Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 
Zaustavite nelegalnu gradnju MHE Medna!

25.3.2015..

Više od 200 graana i aktivista okupilo se danas na izvorištu rijeke Sane, u Donjim Vrbljanima kod Ribnika. Oni su, zajedno sa mještanima, protestovali protiv izgradnje MHE „Medna“, na samom izvorištu rijeke.

-Ako gradnja ne prestane Sana e biti uništena, a to e biti sramota cijele drave. Ovo e biti spomenik ljudskoj gluposti, i kad se napravi, morae se zatvoriti, poruka je sa ovog skupa.

Ekolozi, koji ve mjesecima vode aktivnosti protiv izgradnje minihidroelektrane u zoni koja je prostornim planom predviena da bude proglašema zaštienim podrujem prirode, istiu da koncesionar, „LSB Elektrane“ iz Banja Luke, plaa Republici Srpskoj koncesionu naknadu 7%, a Republika Srpska plaa investitoru, samo kroz subevenciju, 5,5 puta više nego što je koncesiona naknada!

Korist koju e od svega imati Republika Srpska bie neznatna, jer e uništiti rijeku Sanu na njenom najistijem dijelu. Investitoru iza kojek stoji austrijska kompanija Kelag, moraemo platiti 12.500.000 KM, tvrde iz Koalicije za Sanu, jer e RS kroz subvencije investitoru isplatiti 5 puta više novca nego što e dobiti kroz koncesionu naknadu.

To znai da za petnaest godina, koliko se investitoru garantuje subvencija, koncesionar plaa Republici Srpskoj oko 3.000.000 KM, a od Republike Srpske, odnosno njenih graana, po osnovu subvencije (razlike garantovane i trišne cijene) e dobiti oko 15.500.000 KM!

-Bosna i Hercegovina ve kao drava izvozi elektrinu energiju, trebali bismo se okrenuti obnovljivim izvorima energije i da odustanemo od ovako štetnih projekata, kae Nataša Crnkovi iz Centra za ivotnu sredinu Banjaluka.

Koalicija za zaštitu, Sane koju ine 23 udruenja ljubitelja prirode i sporta, zajedno sa Opštinom Ribnik ve šest godina pokušava da sprijei ovaj zloin protiv prirode i graana Republike Srpske. Trenutno, Koalicija za zaštitu Sane sa opštinom Ribnik na sudu u Banjoj Luci ima pet pravnih postupaka protiv izgradnje navedene MHE.

-Trenutno smo sad na Okrunom sudu u Banjaluci, protiv ekološke dozvole i protiv Vlade koja je produila koncesiju sa 30 na 45 godina, istie Goran Krivi iz Koalicije za zaštitu Sane.

Izvorište rijeke Sane je trebalo da postane nacionalni park prirode, a sada mu prijeti katastrofa. Nještani tvrde da je nekoliko kua ve ostalo bez vode, jer  investitor namjerava da vodu sa izvora  preusmjeri u tunel koji je u izgradnji. Tako bi oklna sela mogla da izgube pristup gornjem toku Sane, koja je toliko ista da se voda  moe piti direktno iz rijenog korita. Zbog gradnje su im ugroene i kue, koje se danima tresu od detonacija.

Protiv izgradnje se oštro protivi i lokalna vlast. Nejasno im je kako Vlada moe da dozvoljava gradnju elektrane na mjestu koje  po svim planovima treba da bude park prirode.

-U prostornom planu RS ovo je predvieno kao park prirode i u planovima našim opštinskim tako da emo pokušavati sauvati ovo malo prirode što imamo, kategorian je naelnik Ribnika Goran Savi.

Koncesionar i investitor, LSB Elektrane, saopštili su danas da posjeduju svu potrebnu dokumentaciju i dozvole.

Mještani i ekolozi tvrde da je republika vlast korumpirana i da su mirni protesti bili samo upozorenje. Najavili su i oštrije mjere, ako gradnja ne bude zaustavljena.

Izvor: www.istinito.com


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Odrana kosidba na Rajcu 20.7.2021.
Obiljeeno 25 godina od eshumacije najvee masovne grobnice u Srpskoj 1.4.2021.
Odrana promocija projekta 'Misli o prirodi' 12.3.2021.
Odrano 'Podraniko prelo' 3.12.2020.
Uenici Mainske kole napravili oglasne table 4.11.2020.
Frizeri prikupili 4.500 KM za djecu sa potekoama u razvoju 22.10.2020.
U ponedjeljak 28. septembra obuka o uzgoju ribe 24.9.2020.
UNICEF BIH donirao Centru za socijalni rad raunarsku opremu 6.8.2020.
Kompanija M:tel optini Mrkonji Grad donirala sportsku opremu 31.7.2020.
Polaganjem vijenaca obiljeen Dan pobjede nad faizmom 11.5.2020.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com