Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Biseri
 
Ukidanje 9. januara, da ili ne?

23.9.2016..

Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine odlueno je da se  praznovanje 9. januara u Republici Srpskoj proglasi za neustavno. Naloeno je institucijama ovog entiteta da nau mehanizme za sprovoenje ove odluke u djelo.

Nezvanino saznajemo da su ve u pripremi kalendari za 2017. godinu gdje bi iza nedelje 8. januara nastupio utorak 10. januar, mada neki smatraju da  ponedeljak nije predmet navedene odluke te da bi trebalo da, iza nedelje 8. januara 2017 godine, nastupi ponedeljak, a ne utorak, 10. januar 2017 godine. "Ostvario bi se kontinuitet sa dosadašnjim nainom raunanja vremena, te bi i razlika izmeu Republike Srpske i zemalja u okruenju bila samo u jednom danu  datuma,  dak bi dani u sedmici bili identini. Svakako emo voditi rauna o tome"-istakli su iz Vlade.

I dok predstavnici Evropske unije pozdravljaju napore na  ukidanju 9. januara , zvaninici Srpske pravoslavne crkve su izrazili neslaganjei istiu da e crkveni kalendari za prostu 2017  godinu e i dalje imati, ne samo 9. januar ve e i dalje biti oznaen crvenom bojom. Razmišlja se da se, ak, pojaa nijansa crvene.

Iz Ruske federacije su izuzeli svoje mišljenje iz odluke Ustavnog suda i naglasili da ne samo da ne bi trebalo ukidati 9. januar ve da pruaju podršku onim snagama u Republici Srpskoj koji zagovaraju da se 9. januar proslavlja dva dana. Na trnici u Banjaluci su ve osvanuli kalendari za 2017 godinu sa Putinovim likom gdje 10 januar 2017 godine nastupa tek u srijedu, dok su ponedeljak i utorak ostavljeni za proslavu 9. januara.

Zvaninici iz Republike Srpske istiu da je predstojei referendum, kao najviše dostignue demokratske prakse, prilika da se graani izjasne o  navedenom datumu. Smatraju da se moe pomiriti i odluka Ustavnog suda o 9. januaru i  elja veine graana da taj datum proslavljju kao praznik.

Nagovještava se mogunost da  svaki graanin, prema svojim uvjerenjima, nakon 8 januara odlui da li e ui u 9 januar ili e odmah prei u 10. januar.

"Svjesni smo da e predloeno rješenje stvoriti odreene probleme, budui da e odreeni broj stanovništva raunati vrijeme po jednom kalendaru, a ostali po drugom, ali smatramo da razlika od jednog dana ne predstavlja nepremostivu prepreku  koja se na demokratski i  parlamentaran nain nee moi riještiti, poštujui evropske principe i dostignua evropske demokratske prakse"-istakao je Uglješa Mulahadiomerovi, predstavnik kancelarije Vlade Republike Srpske za odnose sa zemljama kandidatima za lanstvo u Evropskoj uniji.

Svi istiu da ukidanje 9. januara nikako ne smije biti razlog za podizanje tenzija i za ratnohuškaku retoriku.

"Ukoliko je 9. januar razlog buduih ratnih sukoba, saglasna sam da se taj datum izbaci iz kalendara"- izjavila je Milena Maduši Vukovi, predsjednica nevladine organizacije "ene da ste".

estoke rasprave se vode na temu da li osobama koje se izjasne da ne ele iza 8. januara da uu u 9. januar omoguiti da dan ranije dobije januarsku platu, što nije beznaajno budui da je nakon  proslave novogodišnjih i boinih praznika, kuni budet poprilino prazan.

Iz sindikata poruuju da e u buduem dijalogu sa Vladom i Udruenjem poslodavaca izai sa prijedlogom da se ukine ne samo 9. januar ve da se odmah iza 8. januara proglasi 1. februar ime bi se omoguilo zaposlenim u Republici Srpskoj da sa januarskom platom pokriju najneophodnije mjesene troškove.


 

Prosjena ocjena ovog teksta: 0,32.
Broj posjetilaca sajta koji su dali svoju ocjenu: 68
Vaa ocjena je:
Podijeli na Facebook-u
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Loptu na Lukama tjeraju uzbrdo-nizbrdo 13.7.2018.
Prekrajni nalog vozau kamiona koji je prosuo pivo na put 24.8.2017.
Ukidanje 9. januara, da ili ne? 23.9.2016.
Parking za rakijski kotao 14.12.2009.
Mrea 10.12.2009.
Kune arolije domae politike kuhinje 25.6.2009.
(Ne)ozbiljan prekid utakmice 8.6.2009.
Slovenija moja deela 4.5.2009.
Znakovi pored puta 29.1.2009.
Гаврило, срам те било ! 11.9.2008.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com