Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Aktuelnosti -
 

 


Potvren ptiji grip u BiH

20.2.2006..
Veterinarski fakultet u Sarajevu jue je zvanino potvrdio da su dva labuda uginula na Malom Plivskog jezera kod Jajca zaraena virusom ptijeg gripa soja H5, zbog ega e danas, shodno ranijim odlukama, zapoeti eutanazija domae peradi u krugu od tri kilometra oko jezera.

Dragan Doko, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je da su uzorci uginulih labudova poslati jue na slubenu potvrdu u referentnu laboratoriju EU u Veliku Britaniju, koja bi trebalo da utvrdi da li se radi o smrtonosnom virusu H5N1.

"Na jezeru su odstrijeljeni svi labudovi za koje je istraivanjem utvreno da pripadaju sumnjivom jatu", podsjetio je Doko dodavi da je izvrena dezinfekcija svih povrina oko jezera gdje su labudovi mogli doi u kontakt s obalom.

Prema njegovim rijeima, o ovome je obavijetena Meunarodna kancelarija za epizotije u Parizu, Evropska komisija i susjedne zemlje. Ministar je objasnio da e visina sredstava koja e biti isplaena svima kojima se perad izuzme zavisiti od procjene komisijskog tima.

Doko je rekao da je ve donesena i odluka o izdvajanju 180.000 KM za zatitnu opremu, koja su ve iskoritena.

Jozo Bagari, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, rekao je da je sprovedenim popisom na ugroenom podruju FBiH evidentirano 10 ugroenih sela, 222 domainstva i 2.215 peradi, a u RS dva sela, 190 domainstava i 2.200 peradi.

Prema njegovim rijeima, u pripremi je iskopavanje javne grobnice i osposobljavanje odgovarajuih vozila kako bi sva perad koja bude unitena bila sigurno dopremljena do grobnice, gdje e biti nekodljivo uklonjena.

Prof. dr Abdulah Gagi, ef Referentne laboratorije BiH za aviarnu influencu, kazao je da nema razloga za paniku jer su ekipe na terenu perduzele sve neophodne preventivne mjere. Apelovao je na graane da nastave konzumirati pilee meso jer dobro termiki obraen proizvod ne moe izazvati oboljenje.

Meutim, jue u Jajcu nita nije nagovjetavalo da je podruje zaraeno virusom jer su na jezeru oznaenom kao arite virusa uklonjeni znaci zabrane prilaza, pristup obalama je slobodan, dok se na izlazima oko Jajca nije radila denzifekcija automobila. Dok u Jajcu treba da zapone unitavanje ivine, mjetani Tuzlanskog kantona oekuje rezultate analize uginule patke i aplje.

"Iako su pojedini mediji u BiH kazali da se sumnja na virus ptiije gripe, ne mislimo da je patka uginula od ove bolesti", kae Lejla Atli iz Veterinarskog zavoda Tuzlanskog kantona, dodajui da je uzrok smrti ptica, najvjerovatnije neka obina bolest.

Ministar poljoprivrede, umarstva i vodoprivrede RS Goran Perkovi potpisao je rjeenje o obavezi primjena niza mjera za spreavanje irenja ptijeg gripa u RS, odnosno BiH.

Ovim rjeenjem se zabranjuje dranje peradi i svinja na otvorenom, napajanje ivotinja na otvorenim vodama, lov pernate divljai, odravanje sajmova i prodaja ivih ptica i peradi na pijacama, sajmovima, izlobama, sportskim priredbama i drugim javnim smotrama.

Ovim rjeenjem se zabranjuje privatna prodaja mesa peradi i jaja na pijacama i trnicama bez prethodne provjere zdravstvene ispravnosti, iga nadlenih veterinarskih organa i uvjerenja o ispravnosti priozvoda.

Mala mogunost za oboljenje ljudi

Predsjednik Komisije za kontrolu nad pojavom ptijeg gripa Zlatko Puvaii, glavni federalni epidemiolog, kae da je ova komisija ocijenila da je rizik oboljenja ljudi od ptijeg gripa veoma nizak.

"Kako bismo eliminisali minimalan rizik, uvest emo epidemioloki registar nadzora nad osobama koje su imale direktni kontakt s oboljelim pticama. U tom smislu u naredna dva do tri dana sve zdravstvene ustanove dobie obavezujuu anketu kojom e se popisati ta lica, vrsta njihovog kontakta s pticama i slino. Nad tim ljudima provodie se zdravstveni nadzor s mjerenjem temperature dva puta dnevno i praenjem klinikih simptoma. Pod kontrolom kantonalnih komisija za nadzor bolesti dobijae lijek tamiflu i bie pratieno njihovo zdravstveno stanje", kazao je Puvai.

R. Raki, R. egrt, "Nezavisne novine" 21.2.2006

Foto: Nezavisne novine 


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Na istu temu: Ptiji grip
Zavreno unitavanje peradi u Jezeru 24.2.2006.
Zaraene ptice na Plivskom jezeru 18.2.2006.
Proitajte jo i...
Otvoren poziv za projekte i mikrobiznise Omladinske banke 20.4.2024.
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com