Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Otvaranjem Poslovne zone do novih radnih mjesta

21.7.2015..

Na podruju Mrkonji Grada danas je sveano otvorena Poslovna zona i novoizgraena hladnjaa, što e omoguiti otvaranje novih radnih mjesta.

Poslovna zona u mjestu Podbrdo obezbjedie infrastrukturu za razvoj preduzea, dok e u hladnjai u mjestu Kotor voarima biti obezbijeeno skladištenje do 60 tona voa i dodatna obuka radi uveanja prinosa.

Otvaranju Poslovne zone prisustvovali su ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, direktor za saradnju pri Ambasadi Švajcarske Hoze Guntern, direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Snjeana Vujni i šef regionalne kancelarije Razvojnog programa UN /UNDP/ u Banjaluci Goran Vukmir.

Opština Mrkonji Grad obezbijedila je 251.300 KM za izgradnju infrastrukture u Poslovnoj zoni u Podbrdu, ija je ukupna vrijednost 358.900 KM.

Projekat je realizovan saradnjom opštine i Projekta integrisanog lokalnog razvoja /ILDP/, koji je zajednika inicijativa Vlade Švajcarske i UNDP-a u BiH, a iji je doprinos 49.100 KM. Projekat sa 58.500 KM podrava i „CREDO Krajina“, koji finansira Švedska agencija za meunarodni razvoj i saradnju, a provodi Agencija za razvoj preduzea Eda.

Guntern je rekao da Švajcarska sarauje sa BiH ve 20 godina, te dodao da je Mrkonji Grad dobar primjer drugim opštinama.

„Ekonomski razvoj je jedan od kljunih elemenata u našoj saradnji i strategiji. Za ovo su nam potrebni objekti i prilike za dobra ulaganja, jer e ulaganja dovesti do novih radnih mjesta“, rekao je Guntern.

Naelnik opštine Mrkonji Grad Divna Anii rekla je da je prva faza izgradnje poslovne zone završena i da investitori mogu da ponu sa radovima jer imaju i prikljuak za vodovod i elektrinu energiju, kanalizaciju i makadamski put.

„Poeli smo i drugu fazu, koja obuhvata isto što i prva, vodovod, kanalizaciju i slino za druge parcele. Za prvu fazu izdvojili smo oko 350.000 KM, a toliko treba i za drugu i uspjeli smo da u budetu planiramo ta sredstva. Sedam lokacija je sigurno prodatih i radi se još na zakljuivanju ugovora za dvije. Od 18 lokacija devet smo ustupili investitorima, povoljni su uslovi, povoljne su cijene zemljišta, imamo niz pogodnosti“, navela je Aniieva.

Mladen Bosani iz Fabrike peleta iz Novog Grada kae da su kupili zemljište na kojem e biti izgraena fabrika peleta.

„Ovdje smo kupili zemljište zbog okruenja i blizine sirovine. Planiramo pogon od 120 tona peleta na dan u prvoj fazi. Projekat predvia 45 zaposlenih do kraja idue godine. Vrijednost investicije je 2,5 miliona evra“, naveo je Bosani.

Izgradnja hladnjae je dio projekta pod nazivom „Od voara do preduzetnika: podrška skladištenju voa u hladnjaama“, ija je ukupna vrijednost 91.900 KM.
Od toga, sredstva iz finansijskog mehanizma za podršku razvojnim projektima iznose 73.500 KM, dok je opština obezbijedila 18.400 KM.

Sredstva u okviru finansijskog mehanizma obezbijedila je Vlada Švajcarske posredstvom ILDP-a i Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija.

„Hladnjaa e imati funkciju u razvoju poljoprivrede ove opštine i šire regije, i bie stvoreni dobri uslovi za plasman poljoprivrednih proizvoda. Hladnjaa e omoguiti da se ostvare povoljniji finansijski efekti i da poljoprivrednici proizvode prodaju kada hoe“, rekao je predsjednik Zadrunog saveza Republike Srpske Rajko Kulaga.

Naelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i finansije Tomislav Todorovi rekao je da nema uspješnog malinarstva bez rashladnog sistema.

„Radimo na unapreenju ukupne voarske proizvodnje na podruju naše opštine, posebno na unapreenju proizvodnje maline i drugog jagodiastog voa“, istakao je Todorovi.

Srna, www.capital.ba


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
Skup dimnjaara u Mrkonji Gradu 12.8.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com