Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Nezakonita taksa uz raun za vodu u Mrkonji Gradu

30.5.2022..

Ministarstvo finansija Republike Srpske proglasilo je nezakonitom taksu uz raun za vodu, koja iznosi od etiri do šest KM mjeseno u Mrkonji Gradu.

Podsjeamo, Milko Grmuša, odbornik u Skupštini grada Banjaluka, prije mjesec dana predao je zahtjev za pokretanje postupka za eliminisanje taksi iz cijena komunalnih usluga u Mrkonji Gradu.

"Prualac komunalne usluge u Mrkonji Gradu traio je saglasnost od Skupštine opštine na Odluku o cijenama komunalnih usluga, te su je dobili 2019. godine. U toj odluci se navodi koliko je cijena vode, smea, kanalizacije, te je navedeno da postoji stavka koja se zove taksa, ne piše za šta, nije definisana, samo stoji da je za domainstva ta taksa etiri KM, a za pravna lica šest KM. Ustavni sud RS je zauzeo stav kada je rije o individualnoj komunalnoj potrošnji i da se sve finansira iz same cijene komunalne usluge", objašnjava za "Nezavisne" Grmuša.

Dalje nastavlja da u Zakonu o poreskom postupku RS jasno stoji koja su to poreska, a koja neporeska davanja.

"Zakon poznaje samo komunalne takse, sudske takse i administrativne takse, a komunalne takse se tiu samo korištenja reklamnog prostora, parkinga, isticanja imena. Niko ne poznaje komunalnu taksu kao dio komunalne usluge, to ne postoji u pravnom sistemu. U registru poreskih i neporeskih davanja koje vodi Ministarstvo finansija RS stoji da nigdje nije navedena ova taksa", pojašnjava Grmuša.

Iz Ministarstva finansija RS su za "Nezavisne" kazali da se opština Mrkonji Grad u postupku donošenja Odluke o saglasnosti na Odluku o visini cijena komunalnih usluga nije obraala ovom ministarstvu zahtjevom za mišljenje iz lana 10. stav 3. Zakona o poreskom sistemu.

"Nisu potom, u skladu sa lanom 14. stav 4. istog, pribavili saglasnost Vlade Republike Srpske. U skladu sa lanom 14. Zakona o poreskom sistemu u registar poreskih i neporeskih davanja Republike Srpske nee biti upisana poreska i neporeska davanja utvrena suprotno odredbama ovog zakona. Sva poreska i neporeska davanja koja nisu unesena u registar ne stvaraju obavezu plaanja, a predlaga propisa u kojem su sadrana takva davanja duan je da pokrene proceduru njihovog brisanja iz tog propisa po hitnom postupku", naglasili su iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Dragan Voevi, naelnik Mrkonji Grada, istakao je da ova naknada nije dobro formulisana.

"Oekivali smo ovakvo rješenje poueni iskustvom iz drugih opština. Spremni smo da uinimo sve što je naloeno po hitnom postupku, tako da e to biti preimenovano na narednoj sjednici gradskog parlamenta koja e biti odrana krajem juna", rekao je Voevi.

Prema njegovim rijeima, ovo je više igra rijei te pojasnio da je to na neki nain vodarina ili mrearina, kako bi ljudi imali napajanje vodom kada dou u svoje kue ili stanove.

"Napisano je kao taksa, a mi emo to drugaije formulisati da ostane u okviru zakona, ali da se ne dira cijena vode. Mi smo jedna od opština u Republici Srpskoj s najjfetinijom voda. im zvanino dobijemo, uiniemo sve da bude u skladu sa zakonom", zakljuio je Voevi.

Nemanja Vukojevi ("Nezavisne novine", www.nezavisne.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
Skup dimnjaara u Mrkonji Gradu 12.8.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com