanovi kae da je do sada napravio oko 55 ikona, a nakita i do nekoliko hiljada komada i ono što on posebno naglašava jeste prirodnost tih predmeta.

- Sve radim u drvetu bez kapi boje, jedino koristim lemilicu da se naglase oi. Upotrebljavam tridesetak vrsta drveta, domaeg i uvoznog. Neophodno mi je uvozno drvo jer kod nas nema mnogo boja. Tu je ebanovina, bambus, maribu - pria Jovanovi i dodaje da od našeg drveta najviše koristi orah, šljivu, jošiku i bijeli javor. Uvozno drvo nabavlja iz Evrope, Azije, Afrike, June Amerike, a sve to dobija preko prijatelja.

Kae da jedino nema plavog i zelenog drveta, a ima crvenog pet-šest vrsta, zatim utog, braon, lila, narandastog, a crnu boju ima ebanovina i kanadski crni hrast.

Inae, da napravi jednu ikonu potrebno mu je dvadesetak dana intenzivnog i strpljivog rada. Nije mu poznato da još neko radi i pravi ikone na ovakav nain.

- Mnogo je tu posla. Na tablu od javora koja je kompaktna za podlogu lijepim dijelove koje sam prethodno izrezbario i onda ih polako sastavljam, a svi dijelovi moraju biti u milimetar uklopljeni. Sve se to radi runo, jedino koristim skalpel, glodala i brusilicu - otkriva Jovanovi tajne svog neobinog i nadahnutog zanata.

Objašnjava da za izradu svih ovih predmeta treba mnogo vremena i ivaca, strpljenja i vremena.

- Desi se nekad da uradim više za jedno popodne nego za pet dana. Kad uzmem da rezbarim i vidim da ne ide onda ostavljam, ne postoji mogunost da se prisiliš na to - pria Jovanovi.

Talenat za ovu neobinu umjetnost otkrio je sluajno u trenucima dosade.

- Sluajno sam otkrio da mi to ide od ruke. Poeo sam iz iste dosade, i eto, sada gotovo svaki dan sa uivanjem rezbarim u mojoj radionici - kae on.

Ko hoe da mu domainstvo krasi jedna ovakva ikona potrebno je da za to izdvoji 400 KM, a cijena Jovanovievih suvenira kree se od deset KM do 15. Nijednu ikonu nema kod sebe, radi ih po porudbi jer se nadaleko proulo za njegov rad.

- Cijena ikone je 400 KM jer su ramovi, koje inae nabavljam iz Novog Sada, veoma skupi, pa da bi uramio jednu ikonu treba mi preko 80 KM. Za ikonu treba i platno, a najviše koristim pliš i u posljednje vrijeme mebl štof, pošto manje kupi prašine - pria ovaj neobini ljubitelj drveta i dodaje da su njegove ikone pristigle ak do Belgije, Holandije, ikaga i Australije.

"Fokus", www.fokus.ba


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Za renoviranje O Ivan Goran Kovai preko pola miliona KM 4.4.2022.
'Prosidba' premijerno u produkciji Gradskog pozorita Mrkonji Grad 23.12.2021.
Preminuo knjievnik oko Stojii 3.12.2021.
Odran koncert za Ruicu Kokeza 30.11.2021.
Odran koncert etno i duhovne muzike Danice Crnogorevi 20.9.2021.
Poinje 21. Internacionalni dez festival na Zelenkovcu 29.7.2021.
Otvorena izloba 'Steci okoline Mrkonji Grada' 26.7.2021.
Izloba rukotvorina 'Zmijanjska pokrstica' 18.2.2021.
Knjievno vee u Mrkonji Gradu posveeno ljubavi 13.2.2021.
In memoriam: uro Stipanovi 26.10.2020.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com