Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Gradnja fabrike RS silikon u novembru

6.9.2012..

Izgradnja fabrike za preradu metal silicijuma “RS silikon” u Bjelajcu kod Mrkonji Grada poee u novembru ove godine i trajae dvije godine.

To je “Glasu Srpske” potvrdio izvršni direktor kompanije “Metalleghe” iz Breše u Italiji Folja anmikele i dodao da e predstavnici ove kompanije danas u Banjaluci potpisati pismo namjere sa Vladom RS i opštinom Mrkonji Grad o izgradnji ove fabrike, koja e zapošljavati 100 radnika i u koju e biti investirano 30 miliona evra.

Kompanija “Metalleghe” fabriku e graditi u nekadašnjem poslovnom kompleksu Auto-transportnog preduzea “Udarnik” u Bjelajcu kod Mrkonji Grada, koji su Italijani kupili od slovenake firme “MG Simkram”.

Bie to najmodernija fabrike te namjene u Evropi, sa tehnološkim procesom koji ne zagauje ivotnu sredinu i ija e se kompletna proizvodnja plasirati na zapadoevropsko trište.

- Naša kompanije je kupila zemljište u Bjelajcu gdje e graditi fabriku. Iduih dana poeemo sa pripremama za gradnju fabrike. Ako se sve bude odvijalo predvienom dinamikom, radovi e poeti u novembru ove godine i trebalo bi da budu završeni za dvije godine - rekao je anmikele.

Istakao je da im je elja da u gradnju fabrike u Bjelajcu budu ukljueni domai potencijal i da zaposlenje dobije lokalno stanovništvo.

- Paralelno sa poetkom radova na gradnji fabrike mi emo zapošljavati i obuavati radnu snagu za rad u fabrici - rekao je anmikele i dodao e na gradnji fabrike biti angaovana domaa graevinska operativa.

Projekat za izgradnju fabrike je veoma zahtjevan, jer se radi o ugradnji najsavremenije tehnologije za za proizvodnju metal silicijuma u Evropi.

- Sva postrojenja i tehnologija su posljednje generacije iz te oblasti u svijetu. Što se tie ekologije i ouvanja ivotne sredine bie primijenjeni najviši evropski standardi. Fabrika e imati ugraene moderne filtere za preišavanje nusproizvoda (dima), ija ugradnja košta nekoliko miliona evra. Iz fabrike nee biti otpadnih voda, pošto e fabrika koristiti “zatvoreni” sistem hlaenja bez ispuštanja otpadnih voda u vodotoke - rekao je anmikele.

Godišnje e fabrika proizvoditi 15 hiljada tona metal silicijuma.

Sirovina za proizvodnju obezbijedie se uvozom sa prostora Balkana, Turske i Portugalije, a dio sirovine bie sa domaeg trišta.

- Kompletna proizvodnja plasirae se na zapadnoevropsko trište za potrebe medicinske i farmaceutske industrije, ali i graevinarstva i metalne industrije. U svijetu postoje etiri fabrike te namjene, pa sa plasmanom naših proizvoda nee biti problema. Naša fabrika e biti jedan od najveih izvoznika u regiji i po tom osnovu u buyete opštine Mrkonji Grad i RS slivae se znaajna novana sredstva - kae anmikele.

Anii

Naelnica mrkonjike opštine Divna Anii je zadovoljna što je konano došlo do realizacije projekta za gradnju fabrike u Bjelajcu.

- Za našu lokalnu zajednicu to e biti strateški privredni kapacitet, koji e zaposliti 100 radnika i godišnje ostvarivati veliki prihod - rekla je Aniieva.

Slobodan Daki ("Glas Srpske", www.glassrpske.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Potpisan ugovor o ureenju 'Mitria potoka' 22.6.2019.
Odrano 24. republiko takmienje ekipa Crvenog krsta 16.6.2019.
Renovirane uionice i fiskulturna sala 11.5.2019.
XIII Vaskrnji sabor na Kolobari 28.4.2019.
Ispovijest Milana Vrbljanca (31) iz Mrkonji Grada: elinom voljom se digao iz kome 1.4.2019.
Niko nee odgovarati zbog medicinskog otpada kod Mrkonji Grada 27.3.2019.
Ekoloka akcija 'epom do lopte' 20.3.2019.
Nakon snane reakcije javnosti na vijest o DIVLJOJ DEPONIJI LIJEKOVA, inspektori izali na teren 12.3.2019.
Gorjela kola u Podbrdu kod Mrkonji Grada 9.3.2019.
Humanitarna prodaja radova uenika O 'Petar Koi' 8.3.2019.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com