Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Sport
Kultura
Knjievnost
Pozorite
Muzika
Slikarstvo
Fotografija
Tradicija
kolstvo
Ostali dogaaji
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Kultura -
 

 


KUD ''Kralj Petar Prvi Karaorevi Mrkonji'' na meunarodnom festivalu folklora u Makedoniji

2.7.2018..

Kulturno-umjetniko društvo ''Kralj Petar Prvi Karaorevi Mrkonji''predstavilo se na 7.Meunarodnom festivalu ''TRPE CHEREPOVSKI'', u makedonskom gradu Ohridu.Festival nije takmiarskog karaktera, a glavni motiv je predstavljanje tradicije i kulture razliitih zemalja i druanje meu lanovima grupa.

''Ovo je za nas jedno veliko i prelijepo iskustvo, grad je prelijep i djeca su bila oduševljena. Makedonskoj publici smo se predstavili dvjema koreografijama – Dimitrovgrad i Bosilegradsko kajište i dobili smo najvei aplauz na festivalu. Zadovoljna sam i ponosna na naš nastup'', rekla je Milica Grmaš predsjednica KUD-a ''Kralj Petar Prvi Karaorevi Mrkonji''.

lanovi KUD-a su u Ohridu  boravili pet dana, a pored nastupa i druenja sa drugim uesnicima imali su priliku i da obiu brojne znamenitosti grada Ohrida, te Ohridskog jezera.

Festivalske veeri poinjale su defileom  ulicama Ohrida do centralne pozornice, na kojoj su odravani nastupi folklornih društava. KUD-a ''Kralj Petar Prvi Karaorevi Mrkonji'', predstavio se publici dvije festivalske veeri.

Nastupi su organizovani u veernjim satima pa su mrkonjiki folkloraši prijepodne uglavnom koristili za razgledanje Ohrida, nasljednika Linida , grada koji ivi ve 2500 godina, poznatog po svojih 365 crkava, po jednu za svaki dan u godini, zbog ega se i naziva Makedonski Jerusalim. Danas je Ohrid kulturni, duhovni i turistiki centar, a Ohrid i Ohridsko jezero su imenovani svjetskim kulturnim i istorijskih nasljeem, pod zaštitom UNESKO-a od 1980. Posjetili su i stari grad-Samuilovu tvravu s koje se prua velianstven pogled na Ohrid i okolinu, crkvu Sv.Sofije, crkvu Sv. Klementa. Od manastira se izdvaja manastirski kompleks Sv. Nauma, koji je udaljen 30 km od Ohrida. Sv. Naum je jedan od najljepših manastira u Makedoniji , i vano mjesto hodoaša, smješten na platou iznad Ohridskog jezera, sa planinom Galiicom u pozadini. Osnovao ga je Sv. Naum 910.,ali je današnja crkva sagraena u XVI vijeku. Od prvobitne crkve samo paraklis sa grobom Sv. Nauma i dalje postoji. Na pola puta do manastira nalazi se Muzej na vodi- Uvala Kostiju, rekonstruisano praistorijsko naselje sojenica, gdje su izloeni artefakti  i  u isto vrijeme prikazuju nain ivota originalnih itelja naselja. Sve ostalo slobodno vrijeme iskorišteno je za zabavu,  druenje i kupovinu suvenira za uspomenu na ovo predivno putovanje.

Izvor: www.mrkonjic-grad.rs.ba


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Izloba rukotvorina 'Zmijanjska pokrstica' 18.2.2021.
Odran godinji koncert KUD-a Petar Koi 9.12.2019.
Odrana Ilindanska smotra folklora 2.8.2017.
lanovi KUD 'Petar Koi' u Lincu 22.1.2017.
Odrana Ilindanska smotra folklora 4.8.2016.
Odrana Ilindanska smotra folklora 4.8.2015.
Gostovanje KUD 'Petar I Karaorevi Mrkonji' u Turskoj 7.8.2014.
Koncert KUD-a Petar Prvi Karaorevi Mrkonji 19.12.2013.
U Mrkonji Gradu odrana kosaka smotra folklora 3.7.2013.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com